פסיכיאטריה

האם בדיקות הדמיה לממאירות עשויות לסייע בזיהוי דיכאון? (PLoS One)

מיפוי כל-גופי המבוצע כחלק מהטיפול בחולים עם מיאלומה נפוצה עשוי לסייע בזיהוי אלו עם דיכאון אפשרי, ללא צורך בבדיקות הדמיה ממוקדות של המוח עם חשיפה נוספת לקרינה או הגדלת ההוצאות הרפואיות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLOS One.

המחקר התבסס על הדמיות מוחיות שמקורן בבדיקת FDG PET/CT כל-גופי של 134 חולים עם מיאלומה נפוצה; מבין אלו, 38 חולים אובחנו עם דיכאון מג’ורי ו-96 החולים הנותרים לא סבלו מדיכאון.

מהנתונים עלה פעילות FDG נמוכה יותר באופן גלובאלי באזורים במוח של חולים עם דיכאון, בהשוואה לנבדקים ללא דיכאון (p<0.001), עדות לירידה במעבר גלוטאמט דרך הליך חמצון סוכר, אשר נקשר עם דיכאון מג’ורי.

מעבר לשינויים הגלובאליים במוח, החוקרים זיהו צברים של הבדלים מטבוליים בין חולים עם דיכאון ואלו ללא דיכאון. באופן ספציפי, זוהו חמישה צברים היפו מטבוליים משמעותיים ושלושה צברים היפר מטבוליים משמעותיים בקבוצת החולים עם דיכאון. מעניין לציין, צברים היפר מטבוליים היו ממוקמים אנטומית במערכת הלימבית דו-צדדית ובגזע המוח מימין, בעוד שצברים היפו-מטבוליים תוארו בעיקר באזור האונות הפרונטאליות ופריאטליות דו”צ ואונה טמפוראלית מימין.

לאחר מכן, החוקרים נעזרו במודל לימוד מכונה לצברים אלו ליצירת שני מודלים מנבאים לבדיקת סקר לדיכאון מג’ורי. המודלים הדגימו דיוק של 85.1%, רגישות של 79% וסגוליות של 88% לזיהוי דיכאון.

עם ההתפתחות המהירה של בינה מלאכותית, קיימת האפשרות לבדיקת סקר אוטומטית של חולים במהלך בדיקת PET/CT להערכת דיכאון מג’ורי. צעד זה עשוי לגדיל את המודעות לדיכאון ולסייע בזיהוי חולים בהם יש מקום לבירור והערכה נוספים.

PLoS One. Published online May 6, 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה