קרדיולוגיה

מחלוקת והאשמות סביב תוצאות מחקר EXCEL להשוואת PCI מול ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (מתוך כנס ה-TCT)

מחקרים קרדיווסקולאריים רבים הובילו למחלוקות רבות, אך מעטים הובילו למחלוקת בקנה מידה בינלאומי. מנתח לב-חזה ידוע שהיה חלק מהוועדה המנהלת במחקר EXCEL יצא כנגד עורכי המחקר בטענה כי הם עיוותו את הנתונים באופן שהוביל להטיית התוצאות לטובת התערבות כלילית מילעורית (Percutaneous Coronary Intervention) בהשוואה לניתוח מעקפים של העורקים הכליליים.

במוקד ההאשמות צצו טענות על שינויים באמצע המחקר באופן הגדרת מרכיב מרכזי בתוצא המשולב העיקרי של המחקר. החוקרים מצידם שוללים כי חל כל שינוי ומציינים כי הפרוטוקולים של המחקר זמינים לציבור ותומכים בטענות שלהם.

תוצאות מחקר EXCEL פורסמו לאחרונה בכתב העת New England Journal of Medicine ומהן עלה כי אין הבדל משמעותי בתוצא העיקרי של תמותה מכל-סיבה, אוטם לבבי, או אירוע מוחי, בין חולים בהם בוצעה התערבות כלילית מילעורית או חולים שהשלימו ניתוח מעקפים בשל נגעים בעורק הכלילי השמאלי הראשי בדרגת מורכבות אנטומית נמוכה-עד-בינונית.

עם זאת, לטענת ד”ר דיוויד טאגרט מאוניברסיטת אוקספורד בבריטניה, הגדרת אוטם שריר הלב השתנתה במהלך המחקר, דבר אשר הוביל לשינוי התוצא העיקרי באופן שהפחית את היתרון הברור שהיה אחרת לניתוח מעקפים של העורקים הכליליים במקרים אלו.

ד”ר טאגרט גם הטיל ספק בהכללת אוטם לבבי סביב פרוצדורות פולשניות בתוצא העיקרי, לצד אוטם לבבי ספונטאני, לו חשיבות פרוגנוסטית רבה יותר בעיניו. אוטם לבבי בתר-פרוצדוראלי הוגדר במחקר EXCEL כאוטם שהוביל בתוך 72 שעות מהפרוצדורה, כאשר האבחנה נקבעה בעיקר על-בסיס רמות CK-MB, בשילוב עם קריטריונים אלקטרוקרדיוגרפיים והדמייתיים. ההגדרה תואמת להגדרה שהוצעה בשנת 2013, לאחר פרסום פרוטוקול מחקר EXCEL.

ד”ר טאגרט טוען כי הצבת אוטם לבבי בתר-פרוצדוראלי באותה שורה כמו אוטם לבבי ספונטאני, ומתן משקל דומה לשני המקרים, הינה שערורייה בעיניו. מסיבה זו, הוא מאמין כי הנתונים עוותו, לאור שינוי הגדרת אוטם לבבי, במטרה לנסות ולהוכיח כי בכל הנוגע לתוצא המשולב, אין הבדלים בין שתי הפרוצדורות. לטענתו, מהלך הדברים במחקר EXCEL היה מביש.

עם זאת, ארבעה חוקרים מובילים ממחקר EXCEL השיבו בשלילה לטענות והסבירו כי ההגדרה לא השתנתה במהלך המחקר וכי מדובר בשקר והטעייה של הציבור. הם הוסיפו וטענו כי אינם מבינים כלל על מה ד”ר טאגרט מלין והדגישו שוב כי לא חל כל שינוי באופן הגדרת אוטם לבבי בתר-פרוצדוראלי לפני או אחרי חשיפת נתוני מחקר EXCEL.

ד”ר טאגרט הסביר כי השינוי בהגדרת אוטם לבבי מעולם לא נדון עימו, כאשר החוקרים מנגד טוענים כי ד”ר טאגרט היה מעורב באופן אינטימי בכל ההחלטות שנגעו להגדרות התוצא העיקרי, כולל אוטם לבבי בתר-פרוצדוראלי, והסכים להן. הם הוסיפו כי הוא מעולם לא העלה חששות בנושא.

עם זאת, ד”ר טאגרט המשיך בטענותיו כנגד הכללת אוטם לבבי בתר-פרוצדוראלי, אשר לדבריו אינו מקביל בחשיבותו לאוטם לבבי ספונטאני וכי הכללת אוטם לבבי בתר-פרוצדוראלי בתוצא העיקרי המשולב הוביל לממצאים שנטו יותר לטובת התערבות כלילית מילעורית. על-פי ניתוח נתונים שהוא השלים, הוא מדווח כי הסרת מקרים של אוטם לבבי בתר-פרוצדוראלי מהתוצא העיקרי , כך שיכלול תמותה, אירוע מוחי, או אוטם לבבי שאינו סביב פרוצדורות פולשניות, הצביעה על יתרון ברור לניתוח מעקפים מבחינת התוצא המשולב העיקרי.

לגישתו, המבוססת על ממצאי מחקר EXCEL ומחקרים אחרים, יש לנקוט משנה זהירות בגישה לשימוש בתומכנים בחולים עם מחלת עורק כלילי שמאלי ראשי בדרגת חומרה קלה-עד-בינונית.

מתוך כנס ה-TCT

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי טיפול ב- Tirzepatide(מאונג’רו) הוביל לשיפור גדול יותר מאינסולין בזאלי בריכוז המוגלובין מסוכרר וערכי סוכר לאחר ארוחה בחולים עם סוכרת מסוג 2, ללא תלות ברמות סוכר לאחר-ארוחה או רמות סוכר בדם בצום טרם התחלת הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ב- Tirzepatide הוביל לאיזון גליקמי טוב […]

  • עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    בחולים עם מחלת כליות כרונית עם רמות אלבומינוריה בטווח התקין עדיין תוארה עליה ליניארית בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית עם עליה ברמות אלבומין בשתן מערכים לא-מדידים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine. מדגם המחקר כלל 1,629 משתתפים משבעה מרכזים בארצות הברית אשר לקחו חלק במחקר הפרוספקטיבי CRIC ואובחנו עם מחלת […]

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בתועלת של טיפול ב-Sacubitril/Valsartan (אנטרסטו) בחולים מאושפזים בשל החמרת אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היעילות והבטיחות של טיפול באנטרסטו בחולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב לאורך ספקטרום מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פּרוקסיזמלית על-חדרית (Paroxysmal Supra-Ventricular Tachycardia) כוללת בתוכה טָכיאריתְמיוֹת (Tachyarrhythmia ) שמקורן החשמלי הוא דרך צומת הפרוזדור והחדר (atrio-ventricular junction, ובקיצור AV junction) וטָכיאריתְמיוֹת שעוברות דרך צומת זה, עם קצב לב העולה על 100/דקה. תת-סוגים של הפרעת קצב זו כוללים AV Nodal Reentrant Tachycardia (ובקיצור AVNRT),AV Reentrant Tachycardia (AVRT) וטכיקרדיה עלייתית מוקדית (Focal Atrial Tachycardia). מאמר זה, מתוך ה-JAMA, מתעמק באפידמיולוגיה, בפתופיזיולוגיה, באבחון, ובאסטרטגיות טיפול.

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה