השפעות תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש על הפרעות קצב (Circulation)

במאמר שפורסם בכתב העת Circulation כותבים מומחים כי מעדויות ממחקרים גדולים עולה כי למתן תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש השפעה מגנה תלוית-מינון מפני אירועים כליליים, אם כי דרושים מחקרים נוספים בנושא.

במשך עשרות שנים התעניינו רבים בחשיבות חומצות שומן אומגה-שלוש במניעת מחלות לב וכלי דם והאפשרות כי לתוספים אלו השפעות כנגד הפרעות קצב. צריכה רבה יותר של דגים, המכילים חומצות שומן אומגה-שלוש ארוכות-שרשרת, EPA (Eicosapentaenoic Acid) ו-DHA (Docosahexaenoic Acid) לוותה בסיכון מופחת לאירועים כליליים, ובפרט מקרי תמותה לבבית במחקרים תצפיתיים, אך מטה-אנליזה משנת 2018 של מחקרים אקראיים לא הדגימה תועלת משכנעת לתוספים אלו.

מחקר REDUCE-IT שפורסם לאחרונה ובחן מינון יומי של 4 גרם של Icosapent Ethyl (צורה טהורה של EPA) במשתתפים עם רמות טריגליצרידים גבוהות הצביע על ירידה יחסית מובהקת סטטיסטית של 25% במגוון תוצאים קרדיווסקולאריים. תוצאות מחקרים גדולים להערכת מינון נמוך ומינון גבוה הדגימו באופן עקבי ירידה בשיעור אירועים כליליים בהיקף של 7-8% לכל 1 גרם של EPA עם DHA.

עם זאת, במחקר REDUCE-IT, התוספים לוו גם בעליה מובהקת סטטיסטית של כ-50% באשפוזים בשל פרפור או רפרוף פרוזדורים. לא ברור אם עליה זו תועדה גם במחקרים להערכת מינון נמוך של התוספים. במחקר ASCEND דווח בעבר על השפעות חומצות שומן אומגה-שלוש על הפרעות קצב, אך כעת מדווחים החוקרים בצורה מקיפה יותר על פרפור פרוזדורים והפרעות קצב אחרות, באמצעות נתונים נוספים מרשומות רפואיות ממוחשבות.

מבין 15,480 משתתפים שלקחו חלק במחקר ASCEND, פחות מ-1% אושפזו בעבר באבחנה של פרפור פרוזדורים. בקרב הנותרים, פרפור פרוזדורים תועדה ב-1,177 משתתפים, כולל 7.7% מהמטופלים בתוספי חומצות שומן אומגה-שלוש וב-7.6% מאלו בקבוצת הפלסבו וההבדל לא היה מובהק סטטיסטית. בדומה, לא תועדו הבדלים משמעותיים בשיעורי הפרעת קצב חדרית לא-פטאלית בין הקבוצות. שיעורי תמותה לבבית היו נמוכים יותר בקרב מטופלים בחומצות שומן אומגה-שלוש, בהשוואה לאלו בקבוצת הפלסבו (1.7% לעומת 2.2%, p=0.04).

במחקר REDUCE-IT נרשמה עליה של 47% בשיעור האשפוזים בשל פרפור פרוזדורים עם תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש במינון 4 גרם ביום, שיעור המקביל לעליה של 10% לכל 1 גרם ושני מחקרים אחרים שבחנו את השפעות מינון נמוך של חומצות שומן אלו דיווחו על קשר חיובי לא-מובהק עם עליה בשיעור האשפוזים בשל פרפור פרוזדורים.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש על הסיכון להפרעות קצב, בפרט הפרעות קצב לא-פטאליות.

Circulation. 2020;141

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה