פסיכיאטריה

חשיבות שקילת אפשרות תסמונת Charles Bonnet Syndrome באבחנה המבדלת של הזיות (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

למרות שתסמונת Charles Bonnet Syndrome (CBS) נחשבת להפרעה נדירה הגורמת להזיות, ממחקר חדש עולה כי זו עשויה להיות נפוצה יותר והממצאים מדגישים את חשיבות הכרת התסמינים והימנעות מאבחנה שגויה.

במקרים של תסמונת CBS, חולים ללא היסטוריה של הפרעה פסיכיאטרית מדווחים על הלוצינציות ויזואלית, כאשר לעיתים קרובות מזהים גורם גופני, דוגמת אובדן ראיה. צורה נדירה יותר, המוכרת בשם Charles Bonnet Syndrome Plus, כולל הלוצינציות אודיטוריות, כאשר שוב ניתן לזהות גורם גופני.

בפוסטר שהוצג בכנס השנתי מטעם ה-American Psychiatric Association הוצגו שלושה דיווחי מקרים של חולים עם צורות שונות של CBS.

המקרה הראשון דן באישה בת 96 שנים, ללא היסטוריה של שימוש לרעה בסמים או אלכוהול, אשר פנתה לרופא המטפל עם הזיות ויזואליות לסירוגין. בעברה, החולה השלימה ניתוח קטרקט דו”צ עם החלפת עדשה וקיבלה טיפול לגלאוקומה בתווית-פתוחה וקטרקט על-רקע גילי.

המקרה השני תיאר גבר בן 78 שנים, אשר דיווח על שמיעת קולות ומוזיקה שלא היו בפועל. התברר כי החולה עבר קודם לכן השתלת שתל קוכלארי בשל אובדן שמיעה.

המקרה השלישי תיאר גבר בן 67 שנים עם הופעה חדשה של הזיות אודיטוריות וויזואליות. המטופל דיווח כי שמע חברי מקהלה שרים שירים ולעיתים ראה אנשים בחדר. עם זאת, אלו מעולם לא אירעו באותו זמן. התברר כי המטופל סבל מקשיי ראיה ושמיעה, כמו גם ליקוי קוגניטיבי קל והפרעת דיכאון מג’ורי. התסמינים שלו לא השתפרו לאחר טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות.

החוקרים מסבירים כי מקרים של תסמונת זו עשויים להפוך נפוצים יותר, שכן עם הזדקנות האוכלוסייה והעלייה בתוחלת החיים ובירידה בראיה, סביר להניח כי מדובר בתופעה שתהפוך נפוצה יותר ויותר.

הנקודה החשובה ביותר בנוגע לתסמונת היא להסביר לחולים כי הם לא משתגעים וכי ככל הנראה הם לא יגיבו לטיפול אנטי-פסיכוטי. במקרים רבים ניתן לסייע לחולים עם הסבר ואמפתיה. לדוגמא, ישנם חולים עם הלוצינציות מוזיקאליות אשר לא הפריעו להם יותר מדי, אם כי סברו כי מדובר בתופעה חריגה. לאחר שהמטופל מקבל הסבר להפרעה, הרגעה והדרכה חשובים מאוד.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה