נוירולוגיה

שימוש יתר באופיואידים בחולי מיגרנה מלווה בסיכון מוגבר למוגבלות חמורה (Headache)

כאב ראש מיגרנה

בקרב חולי מיגרנה, שימוש מוגבר באופיואידים מלווה בסיכון מוגבר למיגרנה כרונית, מוגבלות חמורה יותר וחרדה ודיכאון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Headache.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות השפעה תלוית-מינון של אופיואידים על התקדמות מיגרנה והקשר בין טיפול זה ובין תוצאות שליליות בחולים אלו, טיפול למיגרנה לעיתים קרובות כולל אופיואידים. במחקר Migraine in America Symptoms and Treatment Study התמקדו חוקרים בחולי מיגרנה אשר קיבלו מרשם לטיפול תרופתי אקוטי, כולל חולים שקיבלו טיפול באופיואידים וחולים שלא קיבלו טיפול בתרופות אלו. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לזהות גורמים הקשורים עם שימוש באופיואידים בחולי מיגרנה, כולל משתנים דמוגרפיים, מחלות רקע ומאפייני כאב הראש.

החוקרים זיהו חולים בארצות הברית עם אבחנה של מיגרנה וסיווגו אותם לארבע קבוצות על-בסיס מספר הימים בחודש בו נטלו אופיואידים: חולים שלא נטלו כלל אופיואידים, נטילת אופיואידים עד 3 ימים בחודש, נטילת אופיואידים 4-9 ימים בחודש או לפחות 10 ימים בחודש.

מבין 15,133 חולי מיגרנה, 4,701 (31%) דיווחו על שימוש בטיפול אקוטי להקלה על כאב ראש או מיגרנה במהלך שלושת החודשים האחרונים (גיל ממוצע של 45 שנים, 71.6% נשים), מהם 32.5% דיווחו על שימוש באופיואידים (1,528 חולים).

כשליש מהחולים שפנו לייעוץ רופא משפחה או נוירולוג במהלך ששת החודשים דיווחו על קבלת טיפול באופיואידים, כמו גם למעלה ממחצית מהמשיבים (209 מבין 391 חולים, 53.5%) שפנו לייעוץ במרפאות כאב.

בהשוואה לחולים שלא נטלו טיפול באופיואידים, חולים שדיווחו על שימוש לא-תדיר באופיואידים (עד 3 ימים בחודש) היו בשכיחות גבוהה יותר גברים ושכיחות נמוכה יותר של מיגרנה כרונית או דיכאון/חרדה. בקרב אלו שהשתמשו באופיואידים לעיתים קרובות (4-9 ימים בחודש או לפחות 10 ימים בחודש) תועדה שכיחות גבוהה יותר של גברים, עישון פעיל, השמנת-יתר, לסבול יותר מכאב ומוגבלות בדרגה בינונית-עד-חמורה, תסמיני דיכאון וחרדה ושימוש מופחת בטריפטאנים ונוגדי-דלקת שאינם סטרואידים.

החוקרים כותבים כי בקרב חולי מיגרנה תחת טיפול בתרופות מרשם, תועד קשר בין שימוש מוגבר באופיואידים במרשם ובין מין זכר, מיגרנה כרונית, מוגבלות חמורה, חרדה ודיכאון, אופטימיזציה ירודה של טיפול אקוטי וטיפול במרפאת כאב.

ממצאים אלו תומכים בהשלמת מחקרים נוספים לזיהוי גורמי סיכון לשימוש באופיואידים והערכת הקשר בין דיכאון ובין שימוש באופיואידים. מחקרים התערבותיים שנועדו לשפר את הטיפול האקוטי בהתקפי מיגרנה עשויים לסייע בהפחתת השימוש באופיואידים.

Headache 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה