אונקולוגיה

על הקשר בין צביעה ביתית של השיער ובין תחלואה ותמותה מסרטן בנשים (BMJ)

באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) מסווגת חשיפה תעסוקתית (כלומר חשיפה של עובדי מספרות) לצבעי שיער כמסרטנת ככל הנראה בבני אדם, אך נמנעת מלקבוע מסקנות לגבי שימוש אישי (ביתי) בצבעי שיער.

במחקר שהתפרסם לאחרונה, חוקרים מאוניברסיטת הארוורד ואחרים ביקשו לבדוק קשר אפשרי בין שימוש אישי בצבעי שיער קבועים ובין תחלואה ותמותה מסרטן.

החוקרים בחנו נתונים של 117,200 נשים בריאות בגיל 55-30 שגויסו למחקר ב-1976 והיו ללא היסטוריה של סרטן. הנשים מילאו שאלונים בעת גיוסן למחקר, וכעבור שנתיים, ארבע שנים ושש שנים. השאלונים כללו שאלות על אורח החיים: תזונה, פעילות גופנית, עישון, משקל, וכן שאלות על גוון השיער הטבעי שלהן, השימוש בצבעי שיער, גיל תחילת השימוש, משך השימוש ותדירות השימוש.

במעקב של 36 שנים, עד 2012, נרשמו בקרב הנשים 20,805 מקרים של גידולי סרטן מוצקים (solid), 1,807 מקרים של סרטן דם, 22,560 של סרטן עור מסוג תאי בסיס (סרטן העור השכיח ביותר) ו-2,792 מקרים של סרטן עור של תאי הקשקש. 4,860 נשים נפטרו מסרטן בתקופת המעקב.

בניתוח הנתונים ולאחר נטרול גורמי אורח חיים, לא נמצאה עלייה משמעותית בסיכון לסוגי סרטן מוצקים ולסרטן עור שאינו מלנומה בקרב נשים שנחשפו לצבעי שיער, בהשוואה לאלו שלא נחשפו כלל.

בפילוח לסוגי סרטן ספציפיים, לא נמצא סיכון מוגבר לרוב סוגי הסרטן או לתמותה מסרטן. עם זאת, כן נמצא סיכון מעט מוגבר (5%) לסרטן עור מסוג תאי בסיס. כמו כן, שימוש מצטבר בצבע שיער היה קשור לסיכון לחלות בסרטן שד מסוג שלילי לקולטן אסטרוגן ולפרוגסטרון (ב-20% לכל תוספת של 200 שימושים ומעלה), סרטן שד שלילי לקולטן פרוגסטרון (ב-6% לכל תוספת של 100 שימושים בצבעים), וסרטן השחלות (10%) לכל 100 שימושים.

בפילוח לפי גוון שיער טבעי התוצאות היו מעורבות. בנשים עם שיער טבעי כהה שצבעו את שיערן, נמצא סיכון מוגבר ללימפומה מסוג הודג’קין, לעומת נשים שלא השתמשו בצבעי שיער (בהסתמך על מספר קטן של נשים שחלו בסוג סרטן זה), ואילו בנשים בעלות שיער טבעי בהיר, שצבעו את שיערן, נמצא סיכון מוגבר לקרצינומה של תאי הבסיס.

לסיכום מסקנת החוקרים היא כי לא נמצא קשר חיובי בין שימוש אישי בצבע שיער קבוע ובין הסיכון למרבית סוגי הסרטן, ולא נמצא קשר כללי לתמותה הקשורה בסרטן. נדרשים מחקרים נוספים לבדיקת הממצאים לגבי האפשרות לסיכון מוגבר לקרצינומה של תאי הבסיס, לסרטן השד וסרטן השחלות, וכן לגבי הממצאים על בסיס צבע שיער טבעי.

פורסם: BMJ, 2.9.2020

קישור לכתבה בעברית ב-Mednet

קישור למאמר המלא

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה