אורולוגיה

נתונים חדשים תומכים בבטיחות הטיפול ב-Finasteride (מתוך N Engl J Med)

חוקרים ממחקר PCPT (Prostate Cancer Prevention Trial) מדווחים כי החשש הממושך אודות ההשלכות של Finasteride (פרופסיה) ועליה אפשרית בסיכון לסרטן ערמונית בדרגה-גבוהה לא הודגם כעת. מחקר זה העיד בעבר כי Finasteride, המשמשת לעיתים קרובות להגדלה שפירה של הערמונית והתקרחות גברית, הינה טיפול יעיל כנגד סרטן ערמונית. עם זאת, התרופה מעולם לא אושרה לשימוש זה, בעיקר מאחר ונתונים מוקדמים הדגימו סיכון מוגבר לסרטן ערמונית בדרגה גבוהה. כעת, תוצאות ארוכות-טווח של מחקר זה, עם חציון מעקב של מעל 18 שנים, העידו כי אין עליה בסיכון לתמותה משנית לסרטן ערמונית עם הטיפול התרופתי.

מחקר PCPT החל בשנות התשעים של המאה הקודמת, כאשר חולקו באקראי למעלה מ-18,000 גברים אמריקאים, בגילאי 55 שנים ומעלה, לטיפול ב- Finasteride (5 מ”ג ביום) או פלסבו למשך שבע שנים, במטרה למנוע סרטן ערמונית. כאשר התוצאות פורסמו לראשונה בשנת 2003, המחקר זכה להצלחה ולכישלון בו-זמנית.

מצד אחד, הסיכון לסרטן ערמונית עם Finasteride היה נמוך ב-24.8% , בהשוואה לפלסבו. מנגד, חלה עליה משמעותית במספר הממאירויות בדרגה-גבוהה עם הטיפול הפעיל, בהשוואה לפלסבו (280 לעומת 237 מקרים). ממצא זה פגע בסיכויי השימוש בתרופה זו למניעת הממאירות.

לאור זאת, החוקרים בחרו להשלים ניתוח ארוך-טווח ולבחון אם העליה במחלה בדרגה-גבוהה הובילה לעליה במקרי תמותה על-רקע סרטן ערמונית בקבוצת המטופלים ב- Finasteride. עם זאת, מהנתונים שפורסמו כעת עולה כי תועדו פחות מקרי תמותה עם הטיפול הפעיל, בהשוואה לטיפול דמה (42 לעומת 56 מקרים). ממצאים אלו תורגמו לירידה של 25% בסיכון לתמותה עקב סרטן ערמונית עם Finasteride, בהשוואה לפלסבו.

המומחים כותבים כי אין הוכחות לעליה בתמותה עקב סרטן ערמונית בקרב מטופלים ב- Finasteride. במילים אחרות, הממצאים המוקדמים משנת 2003, אשר הדגימו עליה במחלה בדרגה-גבוהה, לא זוהו עוד לאחר 16 שנים.

החוקרים מציינים במאמר החדש כי הטיפול ב-Finasteride לווה בשיעור גבוה יותר של אירועים חריגים בתפקוד המיני, אך סיווגו אלו כאירועים מתונים יחסית. עוד עלה מהנתונים כי מבין תופעות הלוואי האחרות, הסיכון לגניקומסטיה היה גבוה יותר עם הטיפול הפעיל, בהשוואה לפלסבו (4.5% לעומת 2.8%). חשוב לציין כי התרופה לא הובילה לשיפור ההישרדות הכוללת של החולים.

N Engl J Med.  Published online January 23, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה