אורולוגיה

חשיבות רבה לבדיקת PSMA-PET בחולים עם סרטן ערמונית בסיכון גבוה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Society for Radiation Oncology)

ערמונית

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Society for Radiation Oncology עולה כי נתונים קליניים זמינים עשויים לסייע בזיהוי גברים עם סרטן ערמונית בסיכון גבוה בהם צפויה תועלת לבדיקת PSMA PET/CT (Gallium-68 Prostate Specific Membrane Antigen).

החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של מחקר פרוספקטיבי, במרכז-יחיד, שכלל 262 חולים עם סרטן ערמונית בסיכון גבוה. חולים שקיבלו לפחות שלושה חודשי טיפול ADT (Androgen Deprivation Therapy) לפני בדיקות ההדמיה הוצאו מהמחקר.

בדיקת PSMA PET/CT הובילה לעליה בשלב הפיזור לקשריות לימפה מ-N0 ל-N1 ב-19.7% מהחולים ולעליה בפיזור הגרורתי מ-M0 ל-M1a, M1b, או M1c ב-9.4% מהמקרים. החוקרים מדווחים כי שיעור העליה בשלב המחלה עם בדיקת PSMA במחקר היה דומה מאוד לזה שתועד במחקר ProPSMA.

מניתוח רב-משתני עלה כי מנבאים בלתי-תלויים של עליה בפיזור לקשריות לימפה עם PSMA PET/CT כללו אחוז גבוה יותר של ביופסיות ליבה חיוביות (יחס סיכויים לכל עשירון של 1.21, p=0.001) ומדד גליסון גבוה יותר (יחס סיכויים של 1.61, p=0.025).

בדומה, מנבאים בלתי תלויים של עליה בשלב הפיזור הגרורתי כללו אחוז גבוה יותר של ביופסיות ליבה חיובית (יחס סיכויים לכל עשירון של 1.19, p=0.013) ומדד גליסון גבוה יותר (יחס סיכויים של 2.13, p=0.024).

גורמים אחרים שלב N ושלב T קליני, רמות PSA התחלתיות ונוכחות לפחות שני מאפיינים בסיכון גבוה, לא ניבאו באופן בלתי-תלוי את התוצאות.

כאשר החוקרים משלבים שונים, היארעות עליה בשלב המחלה בקשריות לימפה הייתה הגבוהה ביותר בחולים עם מדד גליסון של 4 או 5 ביחד עם לפחות 50% ביופסיות ליבה חיוביות (27.5% לעומת 13.1%). בדומה, היארעות עליה בפיזור הגרורתי הייתה הגבוהה ביותר באלו עם מדד גליסון של 5 ביחד עם לפחות 50% ביופסיות ליבה חיוביות (20.6% לעומת 5.9%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים בהם לפחות מחצית מביופסיות הליבה חיוביות ומדד הגליסון הוא 4 או 5 צפויה התועלת הרבה ביותר לבדיקת PSMA PET/CT. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לאשר את תוצאות המחקר הנוכחי.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Society for Radiation Oncology

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה