נאונטולוגיה

במהלך העשורים האחרונים חלה ירידה בשיעור מקרי שיתוק מוחין (Archives of Disease in Childhood) והערת עורך ניאונטולוגיה ד”ר ברזילי

מנתונים שפורסמו בכתב העת Archives of Disease in Childhood. Fetal and Neonatal Edition עולה כי בין השנים 1990 ועד 2008 חלה ירידה עקבית בשיעורי הימצאות שיתוק מוחין בקרב תינוקות במשקל לידה נמוך או גיל היריון מוקדם לאחר היריון מרובה עוברים. יתרה מזאת, בתינוקות עם שיתוק מוחין שנולדו לאחר הריון מרובה עוברים תועד פרופיל דומה של ליקוי מוטורי חמור, בהשוואה לתינוקות עם שיתוק מוחין לאחר היריון יחיד.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במדינות מפותחות ישנה עליה בשיעור תינוקות הנולדים לאחר הריון מרובה עוברים (תאומים או שלישיות) ואלו עשויים להיות בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין. עם זאת, אין מחקרים רבים אודות המגמות לאורך זמן בתינוקות אלו. מטרתם כעת הייתה לאסוף נתונים ממאגרי רישום באירופה ולבחון את שיעורי הימצאות שיתוק מוחין והמגמות בקרב תינוקות שנולדו בין השנים 1990 עד 2008 לאחר הריון יחיד או הריונות מרובי עוברים.

החוקרים אספו נתונים אודות למעלה מ-4.4 מיליון הריונות יחידים והריונות מרובי-עוברים, מהם 8,416 תינוקות (0.19%) עם אבחנה של שיתוק מוחין.

מהנתונים עולה כי משנת 1990 נרשמה עליה משמעותית בשיעור לידות תינוקות לאחר היריון מרובה עוברים. בתינוקות שנולדו לאחר הריון מרובה עוברים תועד סיכון מוגבר לשיתוק מוחין (סיכון יחסי של 4.27, רווח בר-סמך 95% של 4.00-4.57).

בקרב תינוקות שנולדו לאחר היריון יחיד ואלו שנולדו לאחר הריון מרובה עוברים, הסיכון לשיתוק מוחין היה גבוה יותר במקרים של לידה בשבוע היריון מוקדם יותר או עם משקל לידה נמוך יותר. עם זאת, שיעורי הימצאות שיתוק מוחין ירד משמעותית בקרב פגים שנולדו לפני 32 שבועות היריון ואלו במשקל לידה נמוך מאוד (מתחת ל-1,500 גרם), אשר נולדו בתום הריון מרובה עוברים. חומרת הליקוי המוטורי הייתה דומה בילדים עם שיתוק מוחין לאחר הריון יחיד או הריון מרובה עוברים.

החוקרים כותבים כי ייתכן ושיפור בניהול הטיפול בפגים משנות התשעים של המאה הקודמת תרמו גם לשיפור התוצאות של הריונות מרובי עוברים.

Archives of Disease in Childhood. Fetal and Neonatal Edition 2020 August 26

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

תוצאות מחקר זה מעודדות, כי למרות שעלה שיעור ההריונות מרובי העוברים הרי ששיעור הילודים עם שיתוק מוחין ירדה. כנראה שהטיפול התקדם בשנים הללו וכיום התוצאות טובות יותר. ניתן רק לשאוף ולהמשיך במגמה זו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה