נוירולוגיה

Satralizumab הפחית באופן משמעותי את הסיכון להתקפים במחקר פאזה III חיובי שני בהפרעות בספקטרום של נוירומיאליטיס אופטיקה (הודעת רוש)

הודעת רוש

·         מחקר הפאזה III המרכזי SAkuraStar מראה הפחתה של 55% בסיכון להתקפים עבור טיפול ב- satralizumab כתכשיר יחיד לעומת פלצבו – הוצג בכנס ECTRIMS 2019

·         הפחתה של 74% בסיכון להתקפים עבור טיפול ב- satralizumab כתכשיר יחיד לעומת פלצבו בחולים עם הפרעות בספקטרום של נוירומיאליטיס אופטיקה (NMOSD) עם נוגדנים נגד aquaporin-4 (חולים סרופוזיטיביים ל- AQP4-IgG)

·         Satralizumab הדגים פרופיל בטיחות דומה בהשוואה לפלצבו בשני מחקרי פאזה III באוכלוסייה רחבה

·         Satralizumab מכוון נגד הקולטן לאינטרלוקין 6 (IL-6), קולטן בעל תפקיד מרכזי בהתפתחות NMOSD

חברת רוש הציגה את התוצאות המלאות של מחקר פאזה III מרכזי עבור satralizumab כתכשיר יחיד לטיפול בהפרעות בספקטרום של נוירומיאליטיס אופטיקה (NMOSD), מחלה נדירה של מערכת העצבים המרכזית הגורמת למוגבלות, תוצאות המחקר SAkuraStar, אשר הוצגו בכנס הוועדה האירופית לטיפול ומחקר בטרשת נפוצה (ECTRIMS)ה- 35 , מראות כי טיפול ב- satralizumab כתכשיר יחיד השיג הפחתה של 55% בסיכון להתקפים בהשוואה לפלצבו באוכלוסייה הכוללת המייצגת חוליNMOSD (HR 0.45, 95% CI: 0.23-0.89; p=0.0184). בתת-הקבוצה הגדולה של חולים (~67%) סרופוזיטיביים ל- AQP4-IgG, ההשפעה הייתה גבוהה יותר, עם הפחתה של 74% בסיכון להתקפים(HR 0.26, 95% CI: 0.11-0.63; p=0.0014) . חולים סרופוזיטיביים ל-AQP4-IgG נוטים לסבול ממהלך מחלה חמור יותר.

“התוצאות החיוביות ממחקרי פאזה III של satralizumab, תחילה כתוספת לטיפול קיים וכעת כתכשיר יחיד, הן מרגשות, וחשוב לציין כי התכשיר השיג יעילות בקרב טווח רחב של חולי NMOSD, ממצא המשקף את מה שאנחנו רואים בפרקטיקה היומיומית שלנו. satralizumab המכוון נגד הקולטן ל- IL-6, מציע באופן פוטנציאלי גישה חדשנית לטיפול , כך לדברי פרופ’ ג’פרי בנט מהמחלקה לנוירולוגיה ואופטומולוגיה באוניברסיטת קולורדו, “קיים צורך דחוף באפשרויות טיפול מאושרות המדגימות נתוני בטיחות ויעילות מועדפים במחקרים קליניים מבוקרים. אפילו התקף אחד עלול להוביל לעיוורון ולליקוי בתפקוד המוטורי הגורם למוגבלות בחולי NMOSD.”

באוכלוסייה הכוללת של מטופלי satralizumab, 76.1%היו חופשיים מהתקפים לאחר 48 שבועות, ו-72.1% היו חופשיים מהתקפים לאחר 96 שבועות, בהשוואה ל-61.9% ו-51.2% בקרב מטופלי פלצבו, בהתאמה. נתונים מתת-קבוצה של חולים סרופוזיטיביים ל- AQP4-IgG הראו כי 82.9% היו ללא התקפים לאחר 48 שבועות ו-76.5% היו ללא התקפים לאחר 96 שבועות בעת טיפול ב- satralizumab, בהשוואה ל-55.4% ו-41.1% בקרב מטופלי פלצבו, בהתאמה.

NMOSD בדרך כלל כרוכה בנוגדנים פתוגניים (AQP4-IgG) אשר מתמקדים ופוגעים בתאים ספציפיים, המכונים אסטרוציטים, דבר המוביל לנגעים דלקתיים בעצב(י) הראייה, בחוט השדרה ובמוח. באמצעות שימוש בבדיקה דיאגנוסטית לסמן ביולוגי, מרבית חולי NMOSD מזוהים כבעלי תוצאה חיובית לנוגדני AQP4-IgG בסרום; עם זאת, כשליש מחולי NMOSD הם בעלי תוצאה שלילית לנוגדני AQP4-IgG בסרום. לעתים תכופות ההפרעה מאובחנת באופן שגוי כטרשת נפוצה.

Satralizumab מעכב את האיתות של IL-6, לו מיוחס תפקיד מרכזי בדלקת המתפתחת בחולי NMOSD, אשר מובילה לפגיעה ולמוגבלות. חולי NMOSD סובלים מהתקפים חמורים שאינם ניתנים לחיזוי, אשר גורמים ישירות לנזק נוירולוגי מצטבר לצמיתות.

“אף על פי ש- NMOSD תוארה לראשונה לפני 125 שנים, המנגנון הביולוגי הבסיסי של NMOSD הובןרק לאחרונה. התוצאות החיוביות מתוך המחקרים המרכזיים SAkuraStar ו- SAkuraSky תומכות בהשערה כי IL-6 משחק תפקיד מרכזי במחלה הרסנית זו העלולה לגזול מהחולים את עצמאותם,” כך לדברי ד”ר סנדרה הורנינג, מנהלת רפואית ראשית בחברת Roche וראש פיתוח מוצר גלובלי. “תוצאות אלו מעודדות ואנו מצפים לפעול יחד עם הרשויות הרגולטוריות בחודשים הקרובים על מנת להביא את satralizumab לאנשים החיים עם NMOSD בהקדם האפשרי.”

נתונים אלה מ- SAkuraStar מתווספים לתוצאות שדווחו בעבר עבור satralizumab בשילוב עם טיפול בסיסי בחולי NMOSD. נתוני פאזה III ראשוניים עבור SAkuraSky הוצגו בכנס ECTRIMS ה-34 ב-2018. הנתונים הראו הפחתת הסיכון להתקפים ב-62% באוכלוסייה מייצגת אשר כללה הן חולים סרופוזיטיביים ל-AQP4-IgG והן חולים בעלי תוצאה שלילית לנוגדני AQP4-IgG בסרום באוכלוסיית המחקר הכוללת (HR 0.38, 95% CI: 0.16-0.88; p=0.0184) כאשר התכשיר ניתן בשילוב עם טיפול בסיסי בהשוואה לפלצבו, והפחתת הסיכון להתקפים ב-79% בחולים סרופוזיטיביים ל- AQP4-IgG (HR 0.21, 95% CI: 0.06-0.75; p=0.0086).

בסה”כ, אחוז החולים עם תופעות לוואי חמורות היה דומה עבור קבוצת הטיפול ב- satralizumab כתכשיר יחיד וקבוצת הטיפול בפלצבו במחקר SAkuraStar; וכן עבור קבוצת הטיפול ב- satralizumab כתוספת לטיפול בסיסי וקבוצת הטיפול בפלצבו כתוספת לטיפול בסיסי במחקר SAkuraSky. שיעור זיהומים נמוך יותר (כולל זיהומים חמורים) נצפה בחולים שטופלו ב-satralizumab בהשוואה לפלצבו. בשני המחקרים רוב תופעות הלוואי היו מדרגה קלה עד בינונית ותופעות הלוואי השכיחה ביותר בקבוצת החולים שקיבלו satralizumab במחקר ה-SAkuraStar היו דרכי השתן ודלקות בדרכי הנשימה העליונות, ודלקות בדרכי הנשימה העליונות, nasopharyngitis (הצטננות) וכאב ראש במחקר ה-SAkurSky.

ניתוחי הבטיחות נמשכים במחקרי ההמשך של SAkuraStar ו- SAkuraSky.

הנתונים הזמינים משני מחקרים קליניים אקראיים ומבוקרים פאזה III מעידים על כך כי satralizumab עשוי להוות אפשרות טיפול יעילה עבור החולים באוכלוסיית חולי NMOSD רחבה, הן במתן כתכשיר יחיד והן בשילוב עם טיפול בסיסי. Satralizumab ניתן אחת ל-4 שבועות בהזרקה תת-עורית, אשר עשויה להוות אפשרות טיפול נוחה עבור החולים והמטפלים.

המחקר SAkuraStar גייס 95 חולי NMOSD בגיל 20-70 והמחקר SAkuraSky גייס 83 חולים, לרבות מתבגרים, בגיל 13-73. מחקרים אלה מייצגים את אחת התוכניות הגדולות ביותר למחקרים קליניים שנערכו עבור מחלה נדירה זו.

אודות SAkuraStar ו- SAkuraSky ב- NMOSD SAkuraStarהוא מחקר פאזה III רב-מרכזי, אקראי, כפול-סמיות, מבוקר פלצבו להערכת היעילות והבטיחות של satralizumab כתכשיר יחיד הניתן לחולי NMOSD. מדד התוצאה העיקרי הוא משך הזמן עד ההתקף הראשון המוגדר בפרוטוקול (PDR), המאושר על ידי ועדת סקירה בלתי תלויה בשלב כפול-הסמיות. מדדי תוצאה משניים כללו דירוג Visual Analogue Scale (VAS) עבור כאב ודירוג Functional Assessment of Chronic Illness Therapy (FACIT) Fatigue.

95 חולים בני 20-70 שנים עברו רנדומיזציה לאחת משתי קבוצות הטיפול שלהלן ביחס 2:1:satralizumab 120) מ”ג) או פלצבו. שני הטיפולים ניתנו באופן תת-עורי בשבוע 0, 2 ו-4. טיפול ההמשך ניתן במרווחים של 4 שבועות. השלב כפול-הסמיות הסתיים כאשר מספר ה- PDRs הכולל הגיע ל-44 או בחלוף 1.5 שנים לאחר גיוס המטופל האחרון, המוקדם מביניהם. לאחר הופעת PDR או עם השלמת המחקר, למטופלי שתי הקבוצות הוצע טיפול ב- satralizumab בשלב המשך open label. גויסו חולי נוירומיאליטיס אופטיקה (NMO, על פי הגדרת הקריטריונים הדיאגנוסטיים ב- 2006) בעלי תוצאה חיובית או שלילית לנוגדני AQP4-IgG בסרום וחולי NMOSD בעלי תוצאה חיובית לנוגדני AQP4-IgG בסרום.

SAkuraSky הוא מחקר פאזה III רב-מרכזי, אקראי, כפול-סמיות, מבוקר פלצבו להערכת היעילות והבטיחות של satralizumab הניתן כתוספת לטיפול רקע אימונוסופרסיבי לחולי NMOSD. מדד התוצאה העיקרי היה משך הזמן עד ההתקף הראשון המאושר על ידי ועדת סקירה בלתי תלויה בשלב כפול-הסמיות. מדדי התוצאה המשניים המרכזיים כללו שינוי בדירוג VAS עבור כאב ושינוי בדירוג FACIT Fatigue.

83 חולים וחולות בגיל 13 עד 73 שנים עברו רנדומיזציה לאחת משתי קבוצות הטיפול שלהלן ביחס 1:1: satralizumab (120 מ”ג) או פלצבו הניתן בנוסף לטיפול רקע (azathioprine, mycophenolate mofetil ו/או קורטיקוסטרואידים). שני הטיפולים ניתנו באופן תת-עורי בשבוע 0, 2 ו-4. טיפול ההמשך ניתן במרווחים של 4 שבועות. הטיפול כפול הסמיות הסתיים כאשר המטופלים סבלו מ-PDR; המחקר הסתיים כאשר מספר ה-PDRs הכולל הגיע ל-26. לאחר הופעת PDR או עם השלמת המחקר, למטופלי שתי הקבוצות הוצע טיפול ב- satralizumab בשלב המשך open label. גויסו חולי נוירומיאליטיס אופטיקה (NMO, על פי הגדרת הקריטריונים הדיאגנוסטיים ב- 2006) בעלי תוצאה חיובית או שלילית לנוגדני AQP4-IgG בסרום וחולי NMOSD בעלי תוצאה חיובית לנוגדני AQP4-IgG בסרום.

אודות הפרעה על הספקטרום של נוירומיאליטיס אופטיקה (NMOSD)

NMOSD היא מחלה אוטואימונית נדירה של מערכת העצבים המרכזית, אשר נמשכת לאורך החיים וגורמת למוגבלות; המחלה פוגעת בעיקרי בעצב(י) הראייה ובחוט השדרה, תוך גרימת עיוורון, חולשת שרירים ושיתוק. חולי NMOSD סובלים מהתקפים חמורים שאינם ניתנים לחיזוי, אשר גורמים ישירות לנזק נוירולוגי מצטבר לצמיתות ולמוגבלות. בחלק מהמקרים, ההתקף עלול להוביל למוות. NMOSD פוגעת ביותר מ-10,000 בני אדם באירופה, 15,000 בני אדם בארה”ב ועד מאות אלפי בני אדם ברחבי העולם. המחלה שכיחה ביותר בקרב נשים שאינן משתייכות לגזע הלבן בשנות ה-30 וה-40 לחייהן.

NMOSD בדרך כלל כרוכה בנוגדנים פתוגניים (AQP4-IgG) אשר מתמקדים ופוגעים בתאים מסוג ספציפי, המכונים אסטרוציטים, דבר המוביל לנגעים דלקתיים בעצב(י) הראייה, בחוט השדרה ובמוח. נוגדני AQP4-IgG ניתנים לזיהוי בסרום הדם של כשני שליש מחולי NMOSD.

אף על פי שמרבית המקרים של NMOSD ניתנים לאישור באמצעות בדיקה דיאגנוסטית, אנשים החיים עם המחלה עדיין מאובחנים באופן שגוי כחולי טרשת נפוצה לעתים תכופות. הדבר נובע ממאפיינים חופפים בין שתי ההפרעות, לרבות שכיחות גבוהה יותר בנשים, תסמינים דומים והעובדה כי שתי ההפרעות מתבטאות בהתקפים.

אודות satralizumab

Satralizumabהוא נוגדן מונוקלונלי אנושי מחקרי המכוון נגד הקולטן ל- IL-6. הציטוקין IL-6 נחשב כגורם המניע העיקרי ב- NMOSD, אשר מפעיל את שרשרת הדלקת וגורם לנזק ולמוגבלות. תוצאות חיוביות ממחקרי פאזה III ב- satralizumab, הן כתכשיר יחיד והן בשילוב עם טיפול בסיסי, מעידות על כך כי עיכוב IL-6 עשוי להוות גישה טיפולית יעילה עבור NMOSD. תכנית הפיתוח הקליני פאזה III עבור satralizumab כוללת שני מחקרים: SAkuraStar ו-SAkuraSky.

אודות חברת Roche בתחום הנוירולוגיה

תחום הנוירולוגיה הוא המיקוד עיקרי של המחקר והפיתוח בחברת Roche. מטרת החברה היא לפתח אפשרויות טיפול המבוססות על הביולוגיה של מערכת העצבים על מנת לסייע בשיפור חייהם של אנשים הסובלים ממחלות כרוניות והרסניות באופן פוטנציאלי.

ברשותה של חברת Roche למעלה מתריסר תרופות מחקר הנמצאות בשלבי פיתוח קליני לטיפול במחלות הכוללות טרשת נפוצה, מחלת אלצהיימר, מחלת הנטינגטון, אטרופיה שרירית ספינלית, מחלת פרקינסון ואוטיזם.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה