נאונטולוגיה

החשיבות הפרוגנוסטית של אלח-דם מוקדם וטיפול אנטיביוטי ממושך במקרים של פגות קיצונית (The Journal of Pediatrics) והערת עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת The Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים עולה כי אלח-דם מוקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי בקרב פגים שנולדו לפני 22-26 שבועות היריון. מנגד, באלו ללא הוכחה לזיהום בתרבית, טיפול אנטיביוטי ממושך לא נקשר עם הפרעה נוירו-התפתחותית או תמותה.

מטרת המחקר הייתה לבחון את התיאוריה כי הופעה מוקדמת של אלח-דם מעלה את הסיכון לתמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי בפגים וכי בקרב פגים ללא הופעה מוקדמת של אלח-דם, טיפול אנטיביוטי מוקדם וממושך עשוי להשפיע על הסיכון לסיבוכים אלו.

מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל יילודים שנולדו לאחר 22-26 שבועות היריון ובמשקל לידה של 401-1,000 גרם. הגדרת הופעה מוקדמת של אלח-דם התבססה על גדילה של פתוגן מתרבית דם או נוזל שדרה בתוך עד 72 שעות מהלידה. טיפול אנטיביוטי מוקדם וממושך הוגדר במקרים בהם הוחל טיפול אנטיביוטי במהלך 72 השעות הראשונות לחיים ולמשך 5 ימים ומעלה, ללא הוכחה לזיהום בתרבית, Necrotizing Enterocolitis או התנקבות ספונטאנית.

התוצא העיקרי היה תמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי בגיל מתוקן של 18-26 חודשים. ניתוח סטטיסטי להערכת החשיבות של טיפול אנטיביוטי ממושך התבסס על יילודים תואמים עם ובלי חשיפה ממושכת לטיפול אנטיביוטי.

מדגם המחקר כלל 6,565 יילודים, כאשר באלו עם הופעה מוקדמת של אלח-דם תועד סיכון יחסי מתוקן גבוה יותר לתמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול אנטיביוטי ממושך (סיכון יחסי מתוקן של 1.18, רווח בר-סמך 95% של 1.06-1.32), ובהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול אנטיביוטי ממושך (סיכון יחסי מתוקן של 1.23, רווח בר-סמך 95% של 1.10-1.37).

מניתוח מותאם שכלל 4,362 יילודים לא עלו הבדלים משמעותיים בשיעורי תמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי בין אלו שקיבלו טיפול אנטיביוטי ממושך ואלו שלא קיבלו טיפול זה.

ממצאי המחקר מעידים כי הופעה מוקדמת של אלח-דם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי במקרים של פגות קיצונית. טיפול אנטיביוטי מוקדם וממושך לא לווה בסיכון מוגבר לסיבוכים אלו.

The Journal of Pediatrics vol 221, June 2020, pages 39-46

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

בשנים האחרונות התחלנו לקצר את משך הזמן האנטיביוטי הניתן לפגים בחשד לספסיס, אם בשל שיטות מעבדה מדוייקות יותר או מחשש לתופעות הלוואי של הטיפולים האנטיביוטיים. מאידך, מגיע מחקר זה ומאיר את הנושא מזווית מעט שונה. למרות שזה מחקר רטרוספקטיבי, מתברר כי יתכן ולטיפול האנטיביוטי הממושך (5 ימים) יש אפקט מגן על תמותה ופגיעה נוירו-התפתחותית בפגים הקטנים. לכן, כדאי שוב לשקול את משך הטיפול בפגים הקטנים, במיוחד כאלה שיש להם סיכון לזיהום או שהם נולדים כשהם partially treated ולא ניתן לסמוך ב-100% על התרביות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה