אונקולוגיה

גורמים המנבאים סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 בחולי סרטן (מתוך כנס ה-ESMO)

קורונה

מנתונים שהוצגו במהלך כנס מטעם ה-European Society for Medical Oncology עולה כי מספר משתנים קליניים ודמוגרפיים, גורמים ספציפיים לממאירות ומשתנים הנוגעים לטיפול האונקולוגי, כמו גם מדדים מעבדתיים, נקשרו עם הסיכון לתמותה בחולים עם COVID-19 וממאירות.

במחקר הראשון ביקשו החוקרים לבחון משתנים דמוגרפיים וקלינו-פתולוגיים שנקשרו עם הסיכון לתמותה מכל-סיבה לאחר 30 ימים בחולים עם COVID-19 ומחלה ממארת. הם גם בחנו את הקשר האפשרי בין מדדים מעבדתיים ובין הסיכון לתמותה לאחר 30 ימים.

מדגם המחקר כלל 3,899 חולים עם ממאירות ו-COVID-19 מ-124 מרכזים. מרבית המרכזים היו בארצות הברית, אך חלקם היו בקנדה וספרד.

גורמים ספציפיים לממאירות שנקשרו עם סיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה לאחר 30 ימים כללו אבחנה של ממאירות מתקדמת (יחס סיכויים מתוקן של 2.9), קבלת טיפול אונקולוגי במהלך שלושת החודשים האחרונים (יחס סיכויים מתוקן של 1.2), נוכחות ממאירות המטולוגית מול סולידית (יחס סיכויים מתוקן של 1.7) ואבחנה של מספר ממאירויות (יחס סיכויים מתוקן של 1.5).

גורמים קליניים שנקשרו עם סיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה לאחר 30 ימים כללו גיל מתקדם (יחס סיכויים מתוקן של 1.7 לכל 10 שנים), שלוש מחלות רקע פעילות ומעלה (יחס סיכויים מתוקן של 2.1) ומדד ECOG של 2 ומעלה (יחס סיכויים מתוקן של 4.6).

בחולים מאושפזים, מספר מדדים מעבדתיים נקשרו עם סיכון מוגבר לתמותה לאחר 30 ימים. ספירת נויטרופילים אבסולוטית מעל הנורמה לוותה בסיכון גבוה כפליים (יחס סיכויים מתוקן של 2.0), בעוד שרמה חריגה של D-Dimer, טרופונין ברגישות גבוהה ו-CRP לווה כולם בסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה.

במחקר נפרד נבחנו נתונים אודות 3,654 חולים והחוקרים בחנו את הקורלציה בין מועד הטיפול האונקולוגי וסיבוכים על-רקע COVID-19 ותמותה לאחר 30 ימים.

שיעורי התמותה היו הגבוהים ביותר בקרב חולים אונקולוגיים שטופלו במהלך 1-3 החודשים שקדמו לאבחנת COVID-19, עם שיעורי תמותה מכל-סיבה של 28%. שיעור סיבוכים אחרים (אשפוז, צורך בחמצן, אשפוז ליחידת טיפול נמרץ והנשמה מלאכותית) היו דומים ללא תלות במועד הטיפול.

שיעורי התמותה הלא-המתוקנים לאחר 30 ימים היו הגבוהים ביותר בחולים שקיבלו לאחרונה טיפול כימו-אימונותרפי (30%), לאחריהם היו חולים שקיבלו טיפול כימותרפי (18%), כימו-קרינתי (18%) וטיפול ממוקד (17%).

שיעורי התמותה היו גבוהים במיוחד בקרב חולים שקיבלו טיפול כנגד CD20 (50%) במהלך 1-3 החודשים שקדמו לאבחנת COVID-19.

מתוך כנס ה-ESMO

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה