קרדיולוגיה

שימוש בפרינג’קט בחולי אי ספיקת לב הסובלים מחסר ברזל הוביל לשיפור תפקודי ולחיסכון תקציבי במערכת הבריאות הצרפתית (ESC Heart Fail )


ע”פ מחקר צרפתי חדש המתפרסם ב- ESC Heart Failשימוש ב- ferric carboxymaltose (פרינג’קט) בחולי אי ספיקת לב סיסטולית הסובלים מחסר ברזל הוביל לשיפור בסיווג דרגת אי ספיקת הלב ע”פ הסולם של החברה הניו יורקית ללב (NYHA) תוך שיפור איכות החיים של המטופלים מחד, ומאידך הוביל אף לחיסכון בעלויות הטיפול בחולי אי ספיקת לב במערכת הבריאות בצרפת.

ברקע מסבירים החקורים כי מטרת האנליזה היא להעריך את ההשפעה של טיפול בברזל תוך ורידי עם Ferric carboxymaltose על תקציב הטיפול בחולי אי ספיקת לב כרונית סיסטולית וחוסר בברזל, מנקודת המבט של מבטח הבריאות הצרפתי (מקביל לקופות החולים בישראל) .

לצורך כך נבנה מודל הבוחן את השפעת הטיפול על התקציב לאורך תקופה של 5 שנים, על פי שני תרחישים:

1.      החולים עם ההתוויה המתאימה מקבלים ferric carboxymaltose כשהיקף השימוש התבסס על תחזית נתח השוק של התכשיר

2.      המטופלים אינם מטופלים בחוסר ברזל.

הנתונים הקליניים ששימשו את האנליזה נלקחו מתוך ארבעה מחקרים מבוקרים ואקראיים. אופק הזמן באנליזה הוארך ל 5 שנים תוך שימוש בהסתברויות המעבר ממצבים קליניים בהתבסס על תוצאות מחקר ה- CONFIRM-HF.

הפרמטרים האפידמיולוגיים עבור השוק הצרפתי התבססו על סקירת ספרות. הפרמטרים של העלויות נגזרו ממסדי נתונים ארציים זמינים.

בתסריט הבסיסי שנבחן נמצא הפרש (חיסכון) בסך עלות הטיפול המצטברת לאורך 5 שנים בין התרחיש שבו ניתן טיפול עם ferric carboxymaltose לעומת אי טיפול בחוסר מחסור בברזל באוכלוסייה של 189 334 חולי אי ספיקת לב, בסך של של 0.8 מיליון אירו.

החיסכון המצטבר נבע מהפחתת עלויות האשפוז הכרוכות באי ספיקת לב חמורה (35.8 מיליון אירו), וכן בהפחתת עלויות המעקב אחר החולים (-2.9 מיליון אירו). החיסכון בעלויות אלה עלה על עלויות הטיפול ב- carboxymaltose (37.7 מיליון אירו).

החוקרים ביצעו מספר ניתוחי רגישות על הנחות היסוד של המודל כשטווח הפער בין עלויות הטיפול המצטברות ל-5 שנים נע בין חיסכון של 34 מיליון יורו לתוספת עלות של 146 מיליון יורו. החוקרים מציינים כי הפרמטרים שהשפיעו ביותר על התקציב היו שיעור האשפוז בחולים שלא טופלו בחסר בברזל, מספר הפעילויות האמבולטוריות הנדרשות, היעדר בהבדל בין עלות אשפוז בין מטופלים בדרגות שונות של אי ספיקת לב לפי NYHA, וכן הערכת העלויות האדמיניסטרטיביות הקשורות/משויכות למתן הטיפול.

מסקנות החוקרים הן שטיפול בחסר בברזל עם carboxymaltose Ferric בחולים אי ספיקת לב כרונית סיסטולית מביא לשיפור בדרגת אי ספיקת הלב ע”פ סולם NYHA וכתוצאה מכך גם לשיפור באיכות חיי החולים, כאשר במקביל מושג חיסכון כולל עבור מבטח הבריאות הלאומי הצרפתי.

ESC Heart Fail  . 2019 Jun; 6(3): 559569.

הערת המערכת:  נראה שמסקנות מחקר זה עשויות להיות תקפות גם לשוק הישראלי. שני הפרמטרים החשובים במודל לצורך הרלוונטיות לישראל הם עלויות הטיפולים התרופתיים ועלויות האישפוז.

מחירי התרופות בצרפת ובישראל דומים בהגדרה (העלויות בישראל נגזרות מהמחיר האירופאי הממוצע) ויתכן שבמסגרת רכש מרוכז מצד קופות החולים העלות בישראל עשויה להיות אף נמוכה יותר (מה שיגדיל את היקף החיסכון הצפוי).

באשר לאשפוז המודל הצרפתי מתבסס על תעריף לאישפוז בשל אי ספיקת לב (בצרפת יש קוד נפרד לאשפוז על פי האינדיקציה לאשפוז) בסך של 3,938 יורו (כ-16,000 ). בארץ העלות למבטח הבריאות (קופות החולים) מבוססת על תעריף יום אשפוז (כ-2940 ) ומס’ ימי האשפוז בפועל, כך שאם משך האשפוז הממוצע לחולה אי ספיקת לב הוא סביב כ- 5.5 ימים , ניתן לאמר שגם הפרמטר הזה שנלקח בחשבון במודל הצרפתי תואם למציאות בישראל, ושבסה”כ התוצאות שהתקבלו בצרפת עשויות להיות תקפות גם לישראל.

לכניסה לאלגוריתם הממוחשב המסייע באיבחון חסר ברזל בחולי אי ספיקת לב בהתאם להנחיות החברה האירופאית לקרדיולוגיה – הקליקו כאן והורידו את המחשבון לדסקטופ/סמרטפון

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה