נאונטולוגיה

אוטורגולציה מוחית בפגים במהלך הימים הראשונים לחיים מנבאת סיבוכים (Arch Dis Child Fetal Neonatal ) והערת עורך נאונטולוגיה ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים המאושפזים ביחידות טיפול נמרץ, שינויים בבקרה עצמית מוחית (Cerebral Autoregulation) ותגובתיות מוחית (Cerebral Reactivity) בימים הראשונים לחיים עשויים לנבא סיבוכים בהמשך.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשערה כי הפרעה באוטורגולציה של זרימת הדם במוח מעלה את הסיכון לסיבוכים בפגים. לצורך כך, הם בחנו את הקשר בין הפרעה באוטורגולציה מוחית ותגובתיות מוחית כפי שנקבע במהלך 96 השעות הראשונות לחיים ובין אירועי דמם תוך-חדרי בדרגה 3 או 4 ו/או תמותה בתוך חודש.

המחקר התמקד ביחידת טיפול נמרץ ביילודים במרכז יחיד וכלל פגים שנולדו לאחר 24-29 שבועות היריון, בהם הותחל ניטור לחץ דם פולשני בתוך פחות מ-12 שעות. רוויון חמצן מוחי ולחץ דם עורקי ממוצע תועדו כל 30 שניות במהלך 96 שעות.

מדגם המחקר כלל 61 פגים. במהלך 96 השעות הראשונות לחיים, הפרעה באוטורגולציה מוחית תועדה ב-17.6% מהחולים ותגובתיות מוחית תועדה ב-41% מהמקרים. באלו ללא סיבוכים נרשמה ירידה בהפרעה באוטורגולציה מוחית ותגובתיות מוחית מוגברת בהמשך (p<0.05). לאחר תקנון למשקל הלידה וגיל ההיריון, באלו עם דימום תוך-חדרי ואלו שהלכו לעולמם, משך הזמן עם הפרעה באוטורגולציה מוחית היה ארוך יותר, כאשר משך תגובתיות מוחית היה קצר יותר (p<0.05) לאורך כל תקופת הניטור.

בחולים עם דימום תוך-חדרי תועדה עליה של פי 1.5 במשך הזמן עם הפרעה באוטורגולציה מוחית ביום השני (p=0.021) וירידה במשך הזמן עם תגובתיות מוחית ביום השלישי (p=0.036). בהשוואה לשורדים, באלו שלא שרדו משך הזמן עם הפרעה באוטורגולציה מוחית היה ארוך יותר בימים השלישי והרביעי (p<0.005), עם תקופה קצרה יותר של תגובתיות מוחית ביום השלישי (p=0.032).

החוקרים מסכמים וכותבים כי הפרעה באוטורגולציה מוחית ותגובתיות מוחית משתנים לאורך הזמן בפגים, כאשר דפוסים אלו נקשרו עם סיבוכים בהמשך.

Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2019 Sep

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי :

זהו אחד המחקרים הראשונים שמכמת את האוטורגולציה של זרימת הדם המוחית בפגים ומראה כי באלה שההפרעה הינה ממושכת יותר כך הסיכוי לדימום משמעותי עולה. איני בטוח שיש לנו הרבה מה לעשות כדי לשפר את האוטורגולציה בפגים, אך ניתן אולי לנסות ולהימנע משינויים דרסטיים בזרימת הדם המוחית, כפי שאנו מנסים לעשות ב-Bundles של שומרי הראש.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה