קרדיולוגיה

האם הושג טיפול אולטימטיבי בטרנסטירטין עמילואידוזיס של הלב?/ מאת ד”ר יעקב גולדשטיין, האיגוד הקרדיולוגי

עמילואידוזיס סיסטמיתנובעת משקיעת חלבונים מעוותים ברקמה הבין תאית באיברים שונים וגורמים להפרעה תפקודית מתקדמת בזמן. אם השקיעה בלב נגרמת לרב קרדיומיופתיה רסטריקטיבית.

עד עתה זוהו כ 30 סוגים שונים של חלבונים, לרב פיברילריים אוטולוגיים, ביניהם:


  • כאלה המיוצרים בתאי פלסמה פתולוגיים (כ plasma cell dyscrasia)כAL(ר”ת שלlight chain Amyloydosis),

  • או סוג שני Transthyretin Amyloidosisר”תATTR. למעשה הצורההטטרמריתשל החלבון הנורמליהמיוצר ברובו בכבד כנשאי טירוכסין ורטינול, איננה יציבה בחלבון הפגום.הטטרמרים הפגומיםמתפרקיםלמונומריםבמבנה מרחבי שונה, הגורם לקיפול מופרע שלהם (כ misfolding) והעמילואיד הפיברילרי שנוצר שוקע באיברים שונים.

  • סוג שלישי SAAנעוץ בחלבון שגם מיוצר בכבד כ acute phase reactant במחלות כרוניות אך זה כמעט ולא מערב את הלב.

בATTRהיצור המופרע נובע:

  • או ממוטציה נקודתית פתוגניתתורשתית כhereditaryאוATTRhאו כמינוח נוסףmutantATTRm   (כ 120 וריאנטים),

  • או ספורדי, ללא מוטציה גנטית,בגיל המבוגרsenile amyloidosisאוATTRwt   (כ-ATTR wild type).
  • קרדיומיופתיה מסוגATTR- CMכחלק ATTR סיסטמית  (לרוב עם נוירו פתיה פריפריאליתATTR PN) נובעת משקיעה לבבית של אותם מונומרים של עמילואויד פיברילרי.

    ביטויה הקליניקרדיומיופתיה  רסטריקטיבית (ר”תRCMO)תחילה עם תפקוד סיסטולי שמור אך עם הפרעה דיאסטולית, ועלייה הדרגתיתבעיבור המיוקרד (strain) האורכיהגלובליר”תGLS,ובסמניNT- pro BNP, וטרופוניןTהמהווים גם מדדים פרוגנוסטיים. בהמשך אי ספיקת הלב (ר”תHF) מתקדמת, עם אשפוזים חוזרים, וללא טיפול תלוי מטרה (עד לאחרונה) ההישרדות המדווחת לאחר האבחון, כ 3.6 שנים.

    נבחנו אפשרויות טיפול יותר ספציפי ב ATTR אם בעזרת השתלת כבד אשר פרט למורכבותו, לעיתים איננו יעיל או:


    • בעזרת תרופהלייצוב ומניעת דיסוציאציהשלטטרמר הTTR(כזכורבעזרתTafamidisעם תוצאות מבטיחות), שאמורות לסייע גם ב senile amyloidosis ,

    • או בעזרת מניעת סינתזה שלTTRהפגוםבתאי הכבד (כאתר עיקרי), בעזרת פגיעה במנגנון שעתוק חלבון זה, או

    • על ידי antisense oligonucleotides בעזרת inotersen המאושר FDA רק ב ATTR -PN

    • או דרך מנגנון RNA interference, בעזרת Patisiran (עם small interfering or siRNA).

    אך שני מנגנונים אלה יעילים כנראה בנשאי מוטציות פתוגניות לTTRבלבד.

    חשיבות רבה למציאת טיפול יעיל, כולל בsenile cardiac amyloidosis, (מחלה שהייתה underdiagnosed בעבר),לאור שכיחותה האמתית בגיל המבוגר (שכנראה גבוהה משחשבו בעבר), והפרוגנוזה הגרועה.

    לאחרונה התברר שמיפוי עצם מיוחד עם (Technetium (Tc) pyrophosphate (PYP , או עם Technetiumdiphosphono-propanodicarboxylic acid (ר”ת DPD ), רגיש מאד לאיבון המחלה.

    אם מיפויDPDTcמדגים קליטה לבבית מוגברת, ונשללת plasma cell dyscrasia המובילה ל -AL-CM (כ light chain amyloidosis ), אפילו לא דרושה כיום ביופסיה רקמתית לאישור האבחנה. יש לציין שהמיפוי עצם לרב לא אבחנתי ל AL -CM.

    שכיחות אמתית של ATTR -CMבדיווחים מגיעה ל:


    • כ 13% ממאושפזים מעל גיל 60 עם אי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור כ HFpEF, היפרטרופיה (עיבוי מחיצה בין חדרית מעל 12 מ”מ), וחלל חדר קטן.

    • כ 16% ממטופלים העוברים TAVR בגלל היצרות אאורטלית חמורה, (במרכז Mayo Clinic בארה”ב מבצעים מיפוי DPD לפני TAVR רוטינית),

    • ב 25% של PM שבוצעו בגיל > 85 ,

    • כ 5% ממטופלים החשודים כסובלים מקרדיומיופתיה היפרטרופית לא חסימתית HCM,

    • ואף ב 1 עד 2% מאלה העוברים מיפוי עצם מסיבות מגוונות.

    כ 90% מהמאובחנים  עם TTRwt היו גברים בגיל חציון 75 .

    מאפיינים קליניים נוספים בין היתרכללו,


    • סינדרום של תעלה קרפלית שאף הקדים בין 5-10 שנים את הביטוי הלבבי, והיה השכיח יותר,

    • או קרע של גיד biceps (המכונה גם Popeye),

    • או כאבי גפיים תחתונות משניים ל lumbar spinal stenosis וכל אלה בגלל שקיעות החלבון.

    זוהתה מוטציה מגינה (כT119M)הגורמתלייצוב יתר של הטטרמרTTR, המקטינה פי 33 את פירוק הטטרמר לעומת ATTRwt וכרוכהבעלית רמות טטרמרTTRבנסיוב (נמוכות במחלה), ובהישרדות משופרת בנשאים. תכונה זאת משנית ליצירת קשרי מימן כפולים בין אתרי 117 סרין (serine במונומרים של TTR).

    התרופה המייצבת החדשה AG10 מהווה מייצב פוטנטי וסופר סלקטיבי המדמה את המוטציה המגינה, ויחיד ביכולתולייצרקשרי מימן כפוליםבין אותם אתרי  117 של סרין.

    מטרה

    מחקר phase 2אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלסבוהמעריך בטיחות, סבילות, פרמקו קינטיקה, ופרמקו דינמיקה של הטיפול ב AG10 במטופליATTRCMעם אי ספיקת לב HF סימפטומטית.

    שיטות:

    הוקצו למחקר 49 מטופליATTR -CMO סימפטומטיים בדרגה תפקודית NYHA של II או III (משני הסוגים גםATTRwtוגםATTRh), באקראי  1:1:1 לקבל טיפול או AG10 במינון 400 מ”ג, או 800 מ”ג או פלסבו פעמיים ביום למשך 28 יום.

    בטיחות וסבילות הוערכו על ידי קריטריונים קליניים ומעבדתיים.

    נמדדורמות התרופה בנסיוב.

    ייצובTTRהוערךבעזרת מדידות רמות TTR בנסיוב, ושתי שיטות נוספות חוץ גופיות (כ fluorescent probe exclusion and Western blot).

    לתוצאות ולמסקנות באתר האיגוד הקרדיולוגי

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

      הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

      בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

    • התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

      התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

      במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בתועלת של טיפול ב-Sacubitril/Valsartan (אנטרסטו) בחולים מאושפזים בשל החמרת אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היעילות והבטיחות של טיפול באנטרסטו בחולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב לאורך ספקטרום מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם […]

    • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

      טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

      במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

    • טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

      טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

      טכיקרדיה פּרוקסיזמלית על-חדרית (Paroxysmal Supra-Ventricular Tachycardia) כוללת בתוכה טָכיאריתְמיוֹת (Tachyarrhythmia ) שמקורן החשמלי הוא דרך צומת הפרוזדור והחדר (atrio-ventricular junction, ובקיצור AV junction) וטָכיאריתְמיוֹת שעוברות דרך צומת זה, עם קצב לב העולה על 100/דקה. תת-סוגים של הפרעת קצב זו כוללים AV Nodal Reentrant Tachycardia (ובקיצור AVNRT),AV Reentrant Tachycardia (AVRT) וטכיקרדיה עלייתית מוקדית (Focal Atrial Tachycardia). מאמר זה, מתוך ה-JAMA, מתעמק באפידמיולוגיה, בפתופיזיולוגיה, באבחון, ובאסטרטגיות טיפול.

    • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

      סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

    • אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

      אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

      במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אנמיה בדרגה בינונית או חמורה מלווה בעליה משמעותית בהיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה מכל-סיבה, כמו גם אירועי דמם מג’ורי בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים אודות הקשר בין […]

    • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: הפסקת או לקיחת אספירין במטופלים.

      הטיפ השבועי עם פרופ' רז: הפסקת או לקיחת אספירין במטופלים.

      פרופ’ רז עוסק בהפסקת/לקיחת אספירין במטופלים, ומתייחס למאמר שפורסם לאחרונה ב-JAMA בו נמצא שבמטופלים ללא אינדיקציה לנטילת אספירין, הפסקת הטיפול הביאה לעליה בסיכון לאירועים לבביים, בעוד שהמשך נטילת הטיפול לא נקשרה לעליה משמעותית בסיכון לדימום. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

    • הבטיחות הקרדיווסקולארית של Romosozumab לעומת אנאלוגים ל-PTH בטיפול באוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

      הבטיחות הקרדיווסקולארית של Romosozumab לעומת אנאלוגים ל-PTH בטיפול באוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

      מנתונים חדשים ממחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) לאוסטיאופורוזיס מלווה בסיכון מופחת לאירועים קרדיווסקולאריים, בהשוואה לטיפול באנאלוגים ל-PTH. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Romosozumab הינו נוגדן המשמש לטיפול באוסטיאופורוזיס ובעל תכונות המשפיעות לטובה על בניית עצם. השימוש הקליני ב- Romosozumab מלווה בחשש מפני אירועים […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה