נאונטולוגיה

השוואה בין המלצות NICE והנחיות על-בסיס מחשבון Sepsis Risk Calculator לטיפול באלח-דם מוקדם ביילודים (Arch Dis Child Fetal Neonatal) והערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מבריטניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בהשוואה להמלצות NICE (National Institute for Health and Care Excellence) לניהול הופעה מוקדמת של אלח-דם ביילודים, הנחיות על-בסיס מחשבון SRC (Sepsis Risk Calculator) מטעם Kaiser Permanente היו פחות טובות בזיהוי חולים ללא-תסמינים וכי שני הכלים לא היו טובים בזיהוי הופעה מוקדמת של אלח-דם.

מטרת המחקר הייתה להשוות את ההמלצות לטיפול על-פי מחשבון SRC מטעם Kaiser Permanente ובין הנחיות NICE לטיפול ביילודים שנולדו לאחר לפחות 34 שבועות היריון ופיתחו אלח-דם מוקדם.

החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי, רב-מרכזי, אשר כלל חמש יחידות באנגליה ווילס. מדגם המחקר כלל 72 יילודים עם הופעה מוקדמת של אלח-דם (פחות מ-72 שעות) מוכח על-סמך תרבית דם או נוזל שדרה. התוצא העיקרי היה מספר היילודים להם הומלץ טיפול אנטיביוטי בתוך 4 שעות מהלידה.

מהנתונים עולה כי שיעורי היארעות הופעה מוקדמת של אלח-דם ביילודים שנולדו לאחר לפחות 34 שבועות היריון עמדו על 0.5 מקרים ל-1,000 לידות חי. בתוך 4 שעות מהלידה, טיפול אנטיביוטי הומלץ ל-39 יילודים (55.7%) לפי הנחיות NICE, בהשוואה להמלצה לטיפול ב-27 יילודים (38.6%) על-פי מחשבון SRC.

ב-12 המקרים בהם הייתה המלצה לטיפול אנטיביוטי על-פי הנחיות NICE, אך לא על-בסיס מחשבון SRC, היילודים נותרו במצב כללי טוב, כאשר רק במקרה אחד תועדו תסמינים קלים וזמניים לאחר 4 שעות. 4 תינוקות נוספים קיבלו טיפול אנטיביוטי בתוך 4 שעות למרות שלא הומלץ על-כך על-פי הנחיות ה-NICE וה-SRC. מעבר לזאת, 27 היילודים הנותרים (38.6%) קיבלו טיפול אנטיביוטי כאשר הופיעו תסמינים לאחר 4 שעות. רק תינוק אחד שלא היה במצב טוב מהלידה, הלך לעולמו.

החוקרים מדווחים כי 81% מכלל היילודים עם הופעה מוקדמת של אלח-דם קיבלו טיפול מסיבות קליניות ולא רק על-סמך גורמי סיכון.

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות ששני הכלים לא היו טובים בזיהוי הופעה מוקדמת של אלח-דם בתוך 4 שעות, הנחיות NICE היו עדיפות על מחשבון SRC בזיהוי מקרים אסימפטומטים. כיום, ב-4 מתוך 5 מקרים של הופעה מוקדמת של אלח-דם קיימים תסמינים, אשר לרוב מופיעים בתוך 24 שעות מהלידה. תכניות שימוש מושכל בטיפול אנטיביוטי המבוססות על מחשבון SRC צריכות לכלול מעקב מוגבר אחר יילודים תחת טיפול לפי הנחיות NICE.

Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2020

הערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי:

מחקר זה מדגיש שוב כי הקליניקה הינה טובה הרבה יותר מכל מחשבון. הן המחשבון המבוסס על פרוטוקול ה-NICE והן זה של KAISER. הפרוטוקולים עדיין מורידים את שכיחות הטיפול האנטיביוטי בילודים, אולם לא ניתן לסמוך עליהם לחלוטין מבחינת זיהוי הספסיס. בכל מקרה מי שמטפל לפי המלצת הפרוטוקולים חייב לעקוב אחר הילודים החשודים (במיוחד אלה שאינם מטופלים) באופן צמוד.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה