התועלת של רב-כדור במניעה ראשונית ושניונית של מחלות לב וכלי דם (The Lancet)

השימוש ברב-כדור (Polypill), כדור אחד הכולל משלב במינון-קבוע של תרופות, נמצא יעיל במניעת אירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים, לצד שיעורי היענות גבוהים לטיפול, ללא שכיחות גבוהה של תופעות לוואי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet.

במסגרת מחקר PolyIran ביקשו החוקרים לבחון את התועלת והבטיחות של שימוש ברב-כדור המכיל ארבע תרופות, אספירין, Atorvastatin, Hydrochlorothiazide וכן Enalapril או Valsartan, למניעה ראשונית או שניונית של מחלות לב וכלי דם.

מדגם המחקר כלל 50,045 משתתפים בגילאי 40-75 שנים מאזור גולסטן באיראן. צברי מקרים (כפרים) חולקו באקראי ביחס 1:1 לקבלת חבילת התערבות מניעתית לא-תרופתית בלבד (קבוצת טיפול מינימאלי), או בשילוב עם רב-כדור הניתן פעם ביום (קבוצת התערבות). המשתתפים קיבלו תחילה רב-כדור שכלל משלב עם Hydrochlorothiazide במינון 12.5 מ”ג, אספירין במינון 81 מ”ג, Atorvastatin במינון 20 מ”ג ו-Enalapril במינון 5 מ”ג; במידה והמשתתפים פיתחו שיעול במהלך המעקב הם הוחלפו לרב-כדור שני, אשר כלל Valsartan במינון 40 מ”ג במקום Enalapril במינון 5 מ”ג.

המשתתפים היו במעקב לאורך 60 חודשים והתוצא העיקרי היה הופעה של אירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים (כולל אשפוזים בשל תסמונת כלילית חדה, אוטם לבבי פטאלי, מוות פתאומי, אי-ספיקת לב, רה-וסקולריזציה של העורקים הכליליים ואירועים מוחיים).

בתקופה שבין פברואר 2011 ועד אפריל 2013 גויסו למחקר 6,838 משתתפים, מהם 3,417 חולים (49.1% נשים) בקבוצת הטיפול המינימאלי ו-3,421 חולים (51.5% נשים) בקבוצת ההתערבות. חציון ההיענות לטיפול ברב-כדור עמד על 80.5%.

במהלך המעקב, 301 מבין 3,417 משתתפים (8.8%) בקבוצת הטיפול המינימאלי סבלו מאירוע קרדיווסקולארי מג’ורי, זאת בהשוואה ל-202 מבין 3,421 משתתפים (5.9%) בקבוצת הטיפול ברב-כדור (יחס סיכון מתוקן של 0.66). החוקרים לא זיהו אינטראקציה מובהקת סטטיסטית עם נוכחות או העדר מחלה קרדיווסקולארית קיימת.

כאשר החוקרים התמקדו בחולים עם היענות גבוהה לטיפול ברב-כדור, הירידה בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים הייתה אף גדולה יותר, בהשוואה לקבוצת הטיפול המינימאלי (יחס סיכון מתוקן של 0.43).

שכיחות אירועים חריגים הייתה דומה בשתי קבוצות המחקר, כולל שיעור דומה של אירועי דמם תוך-גולגולתי (10 מקרים בקבוצת ההתערבות ו-11 מקרים בקבוצת הטיפול המינימאלי) ודמם בדרכי עיכול עליונות (13 מקרים ו-9 מקרים, בהתאמה).

החוקרים מסכמים וכותבים כי השימוש ברב-כדור עשוי לשמש כמרכיב יעיל נוסף בטיפול במחלות לב וכלי דם, בפרט במדינות בעלות הכנסה בינונית.

The Lancet 2019

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה