רפואת שיניים

פה גדול: הדפסת תלת ממד משנה את תחום רפואת השיניים/מאמר אורח מאת אנדרס אידסס

הדפסת תלת ממד הינה טכנולוגיה הנמצאת בצמיחה בשנים האחרונות כשאחד הבולטים הוא רפואת השיניים. במהלך העשור האחרון התחוללה מהפכה רצינית בענף ופותחו מגוון רב של יישומים לשימוש בטכנולוגיות הדפסת תלת ממד, החל ממודלים בסיסיים ועד לתכנון שיקום פה מלא בהמשך לסריקה אינטרה אורלית . בנוסף, על פי מחקר של חברת Markets and Markets, נמצא כי שוק הדפסת התלת ממד בענף רפואת השיניים צפוי להגיע לסכום של מעל ל-5 מיליארד דולר עד שנת 2023. כמו כן, על פי דוח של SmarTech, בשנתיים הקרובות מכירות של חומרי הגלם להדפסת תלת ממד בתחום רפואת השיניים יסתכמו בכ -310 מיליון דולר.

תחום רפואת השיניים הוא יוצא דופן בענף הרפואה הכוללת, וזאת מכיוון שבניגוד לענפים אחרים, בענף רפואת השיניים כל הטיפול של הפציינטים כגון שתלים, טיפולי יישור שיניים, כתרים וכד’ מותאם אישית ונעשה במיוחד בשבילו, על פי מידותיו. אין “מידה אחת מתאימה לכולם”. על כן, הדפסת תלת ממד היא הפתרון האולטימטיבי לייצור בענף זה, שכן ניתן ליצור את החלקים במהירות ובמחירים נוחים יחסית לשיטות קונבנציונליות.

ישנם מספר יישומים ושימושים הניתן לעשות באמצעות הדפסת תלת ממד, להלן הבולטים ביותר:

·         שתלי שיניים: אותו תחום בו שתלי שיניים מחליפים שיניים שנעקרו ממגוון סיבות, עד לא מזמן, מרבית הניתוחים בוצעו ביד חופשית, כלומר, הרופא קדח ועבד על נקודות לסת המטופל תוך כדי שהוא מציץ בצילומי רנטגן והמקדח כוון ידנית. טכנולוגיה זה לא… רק במקרים בודדים השתמשו במעין תומכי ניתוח שכיוונו את המקדח בדיוק לאזור הרצוי. אך מדובר בתהליך יקר ומורכב שנמנע בשל כך ללא מעט מטופלים. פה נכנסות לתמונה מדפסות התלת ממד. אלה מאפשרות כיום להדפיס במקום, בזמן קצר ובעלות של כמה עשרות שקלים בלבד תומכי ניתוחים שמקצרים את התהליך ב-90%. גם מבחינה כספית וגם זמן.  על פי דוח של SmarTech תחום זה יהיה שווה כ-300 מיליון דולר עד סוף שנה הבאה.

·         כתרים וגשרים באמצעות המדפסות ניתן להדפיס כתרים זמניים וקבועים או גשרים ברזולוציות גבוהות בעלות יחסית נמוכה ובמהירות. מדפסות תלת ממד מאפשרות שימוש בחומרים שונים וכך לספק לפציינט מוצר מותאם אישית.

·         מכוונים כירורגיים (Surgical Guides): הכנה לשתלים דורשת מידה גבוהה של דיוק שכן פגיעה אקראית בעצב גורמת במקרה הטוב לאי נוחות וכאב לפציינט, ובמקרה הרע יכולה לגרום לשיתוק פנים חלקי. באמצעות מדפסות תלת ממד ניתן ליצור מגוונים כירורגיים על מנת להקל על תהליך הניתוח הן עבור רופאי השיניים והן עבור המטופלים. מכוונים כירורגיים מאפשרים לרופאי שיניים ליצור תוכנית ניתוח תלת ממדית דיגיטלית המדריכה אותם במהלך כל הליך הניתוח.

·         שכפול פריטים אנטומיים: הדפסת תלת ממד מאפשרת לרופאי שיניים ליצור שכפולים איכותיים של פריטים אנטומיים שונים לצורך הדמיה ותרגול, כדוגמת לסת, על מנת להבין בצורה טובה יותר את אנטומיית של המטופל וכך להחליט על גישת הטיפול תוך צמצום הסיכונים שעלולים להופיע.

בסופו של דבר הוספת מדפסות תלת ממד לארגז כלים של מרפאות שיניים בין אם פרטיות או של קופות חולים הן סימן לכך שהרופאים מוכנים להשקיע במטופלים שלהם על ידי שימוש בכלים הטובים ביותר שאפשר ולתת להם את הטיפול הכי טוב.

הכותב הוא מנהל תחום תלת ממד בחברת מפעיל המשווקת פתרונות טכנולוגיים להדפסה בתלת ממד למגוון יישומים

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה