נאונטולוגיה

מה בין מדדי הגדילה בלידה של פגים ומגמת העליה במשקל לאחר הלידה ובין הסיכון למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות בבגרות? (ADC) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

מנתונים שפורסמו בכתב העת Archives of Disease in Childhood Fetal and Neonatal Edition עולה כי קשר בין מדדי הגדילה בלידה של פגים שנולדו לפני 26 שבועות היריון והשלמת העליה במשקל (catch up growth) בין הגילאים 2.5 עד 6.0 שנים ובין מדד מסת הגוף ולחץ הדם הסיסטולי בבגרות מוקדמת.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את הקשר בין מדדי הגדילה בלידה ומגמת העליה במשקל בינקות ובילדות ובין מדדי סיכון למחלות מטבוליות וקרדיווסקולארית במבוגרים צעירים שנולדו לפני שבוע 26 להיריון.

החוקרים אספו נתונים ממחקר EPICure אודות 129 פגים ששרדו עד גיל 19 שנים בבריטניה ואירלנד בשנת 1995. הם בחנו את הסיכון לתחלואה קרדיווסקולארית ומטבולית בגיל 19 שנים, כולל נוכחות תסמונת מטבולית, מדד מסת גוף ולחץ דם סיסטולי. הגורמים המנבאים שנבחנו היו משקל הלידה ההתאמה לגיל ההיריון והעליה במשקל הגוף מהלידה עד לגיל מתוקן של 40 שבועות, מגיל מתוקן של 40 שבועות עד לגיל 2.5 שנים, בילדות מוקדמת (מגיל 2.5 עד 6.0 שנים) ובילדות המאוחרת (מגיל 6 עד 11 שנים).

מהנתונים עולה כי שיעורי תסמונת מטבולית עמדו על 8.7% בגיל 19 שנים. בהשוואה לאלו ללא תסמונת מטבולית, משתתפים עם תסמונת מטבולית היו קטנים יותר בלידה ורשמו עליה גדולה יותר במדד סטיות התקן של משקל הגוף מגיל מתוקן של 40 שבועות ועד לגיל 2.5 שנים. החוקרים זיהו קשר חיובי בין מדד מסת הגוף בגיל 19 שנים ובין הגדילה מגיל 2.5 עד גיל 6.0 שנים וזוהה קשר שלילי עם מדד סטיות התקן של משקל הלידה בקרב משתתפים במצב סוציו-אקונומי נמוך יותר. עוד זוהה קשר חיובי בין לחץ דם סיסטולי ובין הגדילה מגיל 2.5 עד גיל 6.0 שנים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על קשר בין מדדי הגדילה בלידה של פגים שנולדו לפני 26 שבועות היריון ושיעור העליה במשקל מגיל 2.5 עד גיל 6.0 שנים ובין מדד מסת הגוף ולחץ דם סיסטולי בבגרות מוקדמת.

ADC – Fetal and Neonatal Edition Published Online First: 12 August 2020

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר חשוב זה מוצא את התופעה שמוכרת להרבה ניאונטולוגים העוקבים אחר הפגים הקטנים לאחר שחרורם מהפגייה. הפגים הקטנים (ה-SGA או ה-IUGR) שאנחנו מאד “מתפעלים” מקצב ה- catch up שהם עושים מפתחים בעתיד מחלות קרדיווסקולריות ותסמונת מטבולית, ובסופו של דבר יוצא שכרם בהפסדם. בעבר היינו “מפטמים” את הפגים הללו מבחינה קלורית ושמחים שהם הצליחו לעלות על “עקומות המשקל”. אולם, מחקר זה ומחקרים אחרים מראים כי דווקא הפגים שעלו מידי במשקל בתקופה הזו יפתחו סיבוכים קשים בתקופת הבגרות. לכן, חכמים היזהרו בהמלצות התזונתיות שאתם ממליצים לפגים הקטנים הללו…

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה