נאונטולוגיה

השפעת עירוי דם על חמצון רקמה אזורי בפגים תלוי בדרגת האנמיה (Journal of Paediatrics and Child Health) והערת עורך נאונטולוגיה ד”ר ברזילי

העלייה בחמצון רקמות באזור הבטן לאחר מתן עירוי כדוריות דם אדומות מרמזת לירידה בחמצון רקמת המעי במהלך אנמיה חמורה, למרות שמירה על חמצון מוחי באותו ריכוז המוגלובין, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש, שפורסם בכתב העת Journal of Paediatrics and Child Health.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מרבית הפגים מקבלים לפחות עירוי אחד במהלך אשפוזם ביחידת טיפול נמרץ ביילוד. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להדגים כי עירוי כדוריות דם אדומות משפיע על רוויון חמצן ברקמות (מוח, בטן, כליות), כפי שנקבע לפי בדיקת NIRS (Near-Infrared Spectroscopy) ולקבוע אם ניתן להתבסס על NIRS להנחיית ההחלטות למתן עירויי דם ביילודים.

המחקר כלל פגים שנולדו לפני שבוע 33 להיריון, עם עדות לאנמיה בבדיקות מעבדה. החוקרים השלימו בדיקות NIRS במשך 30-60 דקות לפני מתן עירוי כדוריות דם אדומות ו-24 שעות לאחר מתן העירוי. הם בחנו את התוצאות בנפרד בתת-קבוצה של חולים עם ריכוז המוגלובין לפני מתן עירוי דם של מתחת ל-8 גרם/ד”ל. בנוסף, הם ערכו השוואה של רוויון חמצן ברקמות השונות (מוח, בטן וכליות) ויחס רוויון חמצן אזורי בטן/מוח, בטן/כליות וכליות/מוח לפני מתן עירוי הדם ו-24 שעות לאחר מכן.

מהנתונים עולה כי לא היו הבדלים מובהקים סטטיסטית ברוויון החמצן במוח וביחס רוויון חמצן בטן/כליות לפני עירוי הדם ו-24 שעות לאחר מכן, אך רוויון החמצן באזור הבטן והכליות והיחס בין הבטן/מוח וכליות/מוח עלו משמעותית בשעה ה-24 לאחר עירוי כדוריות דם אדומות. עליה זו תוארה בתת-קבוצה של חולים עם ריכוז המוגלובין טרם עירוי דם של מתחת ל-8 גרם/ד”ל. למרות מובהקות סטטיסטית, העליה בחמצון הכלייתי הייתה בתוך גבולות השונות.

החוקרים כותבים כי ההשפעה של העליה בחמצון הכלייתי לאחר עירוי כדוריות דם אדומות אינה-ברורה וייתכן ויש מקום להשלים מחקרים נוספים בנושא. העליה ברוויון חמצן אזורי בבטן עשויה להוביל לנזק משנית לזילוח חוזר של הדם ונזק חמצוני ולהוביל להתפתחות דלקת מעי נמקית.

Journal of Paediatrics and Child Health 2019 January 10

הערות עורך מדור נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מציף מחדש את השאלה מתי ראוי לתת עירוי דם לפגים. הם בדקו את השפעות מתן עירוי הדם על רוויון החמצן ברקמות כפי שמתבטא בבדיקת ה-NIRS של המח, בטן והכליות. הממצא המעניין הוא העלייה ביחס רוויון החמצן בין הבטן למח ובין הכליות למח כיממה לאחר עירוי כד”א בקבוצה של הפגים עם המוגלובין נמוך מ-8 גר’ לדצ”ל. ייתכן ומנגנון זה יכול להסביר את התופעה של TANEC (Transfusion Associated Necrotizing Enterocolitis). שבה נצפתה הופעה של NEC לאחר מתן עירוי כד”א בפגים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה