נאונטולוגיה

2004 – זו הייתה השנה שהייתה…סקירת האירועים החשובים

אז מה היה לנו בשנת 2004 ? איזו מין שנה זו הייתה ברפואה ? החלטנו הפעם לנסות לענות על השאלה הזו ע”י כך שנעבור על הנושאים שהיו בראש החדשות שלנו מידי חודש. אז הנה זה מתחיל:

חודש ינואר:

האירוע הרפואי הבולט בארץ היה הצגת מימצאי סקר אי ספיקת הלב הראשון בישראל. אנו דיווחנו על כך . המימצאים העיקריים שעלו הם: 450,000 אישפוזים בשנה על רקע אי ספיקת לב, מרביתם של אוכלוסיה מבוגרת מעל גיל 65, התמותה במהלך האישפוז בשיעורים המקובלים בעולם של 5% . התמותה לאחר 6 חודשים מיום האישפוז מגיע לכדי 19% והיא גבוהה מזו שנמצאה בקרב מאושפזים על רקע MI .

אירוע נוסף בחודש ינואר 2004, טראומתי וקשה ביותר לעולם הרפואה בישראל היה הרשעתו של ד”ר יקירביץ בהריגה. המקרה הראשון ויש לקוות שגם האחרון מסוג זה.

חודש פברואר:

בחודש זה התבשרנו שסינדרום מטבולי אצל נשים מהווה גורם חיזוי מדוייק יותר למחלות לב מאשר BMI. בחודש זה גם ה-BMJ חשף עדויות מזעזעות למדי על אופן ה”טיפול” בגברים הומוסקסואלים בשנות ה-50 וה-60.  ידיעה מדאיגה נוספת קשורה ללקשר שנמצא בין שימוש מוגבר בתרופות אנטיביוטיות לבין סרטן שד. בתחום הטיפול בגברים עם בעיות בזקפה למדנו שלסיאליס משך השפעה של עד 36 שעות מנטילת התרופה, ואילו ויאגרה נמצאה באותו חודש כיעילה ובטוחה גם לגברים עם יתר לחץ דם.  בחודש מרץ פורסמו גם תוצאות מחקר ה-PROVE-IT אשר הוכיחו כי לטיפול אינטנסיבי להורדת LDL-C יש משמעות קלינית בטווח הקצר בהשוואה לטיפול מתון.

חודש מרץ:

למדנו בחודש זה כי לגלוקוזמין יש השפעה על מהלך מחלת האוסתיאוארטריטיס, ומאידך, שהעולם והרפואה מפסידים במלחמה בשחפת. מחקר חשוב שהתפרסם במרץ שהשפיע לאחר מכן על עדכון ההנחיות הרלבנטיות מצא שמדידת לחץ דם בבית מהווה פרדיקטור טוב יותר לאירועי לב מאשר מדידה במרפאה. עוד פורסם בחודש זה, שהיקף מותניים הוא גורם סיכון חזק ומדוייק יותר מאשר ה-BMI .  בחודש מרץ פירסם ה-BMJ מאמר שמצא כי העדויות לסיכונים הכרוכים בטיפול ב-HRT היו ידועים כבר החל מ-1997 אך נדחו ע”י הקהיליה הרפואית כלא אמינים…

חודש אפריל:

באפריל למדנו כי מרבית הטיפולים המוקדמים לסרטן הערמונית יעילים ולכן הבחירה צריכה להתבסס על השפעת הטיפול על איכות החיים. לעומת זאת, פורסם כי גברים בגיל 45 עם השמנת יתר וכולסטרול גבוה מועדים לסבול מבעיות בתפקוד מיני. באפריל הופיע הפרסום הראשון שהתריע מפני תופעות לואי רבות יחסית בקרב ילדים המטופלים בדיכאון באמצעות SSRI חדשים…גברים עם פעילות מינית מוגברת זכו באפריל לעידוד: במחקר שפורסם ב-JAMA נמצא כי לשפיכת זרע מרובה אין סיכון ואולי אף הגנה מפני סרטן ערמונית. בארץ פורסמו מימצאיו של דו”ח פיינרו על תפקוד משרד הבריאות באירועי רמדיה ובריכות הדגים, כשהכותרת הייתה: “תפקוד כושל ומביך”…

חודש מאי:

במאי קיבלנו עדכון חשוב ממחקר ה-ALLHAT הגדול בנושא הטיפול ביתר לחץ דם. הסתבר שמטופלים במשתנים נטו לפתח יותר סוכרת מהמטופלים שטופלו בחוסמי ACE ואמלודיפין.  בארץ, דו”ח מבקר המדינה מצא שהטיפול בשברי צוואר ירך אצל קשישים לקוי, וכן שתמותת הפגים בישראל מדאיגה וטעונה שיפור.

חודש יוני:

ביוני החלה סערה שטרם שככה לחלוטין הנוגעת לבטיחותו של הקרסטור, הסטטין החדש של אסטרה-זנקה. קבוצת צרכנות אמריקאית דרשה להוציאו מהשוק כשלעומת זאת החברה טענה שהטענות משוללות כל יסוד. מכה נוספת על הטיפול התחליפי ההורמונלי בנשים פוסט-מנהפאוזליות פורסמה בחודש זה ב-JAMA : טיפולים אלה מעלים גם את הסיכון לדמנציה. בשורה חדשה מה-BMJ מצאה כי עישון מקצר את תוחלת החיים ב-10 שנים, אך ה-Good News היו שהפסקת עישון עשוייה להחזיר כמעט לחלוטין את תוחלת החיים האבודה…ביוני גם פורסם מחקר ה-VALUE שהשווה בין אמלודיפין לולסטרן. אלמודיפין השיג הורדה מהירה יותר של לחץ דם ומנע יותר אירועי MI, הולסרטן מנע יותר מקרי סוכרת חדשים. ואפרופו סוכרת…ADA ממליצה בחודש זה על טיפול בסטטינים בכל חולי הסוכרת בלי קשר לרמות הכולסטרול שלהם. ביוני החלו להתפרסם המחקרים המדאיגים על הויוקס: עלייה בסיכון ל-AMI  בהשוואה לסלקוקסיב, וההמשך ידוע..

חודש יולי:

ביולי, לאחר מס’ פרסומים נוספים על מטופלים שלטענתם הוצע להם לרכוש מכספם את ה”סייפר” על שולחן הצינתורים, יצא האיגוד הקרדיולוגי במכתב גלוי לראש הממשלה ודרש הכללת הסייפר בסל הבריאות.  בחודש זה גם פורסם מחקר שהשווה תרופות שונות מקבוצת חוסמי ה-ACE וממחקר זה נראה היה שלרמיפריל (טריטייס) יש את התוצאות הטובות ביותר מבחינת שיעורי תמותה. וגם..הנחיות חדשות לטיפול ביתר לחץ דם ריאתי קראו לאי שימוש בחוסמי תעלות סידן בחולים אלה. ה-NCEP עדכן את המלצותיו וקרא להשגת יעד של LDL-C מתחת ל-70 מ”ג/ד”ל במטופלים בסיכון קרדיווסקולרי גבוה. כמו כן דווח ביולי כי צריכה מוגברת של סידן וחלב מפחיתות את הסיכון לסרטן המעי הגס. ו…מחקר נוסף המדווח על עלייה בסיכון לעלייה בלחץ דם ובצקות בקרב מטופלים הנוטלים ויוקס.

חודש אוגוסט:

למרות שמדובר בחודש החופשות היו גם היו באוגוסט כמה חדשות מעניינות: מסתבר שכאשר מדריכים את הציבור לעשות שימוש בדפיברילטורים שיעור התמותה מדום לב יורד, באוגוסט, MSD עדיין הביעה התנגדות למימצאי מחקר של ה-FDA לפיו הויוקס העלה סיכון קרדיווסקולרי, ושילוב של פלוקסטין וטיפול קוגניטיבי נמצא כיעיל ביותר בקרב מתבגרים בדכאון, ונטילה של אטורבסטטין שבוע לפני PCI הפחיתה משמעותית את הסיכון לפגיעה בשריר הלב. בשורה חשובה נוספת לגברים עם בעיות בתפקוד מיני: שילוב של טסטוסטרון ג’ל שיפר את סיכויי ההצלחה של הטיפול בתרופות האין אונות.

חודש ספטמבר:

בחודש זה קיבלנו עדות נוספת ליעילות הפיזיותרפיה בשיפור השליטה בבריחת שתן, ושני מחקרים שדיווחו על נפלאותיה של הדיאטה הים תיכונית בהפחתת הסיכון לתסמונת מטבולית, והפחתת התמותה באוכלוסיה מבוגרת. בילדים לעומת זאת קיבלנו עדות נוספת שחשיפה לזיהום אוויר  בילדות פוגעת בהתפתחות הריאות. מאידך היה מעודד לקרוא שטיפול סביבתי ביתי עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים בחולי אסתמה.

חודש אוקטובר:

לאחר שהתבשרנו שצריכה מרובה של קפה מפחיתה את הסיכון לסוכרת הגיע מחקר חדש שודאי איכזב חובבי קפה רבים: הקפאין מעלה את ה-CRP ולכן עלול גם להעלות את הסיכון למחלות לב…לחולי האסתמה הגיעו דווקא בשורות טובות עם פרסום תוצאות מחקר ה-GOAL לפיו ניתן להשיג שליטה גבוהה בתסמינים באמצעות טיפול משולב בסטרואידים ומרחיבי סימפונות. ובנושא הטיפול בדיכאון בילדים – ה-FDA הפיץ הנחיות חדשות בנושא. בשורה מעודדת הייתה גם לחובבי היין האדום: נמצא שהוא מועיל גם בהפחתת הסיכון לסרטן הערמונית.. עוד למדנו בחודש זה כי בטיפול באוסטיאופורוזיס אין חשיבות למידת השינוי ב-BMD אלא רק למגמתו באשר לתוצאה הסופית של סיכון לשברים. בחודש זה אף התבשרנו כי הנשים האמריקאיות חוזרות להשתמש ב-HRT … אבל, האירוע הבולט של חודש זה הוא ללא ספק ההודעה הדרמטית של מרק על המשיכה מהשוק של הויוקס, דבר שלא מנע מה-New England להטיח ביקורת קשה בחברה.

חודש נובמבר:

בארץ חתמו בחודש זה על הקוד האתי המשותף לחברות התרופות והרופאים, ובארה”ב דיווחו כי שימוש במינונים גבוהים של סטירואידים מעלה את הסיכון למחלת לב, והמלצות חדשות ודרמטיות של ASCO לגבי טיפול במעכבי ארומטז’ בסרטן שד. הפתעה לא נעימה הייתה לחסידי ויטמין E: במינונים של מעל 400 יח’ ליום הוא נמצא כמעלה את ה..תמותה…לעומת זאת, טיפול ברלוקסיפן נמצא במחקר נוסף כמפחית את הסיכון לסרטן שד. השמנת יתר אצל נשים נמצאה כקשורה לסיכון מוגבר פי 4 לסרטן המעי הגס.

דצמבר:

חודש זה נפתח בדיווח חשוב של סקר השבץ הלאומי הראשון בישראל מתוך כנס האיגוד הנוירולוגי. דיווח מה-NEJM סיפר לנו ששימוש עצמי בתרופות להסדרת קצב לב במקרה של פרפור פרוזדורים הוא יעיל ובטוח, ואילו בחולים המגיעים למיון עם תסמונת כלילית רצוי להתחיל טיפול בסטטינים מוקדם ככל האפשר. ואם בתסמונת כלילית אנו עוסקים, גילינו גם בדצמבר שלשימוש בסטנטים מצופי תרופה יש עדיפות על סטנט רגיל גם בכלי דם קטנים. ושנתיים לאחר שמחקר ה-ALLHAT תמך בטיפול במשתנים ובטא-בלוקרים מופסק מחקר ה-ASCOT מסיבות אתיות כיוון שלאמלודיפין  בשילוב עם חוסם ACE היה יתרון משמעותי על שילוב של משתנים וחוסמי ביטא. ואם פתחנו את החודש בסקר השבץ, הרי שבהמשכו דיווחנו על מחקר נוסף שמצא קשר בין מיגרנות לשבץ מוחי. אבל החדשות המבלבלות ביותר שייכות לטיפולים ב-NSAIDs ומעכבי COX-2 : תחילה נמסר שהפסקת טיפול ב-NSAID מעלה את הסיכון לאוטם שריר הלב, לאחר מכן “התפוצצה הפצצה” של העלייה שנמצאה במחקר אחד (בניגוד לכל המחקרים הקודמים) בסיכון הקרדיווסקולרי של סלקוקסיב , ומייד לאחר מכן התקבל דיווח שגם הנפרוקסן נמצא כמעלה את הסיכון הקרדיווסקולרי. לצערנו,  את סוף 2004 חתם אסון הצונמי במזרח שלו גם השלכות בריאותיות ארוכות טווח.

אין ספק שהייתה זו אכן שנה גדושה באירועים ודרמות רפואיות. נקווה ששנת 2005 תהיה לא פחות מעניינת אך אולי עם בשורות והצלחות רפואיות גדולות יותר. אנו, בכל מקרה, נהיה תמיד דרוכים ונכונים לדווח, הן מהעולם, והן כאן אצלנו, מהשטח…שנה טובה !!

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה