דו”ח מומחים רב תחומי קובע כי ההתנהלות בתקופת הקורונה כנגד הזקנים בישראל כללה הפרות זכויות אדם ואפליה גילנית ומציג המלצות

דו”ח מומחים רב תחומי מטעם מכון זולת קובע כי המדיניות שנקבעה באשר לאוכלוסייה הזקנה בישראל מאז התפרצות מגפת הקורונה כללה הפרות זכויות אדם רבות כנגד אוכלוסייה זו.

מחברי הדו”ח כותבים בתקציר  :

בדו”ח ביקשנו להבהיר באופן חד משמעי: הטלת מגבלות מיוחדות על יחידים וקבוצות אך ורק בשל גילם הכרונולוגי פוגעת בזכות האדם לכבוד ולשוויון, ומהווה אפליה גילנית אסורה. בנוסף, על הממשלה היה לנקוט במאמצים אקטיביים ולוודא שניתנים מענים חברתיים ותרבותיים לזקנים, במיוחד ל- 97% מהם אשר חיים בקהילה ולא במוסדות.

הדו”ח מציג רשימה של 32 המלצות במגוון רחב של תחומים, ובהן פתרונות לתיקון הכשלים המערכתיים שיצרו את הבסיס הרעוע של מעטפת התמיכה הממשלתית והחברתית לזקנים.

ארבע המלצות משולבות מרכזיות מהדו”ח:

היערכות לגל התחלואה בחורף החורף צפוי להביא להצפה של השירותים הרפואיים נוכח התמודדות גם עם מגפת הקורונה וגם עם מחלות אחרות הנפוצות בחורף. היערכות מקדימה לכך חשובה במיוחד ביחס לטיפול בזקנים, אשר נדרשים לשירותים רפואיים תכופים יותר פעמים רבות. על כן מוצע בדו”ח להקים מערך מיון קורונה-שפעת עבור זקנים לקראת החורף שיתבסס על ביצוע בדיקות בבית או מערך הסעות מהבית למרפאות בקהילה לשם ביצוע הבדיקה ופיתוח תוכניות לתמיכה וליווי חברתי לזקנים.

חיזוק המענים לזקנים בקהילה פעמים רבות המיקוד התקשורתי והמיקוד הממשלתי הוא בטיפול בריכוז הזקנים במוסדות, זאת על אף שמרבית הזקנים מתגוררים בקהילה. לשם כך, הדו”ח כולל מספר הצעות אופרטיביות אשר ביניהן: תוכנית לחיזוק זקנים בקהילה ברשויות במדרג סוציו-אקונומי נמוך, עידוד קופות החולים לבצע ביקורים וטיפולים בבית הזקן, הרחבת שירות תומך רב-מקצועי (רפואי ונפשי) בבית הזקנים והגדרת מרחבי פנאי מקומיים שבו יהיה ניתן לקיים פעילות פנאי ותרבות לזקנים.

הנגשת מידע הנגשת תוכנית לשונית של מידע רלוונטי על מחלת הקורונה באמצעים ההולמים את יכולותיהם והמותאמים לקבוצות מיעוט תרבותיות-לשוניות, וטיפוח אוריינות דיגיטלית של זקנים לצורך תקשורת מרחוק. כל זאת בכדי להפיג בדידות, ולאפשר את הקשר עם לשכות הרווחה המקומיות, קופות החולים, והמשפחה.

חיזוק המעמד החברתי של הזקנים המדיניות הממשלתית צריכה לשאוף למיגור הסטיגמות השליליות בחברה על זקנים,להימנע בשימוש בקטגוריה גילנית ללא הבחנות ענייניות, ולערב את הזקנים בתהליך קבלת ההחלטות על חייהם מהרמה המשפחתית ועד לרמה הממשלתית.

 לדיווח במכון זולת

לדו”ח המלא

הערת המערכת: זהו דו”ח חשוב שראוי שיילמד ע”י מקבלי ההחלטות. בהקשר זה נמליץ על צפייה בהרצאות שהוצגו בכנס האחרון (הווירטואלי) של האיגוד לרפואה גריאטרית שהתמקד באוכלוסייה הזקנה בישראל בתקופת הקורונה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה