הנחיות חדשות ממליצות על משלב טיפול מוקדם כנגד סוכרת מסוג 2 (Annals of Internal Medicine)

הנחיות ה-American Diabetes Association לשנת 2020 לטיפול בסוכרת הדגישו את חשיבות שקילת טיפול משולב מוקדם בחולים עם סוכרת מסוג 2. בעוד שמטפורמין ושינוי אורחות חיים עדיין מהווים את הטיפול המקובל לחולים עם אבחנה חדשה של סוכרת, יש לשקול טיפול משולב בשלב מוקדם בחולים עם ריכוז המוגלובין מסוכרר 1.5-2 נקודות אחוז מעל היעד, מאחר ולעיתים נדירות טיפול בתרופה יחידה יביא לירידה של מעל נקודה אחת בריכוז המוגלובין מסוכרר.

במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine מציגים מומחים את תקציר ההמלצות החדשות מטעם ה-ADA בנוגע לטיפול התרופתי לסוכרת מסוג 2 ומדגישים את חשיבות העדויות ממחקרים גדולים שפורסמו לאחרונה ודיווחו על תוצאות קרדיווסקולאריות וכלייתיות.

על-פי ההנחיות, מטפורמין עדיין מהווה את הטיפול התרופתי הראשוני המועדף כנגד סוכרת מסוג 2, אך יש לשקול משלב טיפול בשלב מוקדם בחלק מהחולים כגישה להארכת מרווח הזמן עד לכישלון טיפול.

בחולים בהם תועדה ירידה במשקל, תסמיני היפרגליקמיה, או ערכי המוגלובין מסוכרר גבוהים מאוד (מעל 10%) או רמות סוכר גבוהות מ-300 מ”ג/ד”ל יש לשקול התחלה מוקדמת של טיפול באינסולין. עם זאת, במידת האפשר, ישנה העדפה לטיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 על-פני אינסולין.

בחולים עם מחלה קרדיווסקולארית טרשתית ידועה או סמנים לסיכון גבוה למחלה טרשתית, מחלת כליות, או אי-ספיקת לב, מומלץ טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 או מעכבי SGLT-2 עם תועלת קרדיווסקולארית מוכחת.

בחולה עם אי-ספיקת לב או מחלת כליות כרונית, מומלץ טיפול במעכב SGLT-2. במידה ולא ניתן לבחור בטיפול זה, אזי יש להמליץ על טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1.

בחירת הטיפול צריכה להתבסס על מאפייני החולה, דוגמת מחלה קרדיווסקולארית ברקע, סיכון להיפוגליקמיה, השפעה על המשקל, עלות, סיכון לתופעות לוואי והעדפות החולה. יש לבחון את משטרי הטיפול התרופתי והתנהגויות הנוגעות לנטילת טיפול כל 3-6 חודשים ולהתאים את הטיפול בהתאם לצורך.

למרות שההנחיות מתמקדות בטיפול תרופתי, הן שמות דגש על חשיבות שינוי אורחות חיים כטיפול ראשוני בחולים עם סוכרת מסוג 2.

Annals of Internal Medicine, online September 1, 2020

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

אתם מוזמנים לוובינר בו הציגה ד”ר עופרי מוסנזון  את ההנחיות החדשות של המועצה הלאומית לסוכרת שמציגות המלצות דומות מאוד לאלה המדווחות כאן 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה