נאונטולוגיה

חשיבות המועד האופטימאלי לבדיקת סקר חוזרת לתת-פעילות מולדת של בלוטת התריס בפגים (Journal of Pediatrics) והערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatrics עולה כי נדרשת בדיקה חוזרת לתת-פעילות מולדת של בלוטת התריס בפגים בכדי להימנע ממקרים בהם ההפרעה באה לידי ביטוי בבדיקות המעבדה רק בשלב מאוחר יותר. בדיקה חוזרת פעם אחת, שבועיים לאחר הלידה, תפספס יילודים עם עליה מאוחרת של רמות TSH (Thyroid Stimulating Hormone) ותת-פעילות מולדת ולא-מפוצה של בלוטת התריס.

מטרת המחקר הייתה לבחון את מהלך הזמנים של עליה מאוחרת ברמות TSH בפגים עם תת-פעילות מולדת של בלוטת התריס ולקבוע אם עלולים לפספס אבחנה זו אם מתבססים על ההנחיות הנוכחיות לבדיקת סקר חוזרת סביב גיל שבועיים, או שבועיים לאחר בדיקת הסקר הראשונה.

המחקר נערך לאורך תקופה בת 12 שנים (ינואר 2004 ועד דצמבר 2016). דגימות דם מלא ל-TSH נאספו בין 72 ועד 120 שעות לאחר הלידה. דגימות חוזרות נאספו כל שבוע בפגים, עד לגיל מתוקן במועד (37 שבועות הריון). המשתתפים היו במעקב בכדי לקבוע אם תת-פעילות מולדת של בלוטת התריס הייתה זמנית או קבועה.

החוקרים מדווחים כי ב-27 פגים (50.9%), אשר נולדו לאחר פחות מ-33 שבועות הריון, שאובחנו עם תת-פעילות מולדת של בלוטת התריס זוהתה עליה מאוחרת ברמות TSH, אשר לא הייתה מזוהה בבדיקת סקר יילודים הראשונה. ב-12 מבין היילודים הללו (40.7%) עם עליה מאוחרת ברמות TSH זוהתה תת-פעילות לא-מפוצה בעת האבחנה (רמות fT4 של פחות מ-10 פיקומול/ליטר) ובארבעה אובחנה תת-פעילות מולדת של בלוטת התריס בדרגה חמורה (רמות fT4 של פחות מ-5.5 פיקומול/ליטר) בעת האבחנה.

במידה ובדיקת הסקר החוזרת הייתה מבוצעת רק שבועיים לאחר הלידה, אזי 13 יילודים (48%) עם עליה מאוחרת ברמות TSH לא היו מאובחנים נכונה. מבין 27 היילודים עם עליית TSH מאוחרת, ב-6 יילודים (22%) נקבעה  אבחנה של תת-פעילות קבועה של בלוטת התריס ו-12 היילודים האחרים ייבחנו בשנית בגיל שלוש שנים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בפגים, בדיקת סקר חוזרת לתת-פעילות מולדת של בלוטת התריס, המבוצעת רק שבועיים לאחר הלידה, עלולה לפספס יילודים עם עליית TSH מאוחרת ותת-פעילות מולדת וקבועה של בלוטת התריס.

Journal of Pediatrics 2018, October 24

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

כידוע לכולנו אבחון מוקדם של תת פעילות של בלוטת התריס מאפשר טיפול מוקדם ומניעת פגיעה. באוכלוסיית הפגים, אבחון תת פעילות מולדת של בלוטת התריס מאתגר יותר מאשר בילודים במועד. כיום, ההמלצה בישראל בפגים היא לחזור על הבדיקה הראשונית 10-30 יום לאחר הלידה (המאוחר ביניהם בתנאי שהפג עדיין מאושפז). ממאמר זה אנו למדים שישנה חשיבות מיוחדת לחזור על הבדיקה ואף בזמן מאוחר יותר משבועיים לאחר הלידה זאת מנת שלא לפספס חלק מהמקרים (כמחציתם לפי מחקר זה).

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה