נוירולוגיה

תוצאות מבטיחות לבדיקת דם לאבחנת מחלת אלצהיימר (JAMA)

בדיקת דם לסמן למחלת אלצהיימר הדגימה תוצאות דומות לאלו של בדיקות הדמיה יקרות או בדיקות פולשניות של נוזל השדרה לזיהוי הדמנציה, כך מדווחים חוקרים במהלך הכנס הווירטואלי מטעם ה-Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) ובמאמר שפורסם במקביל בכתב העת JAMA.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את מקומה של בדיקת דם ל-P-tau217 (Tau Phosphorylated at Threonine 217) כסמן אבחנתי למחלת אלצהיימר. הם כללו שלושה מדגמים : מדגם נוירו-פתולוגי, אשר כלל 34 משתתפים עם מחלת אלצהיימר ו-47 משתתפים ללא אלצהיימר; מדגם Swedish BioFINDER-2, אשר כלל 301 משתתפים ללא ליקוי קוגניטיבי, 178 חולים עם אבחנה קלינית של ליקוי קוגניטיבי קל, 121 חולים עם מחלת אלצהיימר ו-99 חולים עם מחלות נוירו-דגנרטיביות אחרות; וכן מדגם של צאצאי חולים עם מחלת אלצהיימר אוטוזומאלית-דומיננטית, אשר כלל 365 נשאי מוטאציית PSEN1 E280A ו-257 משתתפים ללא מוטאציות אלו.

מטרת החוקרים הייתה לבחון את הדיוק של בדיקת P-tau217 בפלזמה לזיהוי מחלת אלצהיימר (אבחנה קלינית או נוירו-פתולוגית).

במדגם הפתולוגי, רמות P-tau217 בפלזמה הבחינו בין חולים עם עדות נוירו-פתולוגית למחלת אלצהיימר ואלו ללא מחלת אלצהיימר, עם דיוק גבוה יותר מאשר רמות P-Tau181 בפלזמה או Neurofilament Light Chain (p<0.05). החוקרים זיהו קורלציה בין רמות P-tau217 ובין סבכים נוירופיבילאריים בקרב משתתפים עם משקעי עמילואיד ביתא, אך לא באלו ללא משקעים אלו.

במחקר Swedish BioFINDER, הדיוק של רמות P-Tau217 לזיהוי מחלת אלצהיימר, בהשוואה למחלות נוירו-דגנרטיביות אחרות, היה גבוה יותר משמעותית מזה של P-Tau181, Neurofilament Light Chain ומדדי MRI, אך לא שונה משמעותית מזה של בדיקת נוזל שדרה לרמות P-Tau217, P-Tau-181 ובדיקת Tau-PET.

במדגם השלישי, רמות P-Tau217 בפלזמה היו גבוהות יותר משמעותית בנשאי מוטאציית PSEN1 כ-20 שנים לפני הופעת ליקוי קוגניטיבי קל. רמות הסמן עלו עם הגיל בקרב נשאי מוטאציית PSEN1 E280A, עם הבדלים משמעותיים בהשוואה לאלו שלא היו נשאים של המוטאציה כבר מגיל 25 שנים.

החוקרים מסבירים כי בדיקת דם העשויה לסייע באבחון מחלת אלצהיימר עשויה להוביל למגוון רחב של מחקרים אשר לא ניתן היה כלל לחשוב עליהם עד כה והם מאמינים כי הדבר יוביל למהפכה בקצב ההתקדמות להשגת טיפול יעיל ומניעת מחלת אלצהיימר.

JAMA 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה