רפואת שיניים

השגת לחץ דם סיסטולי של בין 120-140 מ”מ כספית מפחיתה הסיכון לאירועים קרדיווסקולרים באותה מידה כמו הפחתה אל מתחת ל-120 מ”מ כספית (JAMA Intern Med )

ע”פ מעקב ארוך טווח המוצג במאמר חדש ב-JAMA Intern Med לחץ דם סיסטולי (SBP) גבוה היה גורם הסיכון החזק ביותר לאירועים קרדיווסקולרים. עם זאת, להורדת לחץ הדם הסיסטולי אל מתחת ל-120 מ”מ כספית לא היה אפקט מיטיב נוסף בהשוואה להורדת לחץ הדם הסיסטולי אל מתחת ל-140 מ”מ כספית בלבד.

ברקע מציינים המחברים כי מחקרים קודמים תיעדו עלייה בסיכון למחלות לב הקשורה ללחץ דם סיסטולי גבוה מעל 114 מ”מ כספית. עם זאת לא ידוע עדיין אם SBP נמוך מ-120 מ”מ כספית במבוגרים עם יתר לחץ דם (יל”ד) מקטין הסיכון לאי ספיקת לב, שבץ, ואוטם שריר הלב (MI). 

מטרת החוקרים הייתה לבחון את הסיכון של אירועים קרדיווסקולרים בין מבוגרים עם יל”ד ע”פ 3 רמות לחץ דם סיסטולי: מעל 140 מ”מ כספית, בין 120-139 מ”מ כספית ומתחת ל-120 מ”מ כספית.

לצורך כך עקבו החוקרים אחרי 4,480 משתתפים עם יל”ד אך ללא מחלות לב בתחילת המעקב (בין 1987-1989) שהשתתפו במחקר הסיכון לטרשת עורקים בקהילה. מדידות של SBP נלקחו בתחילת המחקר ובמהלך 3 ביקורי מעקב. SBP נלקח בחשבון כגורם תלוי זמן והוגדר בין 3 רמות ה-SBP שצויינו. (מוגבר, סטנדרטי, נמוך).  הורצה רגרסיית COX מרובת משתנים שכללה גיל בתחילת המחקר, מין, סטטוס סוכרת, BMI , רמות כולסטרול, סטטוס עישון וצריכת אלכוהול.

יעד המחקר המרכזי היה שילוב של אירועי קרדיווסקולרים (אי ספיקת לב, שבץ איסכמי, MI ותמותה הקשורה למחלת לב כלילית).

החוקרים מדווחים כי לאחר תקופה חציונית של 21.8 שנות מעקב, דווחו 1,622 אירועים קרדיווסקולרים. משתתפים עם SBP מוגבר (מעל 140 מ”מ כספית) פיתחו אירועים אלה בשיעור מובהק גבוה יותר : סיכון יחסי של 1.46, ברווח בר סמך של בין 1.26-1.69.

עם זאת,  לא היה הבדל מובהק בהישרדות ללא אירועים קרדיווסקולריים בין אלה שהיו עם רמות לחץ דם סטנדרטיות ואלה שהיו עם רמות נמוכות של SBP (מתחת ל-120 מ”מ כספית). יחס הסיכון היה 1.00 בטווח בין 0.85-1.17 . גם לאחר ביצוע התאמות לטיפול תרופתי בלחץ דם או רמות לחץ דם דיאסטולי לא הביאו לשינוי משמעותי בתוצאות.

מסקנות החוקרים הן  שכצפוי, רמות גבוהות של SBP קשורות לסיכון קרדיווסקולרי מוגבר, אך ע”פ אנליזה זו, ברגע שה-SBP הוא מתחת ל-140 מ”מ כספית, אין הבדל בסיכון לאירועים קרדיווסקולרים בין אלה שהיו בטווח של SBP של בין 120-140 מ”מ כספית לבין אלה שהיו עם פחות מ-120 מ”מ כספית.

JAMA Intern Med. Published online June 16, 2014.

הערת המערכת: מה שעולה ממחקר זה שנראה שניתן להסתפק ביעד SBP של מתחת ל-140 מ”מ כספית.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.