אורולוגיה

השפעת השימוש בסטטינים על תוצאות טיפול קרינתי בחולי שאת הערמונית/מאת פרופ’ גרינשטיין, עורך אורולוגיה

השימוש בסטטינים כטיפול להורדת רמת הכולסטרול נפוץ מאד. לסטטינים יש  השפעות antiproliferative, proapoptotic, ומגבירות השפעת קרינה. העבודה הבאה משיקגו בארה”ב בדקה את האם תוצאות טיפול קרינתי בחולי שאת הערמונית היו שונות אצל חולים שטופלו בסטטינים לעומת התוצאות בחולים ללא טיפול בסטטינים ?

נבדקו תיקי 691 חולי שאת (אדנוקרצינומה) הערמונית ללא גרורות שטופלו בקרינה לשם ריפוי. 584 (84%) טופלו בקרינה חיצונית, 61 (9%) בברכיטרפיה, ו 46 (7%) בשילוב של קרינה חיצונית ובריכטרפיה. מתוך החולים 189 (27%) השתמשו בסטטינים. הגיל הממוצע של המטופלים היה 69 שנים. רובם (81%) היו בשלב מחלה של T1-2a  מדד גליסון החציוני היה 6 ורמת ה PSA החציונית הייתה 8.4. מתוך החולים שהשתמשו בסטטינים 150 מהם השתמשו בתרופה בזמן קבלת הקרינה ו 39 לאחר מכן.

בניתוח נתוני כל 691 המטופלים הסתבר כי במעקב של 4 שנים 83% היו ללא כשלון ביוכימי של הטיפול ו 73% היו עם היוותרות בחיים ללא חזרת המחלה. השימוש בסטטינים היה קשור משמעותית ( p<0.001 ) לפחות כישלון ביוכימי של הטיפול, לפחות צורך בטיפול אנטיאנדרוגני, ובהיוותרות בחיים ללא הישנות המחלה. השיפור התוצאות אצל משתמשי הסטטינים היה בכל קבוצות הסיכון של החולים לפי מדד גליסון. השיפור אצל קבוצת משתמשי הסטטינים היה ללא קשר לכמות הקרינה, או לשימוש בטיפול הורמונלי. בעיבודים סטטיסטיים נוספים השיפור בתוצאות אצל משתמשי הסטטינים היה קשור לרמת PSA נמוכה מ 8, שלב מחלה קטן מ T2b , ומדד גליסון קטן מ 7. כמו כן נמצא קשר בין רמות כולסטרול נמוכות מ 187, ורמת low-density lipoprotein (LDL) נמוכה מ 110 .

כך שהחוקרים מסכמים כי יתכן וההשפעה במיטבה של הסטטינים על תוצאות קרינה בחולי שאת הערמונית קשורים או לאפקט ישיר של התרופה או על ידי הורדת רמת ה LDL בדם. 

יש לזכור כי עבודה זו היא רטרוספקטיבית. קבוצות החולים לא נבחרו אקראית מראש ולא תמיד היו זהות במדדים שלהם למרות שדבר זה נלקח בחישוב הסטטיסטי. אבל העבודה רומזת ליתרון של שימוש בסטטינים בעת ולאחר קבלת טיפול קרינתי. ויש מקום לעריכת מחקר רחב בנושא מעניין זה. .

Gutt R, Tonlaar N, Kunnavakkam R, Karrison T, Weichselbaum RR, Liauw SL.: Statin use and risk of prostate cancer recurrence in men treated with radiation therapy. J Clin Oncol. 2010 Apr 26.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה