נאונטולוגיה

סף המוגלובין גבוה למתן עירוי דם אינו משפר תוצאות טיפול בתינוקות במשקל לידה נמוך באופן קיצוני (N Engl J Med) והערת עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

בתינוקות בעלי משקל לידה נמוך באופן קיצוני, סף המוגלובין גבוה יותר למתן עירוי כדוריות דם אדומות לא הוביל לשיפור ההישרדות ללא ליקוי נוירו-התפתחותי בשלב מאוחר יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי סף המוגלובין גבוה יותר למתן עירוי כדוריות דם אדומות עשוי להפחית את הסיכון לעיכוב קוגניטיבי בתינוקות עם משקל לידה נמוך באופן קיצוני ואנמיה. כעת הם השלימו מחקר רב-מרכזי שכלל תינוקות במשקל לידה של עד 1,000 גרם, אשר נולדו לאחר 22 שבועות היריון עד 28 שבועות היריון ושישה ימים. המשתתפים חולקו באקראי בתוך 48 שעות מהלידה לקבלת עירוי כדוריות דם אדומות בסף המוגלובין גבוה או נמוך יותר עד גיל מתוקן של 36 שבועות או עד לשחרור מבית החולים, לפי המוקדם מביניהם.

התוצא העיקרי היה משלב של תמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי (עיכוב קוגניטיבי, שיתוק מוחין, או אובדן שמיעה או ראיה) בגיל 22-26 חודשים, לאחר תקנון לפגות.

מדגם המחקר כלל 1,824 תינוקות (משקל לידה ממוצע של 756 גרם; גיל היריון ממוצע של 25.9 שבועות) עם נתונים זמינים אודות 1,692 תינוקות.

מבין 845 תינוקות בקבוצת סף המוגלובין גבוה יותר, כמחצית (423 תינוקות, 50.1%) הלכו לעולמם או שרד עם ליקוי נוירו-התפתחותי. שיעורי התמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי היו דומים בקרב 847 התינוקות בקבוצת מתן עירוי כדוריות דם אדומות בסף המוגלובין נמוך יותר (422 תינוקות, 49.8%) (סיכון יחסי מתוקן למשקל לידה ומרכז של 1.00, p=0.93).

לאחר שנתיים, שיעורי התמותה (16.2% ו-15.0%, בהתאמה) וליקוי נוירו-קוגניטיבי (39.6% ו-40.3%, בהתאמה) היו דומים בקרב תינוקות בקבוצת סף המוגלובין גבוה או סף נמוך למתן עירוי כדוריות דם אדומות, בהתאמה.

בעת השחרור מבית החולים, שיעורי ההישרדות ללא סיבוכים חמורים עמדו על 28.5% בעקבות עירוי כדוריות דם אדומות בסף המוגלובין גבוה, בהשוואה ל-30.9% בעקבות מתן העירוי בסף המוגלובין נמוך יותר. אירועים חריגים חמורים דווחו ב-22.7% ו-21.7% מהתינוקות, בהתאמה.

ממצאי המחקר מעידים כי קביעת סף המוגלובין גבוה יותר למתן עירוי כדוריות דם אדומות לא הוביל לשיפור ההישרדות ללא ליקוי נוירו-קוגניטיבי בגיל מתוקן של 22-26 חודשים בתינוקות שנולדו במשקל לידה נמוך באופן קיצוני.

N Engl J Med 2020; 383:2639-2651

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

ממחקר זה עולה כי עדיין לא ברור מהו סף ההמוגלובין המתאים למתן עירוי של כד”א בפגים הקטנים משבוע 29. בקבוצה זו, עדיין רק כמחצית מהנולדים ישרדו ללא ליקוי נוירו-התפתחותי חמור. ההבדל בין סף הטיפול בין שתי הקבוצות לכל אורך המחקר היה 2-2.5 גר’ לדצ”ל של המוגלובין והחל מן השבוע השלישי לחיים, קבוצת הסף הגבוה קיבלה עירוי דם כאשר ההמוגלובין היה נמוך מ-10 גר’ לדצ”ל ואילו קבוצת הסף הנמוך כאשר ההמוגלובין ירד אל מתחת ל-8 גר’ לדצ”ל. חשוב לציין, כי במחקר זה היו יותר הפרות של הפרוטוקול בקבוצת הסף הנמוך לטיפול (כמצופה), אך לא משמעותית על הניתוח הסטטיסטי של התוצאות.

כפי שכבר הוכח במחקרים רבים בתחומנו, כנראה שטויפול פחות אגרסיבי הינו יעיל לפחות כמו טיפול אגרסיבי יותר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה