נאונטולוגיה

פגות קיצונית מלווה בתפקוד קוגניטיבי ונוירו-פסיכולוגי ירוד בגיל מבוגר (Pediatrics) והערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

מבוגרים שנולדו לפני שבוע 26 להיריון (פגות קיצונית) ממשיכים להציג יכולות קוגניטיביות ונוירו-פסיכולוגיות ירודות בבגרות, בהשוואה לעמיתיהם שנולדו במועד, עדות לכך שלא חל שיפור לאורך הזמן במקרים אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Pediatrics.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פגות קיצונית מלווה בסיכון מוגבר לתפקוד קוגניטיבי ירוד ושכיחות מוגברת של ליקוי קוגניטיבי. עם זאת, אין נתונים אודות התפקוד הנוירו-פסיכולוגי בגיל מבוגר בקרב אלו שנולדו לפני 26 שבועות היריון. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את התוצאות הנוירו-פסיכולוגיות בבגרות מוקדמת באלו שנולדו לפני 26 שבועות היריון במדגם EPICure בשנת 1995 ולבחון אם שיעור הליקוי האינטלקטואלי השתנה לאורך זמן.

מדגם המחקר כלל 127 מבוגרים צעירים שנולדו לפני 26 שבועות היריון ו-64 מיקרי ביקורת שנולדו במועד עם הערכה נוירו-פסיכולוגית בגיל 19 שנים. המשתתפים השלימו הערכה של היכולות הקוגניטיביות הגלובאליות (מדדי IQ), כישורי ראיה מרחבית, זיכרון פרוספקטיבי והיבטים של תפקוד ניהולי ושפתי.

מהתוצאות עולה כי בהשוואה לביקורות שנולדו במועד, במבוגרים שנולדו לפני 26 שבועות היריון תועדו מדדים נמוכים יותר משמעותית במבחנים להערכת תפקוד נוירו-פסיכולוגי עם גדלי השפעה שנעו בין 0.7 ל-1.2. החוקרים מדווחים כי ב-60% מהמבוגרים עם היסטוריה של פגות קיצונית תועד ליקוי בלפחות תחום נוירו-פסיכולוגי אחד; ליקויים בתפקוד קוגניטיבי ויכולות ראיה מרחבית היו הנפוצים ביותר.

שיעור המבוגרים עם היסטוריה של פגות קיצונית ועם עדות לליקוי אינטלקטואלי (מדדי IQ נמוכים מ-70 נקודות) עלה ב-6.7% בין הגילאים 11 עד 19 שנים. תפקודי ראיה מרחבית בילדות ניבאו תפקוד חזותי-מוטורי ירוד.

החוקרים מסכמים וכותבים כי במבוגרים עם היסטוריה של פגות קיצונית תועדו יכולות קוגניטיביות ונוירו-פסיכולוגיות ירודות בהשוואה לעמיתיהם שנולדו במועד. ממצאים אלו מעידים כי בצעירים אלו אין שיפור לאורך הזמן בתפקוד וישנה עליה בשכיחות ליקוי אינטלקטואלי מגיל 11 עד לבגרות.

Pediatrics. 2020

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה שבוצע בממלכה המאוחדת (בוגרי מחקר ה-EPICURE מ-1995) מוכיח שוב שעצם העובדה שאדם נולד פג מלווה אותו עד לפחות לעשור השלישי לחיים. למרות הטיפול הטוב ביותר וההשרדות, עדיין תהיינה לקויות בתחום הנוירו-פסיכולוגי לפחות. מחקר זה מדגיש שוב את העובדה שהטיפול הטוב ביותר לפגות הוא מניעת עצם הפגות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה