חדשות

סקירה מערכתית נרחבת מצאה קשר בין צריכה של חלבון, במיוחד חלבון מהצומח, לירידה בסיכון לתמותה מכל סיבה, ולתמותה ממחלות לב וכלי דם (BMJ)

07/08/2020

מאת נעה גנזבורג, Bsc

מחקר חדש בחן את הקשר בין צריכה של חלבונים מהחי ומהצומח, וצריכת חלבון כוללת, לבין הסיכוי לתמותה מכל סיבה, ממחלות לב וכלי דם או מסרטן. ניתוח הנתונים הנרחב מצא כי לצריכה גבוהה של חלבון כולל קשר לסיכון נמוך יותר לתמותה מכל סיבה, וכי לצריכה של חלבון מהצומח קשר לירידה בסיכון לתמותה מכל סיבה ולתמותה ממחלות לב וכלי דם.

החוקרים ערכו סקירה מערכתית ומטא אנליזה של עוקבות מחקר פרוספקטיביות, מתוך מאגרי הנתונים PUBMED, Scopus ו- ISI Web of Science. החוקרים השמשו במידע שפורסם במאגרי המידע עד לסוף 2019. מחקרי עוקבה פרוספקטיביים שנבחרו דיווחו על הערכות סיכון לתמותה מכל סיבה, וכן ממחלות לב וכלי דם ומסרטן, במבוגרים בני 18 או יותר.

החוקרים השתמשו במודלים מסוג  Random effects  כדי לחשב את גודל ההשפעה המאוגמת, ואת ה-95% confidence intervals עבור רמות צריכת החלבונים- הגבוהה ביותר לעומת הנמוכה ביותר בין המחקרים השונים. החוקרים ערכו גם ניתוחי נתונים ליניאריים ולא ליניאריים של הקשר בין מינון לתגובה כדי להבין את הקשר בינן צריכת חלבון ותמותה.

החוקרים השתמשו ב-32 מחקרים פרוספקטיביים בסקירה המערכתית, וב-31 מטא-אנליזות.

משך המעקב במחקרים הללו נע בין שלוש שנים וחצי ל-32 שנים, וצוינו בו כ-113 אלף מקרי מוות מכל סיבה (113,039, מתוכם 16,429 מקרי מוות ממחלות לב וכלי דם, ו-22,303 ממחלת הסרטן), כשמספר המשתתפים הכולל במחקרים שנסקרו היה 715,128 מטופלים.

הצריכה של חלבון כולל נקשרה עם ירידה בסיכון לתמותה מכל סיבה עם יחס סיכון כולל של 0.94, עם 95% confidence interval  בין 0.89-0.99, כשערך P<0.001). החוקרים מצאו כי צריכה של חלבון מהצומח נקשרה באופן מובהק עם סיכון נמוך יותר לתמותה מכל סיבה, ולתמותה ממחלות לב וכלי דם (0.92 ו-0.88 בהתאמה), אך לא לתמותה מסרטן . החוקרים מציינים כי צריכה של חלבון כולל וחלבון מן החי לא נקשרה עם עליה מובהקת בסיכון לתמותה ממחלות כלי דם ולב או מסרטן. ניתוח שבחן את הקשר בין מינון לתגובה מצא קשר הופכי מובהק בין הצריכה של חלבון מהצומח ולתמותה מכל סיבה (P=0.05 בקשר לא ליניארי). על פי ניתוח זה, עליה בצריכת אנרגיה של 3% מהצומח מדי יום נקשרה עם ירידה של 5% בסיכון לתמותה מכל סיבה.

החוקרים מסכמים כי לצריכה גבוהה של חלבון קשר לסיכון נמוך יותר לתמותה מכל סיבה, וכי לצריכה של חלבון מהצומח קשר לירידה בסיכון לתמותה מכל סיבה ולתמותה ממחלות לב וכלי דם. לדברי החוקרים, מניתוח הנתונים עולה כי להחלפה של צריכת חלבון מן החי במקורות חלבון מן הצומח עשויה להיות קשורה לאריכות ימים.

למחקר ב-BMJ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2020 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<