אונקולוגיה

בדיקה אימונוכימית לזיהוי דם סמוי בצואה מדויקת לשלילת ממאירות מעי גס ורקטום בחולים עם תסמינים (Gut)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Gut עולה כי בדיקת FIT (Fecal Immunochemical Testing) עשויה לשמש לשלילת סרטן מעי גס ורקטום בחולים עם תסמינים חשודים לממאירות ולזהות במהירות את אלו הנדרשים לטיפול דחוף.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם בדיקת FIT עשויה לשמש לבחירת חולים עם תסמינים חשודים לסרטן מעי גס ורקטום בהם יש מקום להשלמת הערכה דחופה. הם השלימו מחקר רב-מרכזי, כפל-סמיות, שכלל 50 בתי חולים ברחבי אנגליה בין אוקטובר 2017 ועד דצמבר 2019. המשתתפים הופנו לטיפול בעקבות תסמינים חשודים לסרטן מעי גס ורקטום להשלמת קולונוסקופיה. החוקרים בחנו את הרגישות של בדיקת FIT לזיהוי סרטן מעי גס ורקטום.

מדגם המחקר כלל 9,822 משתתפים ושיעורי הימצאות סרטן מעי גס ורקטום בקולונוסקופיה עמדו על 3.3%. שיעור התוצאות החיוביות בבדיקת FIT ירד מ-37.2% ל-19.0% ו-7.6%, בהתאמה, בנוכחות ערכי סף של 2, 10 ו-15 מיקרוגרם המוגלובין לגרם צואה. הערך המנבא החיובי של בדיקת FIT לזיהוי סרטן מעי גס ורקטום בערכי סף אלו עמד על 8.7%, 16.1% ו-31.1%, בהתאמה, והערך המנבא השלילי עמד על 99.8%, 99.6% ו-98.9%, בהתאמה. הרגישות של בדיקת FIT לזיהוי סרטן מעי גס ורקטום ירדה באותם ערכי סף מ-97.0% ל-90.9% ו-70.8%, בהתאמה, בעוד שהסגוליות עלתה מ-64.9% ל-83.5% ו-94.6%, בהתאמה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הרגישות המקסימאלית של בדיקת FIT לסרטן מעי גס ורקטום עמדה על 97% כאשר התבססו על ערך הסף הנמוך ביותר (2 מיקרוגרם המוגלובין לגרם צואה); תוצאה שלילית בבדיקת FIT בערך סף זה עשויה לשלול היטב אבחנה של ממאירות מעי גס ורקום ותוצאה חיובית טובה יותר מתסמינים לזיהוי חולים בהם יש מקום לבירור דחוף.

Gut 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.