התועלת של ניתוח בריאטרי כנגד מחלת כליות בשלב מוקדם בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Surgery)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ניתוח בריאטרי הוביל לנסיגה במחלת כליות כרונית בשלב מוקדם במרבית החולים עם סוכרת מסוג 2.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כליות כרונית בשלב מוקדם מתאפיינת במיקרו-אלבומינוריה ומלווה בסיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים, התקדמות למחלת כליות סופנית ותמותה מוקדמת בחולים עם סוכרת מסוג 2. מטרתם במחקר הנוכחי הייתה להשוות את ההשפעות להפחתת אלבומינוריה של ניתוח מעקף קיבה אל מול הטיפול התרופתי הטוב ביותר בחולים עם מחלת כליות כרונית בשלב מוקדם, סוכרת מסוג 2 והשמנה.

המחקר האקראי כלל חולים עם סוכרת מסוג 2 ומיקרו-אלבומינוריה, אשר גויסו ממרכז יחיד בין תחילת אפריל 2013 ועד סוף מרץ 2016. מבין המשתתפים במחקר, 100 חולים עם סוכרת מסוג 2, השמנה (מדד מסת גוף בטווח 30-35 ק”ג למטר בריבוע) ומחלת כליות כרונית בשלב G1-G3 ו-A2-A3 (יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של מעל 30 מ”ג/גרם וקצב פינוי גלומרולארי משוער של מעל 30 מ”ל/דקה) חולקו באקראי ביחס 1:1 לקבלת הטיפול התרופתי הטוב ביותר (49 חולים) או ניתוח מעקף קיבה (51 חולים).

התוצא העיקרי של המחקר היה נסיגת אלבומינוריה (יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של מתחת ל-30 מ”ג/גרם). תוצאים משניים כללו את שיעורי נסיגת מחלת כליות כרונית, שינוי אבסולוטי ביחס אלבומין:קריאטינין בשתן, איזון מטבולי, סיבוכים מיקרווסקולאריים אחרים, איכות חיים ובטיחות ההתערבות.

החוקרים מדווחים כי שיעורי נסיגת אלבומינוריה עמדו על 55% מהחולים לאחר טיפול תרופתי אופטימאלי, בהשוואה ל-82% מהחולים לאחר ניתוח מעקף קיבה (P=0.006), עם שיעורי נסיגה של מחלת כליות כרונית שעמדו על 48% לאחר טיפול תרופתי ועל 82% לאחר ניתוח בריאטרי (p=0.002).

מהנתונים עולה כי הממוצע הגיאומטרי של יחס אלבומין:קריאטינין בשתן היה נמוך ב-55% לאחר ניתוח מעקף קיבה (10.7 מ”ג/גרם קריאטינין), בהשוואה לתוצאות לאחר טיפול תרופתי אופטימאלי (23.6 מ”ג/גרם קריאטינין, p<0.001). לא תועדו הבדלים בשיעור אירועים חריגים חמורים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי לאחר 24 חודשים, ניתוח מעקף קיבה היה יעיל יותר מטיפול תרופתי אופטימאלי להשגת הפוגה באלבומינוריה בחולים עם מחלת כליות כרונית בשלב מוקדם עם סוכרת מסוג 2 והשמנה.

JAMA Surgery 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה