אורולוגיה

מתי לבצע ציסטוגרפיה בילדים עם זיהום בדרכי השתן ?/מאת פרופ’ גרינשטיין, עורך אורולוגיה

רפלוקס של שתן לדרכי השתן העליונות הוא פגם אנטומי הגורם לזיהומים בדרכי השתן.

מומלץ לבצע צילום שלפוחית שתן (Voiding cystography) במצב של השתנה כ 4-6 שבועות לאחר הזיהום. המלצה זו נקבעה הואיל והזיהום עצמו עלול לגרום לרפלוקס מעצם הדלקת באזור פיות השופכנים בטריגון. רפלוקס זה נעלם לאחר ההחלמה ולכן איננו דורש טיפול.  מסתבר כי המלצה הזו לדחות את ביצוע הציסטוגרפיה במספר שבועות לאחר המצב הדלקתי איננה מבוססת בספרות.

המחברים מ Sheffield Childrens NHS Foundation Trust בעיר Sheffield שבאנגליה התייחסו לנושא תזמון הציסטוגרפיה בילדים לאחר זיהום בדרכי השתן.

המחברים בדקו את תיקי ילדים צעירים משנה אחת שנבדקו בבית החולים משנת 1996 ו עד 2006 אשר אושפזו בגלל דלקת בדרכי השתן עם חום. כל הילדים היו עם חום מעל 380 ותרבית שתן חיובית (מספר מושבות מעל 10,000). הילדים עברו בדיקת על קול עוד במהלך אשפוזם בבית החולים ולאחר מכן עברו מיפוי כליות DMSA וצילום שלפוחית השתן בהשתנה לאחר שחרורם מבית החולים. הרופא הבכיר המטפל החליט מתי לבצע את צילום השלפוחית.

לאחר איסוף החומר מתיקי החולים המטופלים נחלקו לשתי קבוצות: הראשונה כללה את הילדים שעברו צילום שלפוחית עד 4 שבועות ולאלה שעברו את הצילום 8 שבועות לאחר האירוע הזיהומי.

נבדקו 427 תיקים מהם 258 (60%) בנים ו 169 (405) בנות בגיל חציוני של 5.2 חודשים. כל הילדים טופלו טיפול אנטיביוטי מונע עד לאחר ביצוע צילום השלפוחית. 117 מטופלים עברו את הצילום במרוצת 4 שבועות לאחר הזיהום ו 310 עברו אותו 8 שבועות לאחר הזיהום.

מתוך כל הקבוצה רפלוקס לדרכי השתן העליונות נמצא ב 114 (27%) ילדים. בקבוצה הראשונה (פחות מ 4 שבועות לאחר הזיהום) רפלוקס נמצא ב 39 (33%) לעומת 75 (24%) ילדים בקבוצה השנייה (8 שבועות לאחר הזיהום). דרגת הרפלוקס הייתה גבוהה מ III רק ב 18 (4.2%) ילדים מכלל הקבוצה של 427 שנבדקו. וב 16% מכלל 114 הילדים שנמצא אצלם רפלוקס. 

לא היה הבדל בשכיחות או בדרגת הרפלוקס בין הקבוצות. לכן המחברים מסכמים כי ניתן לבצע צילום שלפוחית בהשתנה לשם איתור רפלוקס לדרכי השתן העליונות כבר כ 4 שבועות לאחר האירוע הזיהומי.

הואיל ומקובל לתת טיפול אנטיביוטי מונע לאחר מאורע פיאלונפרטיס בילדים בגיל מתחת לשנה חשיבות העבודה שהיא מראה שניתן לבצע את הצילום מוקדם לאחר הזיהום ובכך להפסיק את הטיפול האנטיביוטי המונע והממושך לילדים ללא רפלוקס.

Soccorso G, Moss G, Roberts J, Godbole P.: Infantile urinary tract infection and timing of micturating cystourethrogram. J Pediatr Urol. 2010 Feb 24.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה