כאב

ד”ר אלעד בהרצאות בכנס הצפון: טיפול מתאים בהפרעות שינה על רקע כאב עשוי אף לשפר איזון סוכרת

בהרצאה שניתנה במסגרת כנס הכאב בצפון ב-22/2 הציג ד”ר ברוך אלעד את ההיפותיזה של הקשרים בין כאב, הפרעות שינה וסוכרת, והמשמעויות הטיפוליות הנגזרות מקשר זה.

ד”ר אלעד מציין כי הקשר בין כאב להפרעות שינה ברור ואינוטואיטיבי, אך מדגיש שמה שמתברר יותר ויותר בשנים האחרונות הוא שהפרעת שינה עצמה היא גם גורם היפראלגזי, כלומר מחמירה כאב במי שסובל מכאב כרוני ועלולה לגרום לכאב אצל מי שלא סובל מכאב כרוני.

עוד ידוע , מוסיף ד”ר אלעד, שהפרעות שינה קשורות לסוכרת, וזה הוכח במחקרים אפידמיולוגים ומעבדתיים, כשהסוכרת עצמה כידוע עלולה לגרום לכאב כרוני על רקע נוירופתיה.

התיזה המרכזית של ד”ר אלעד היא שטיפול שיכוון להפחתת כאב והפרעות שינה עשוי להשיג גם שיפור באיזון הסוכרת. את הטיפול בכאב והפרעות שינה רצוי לדעתו לבצע באמצעות תרופה אחת או קבוצת תרופות אחת.

בהמשך פירט ד”ר אלעד את המחקרים שבחנו את הקשר בין הפרעות בשינה (שינה קצרה או ארוכה מידי)  לסיכון מוגבר לסוכרת. יחסי הסיכון שדווחו במחקרים שונים נעו בין 1.3-2 תלוי בקבוצות הנבדקים ובחומרת הפרעות השינה.

במחקרים מעבדתיים נמצא שהפרעות שינה גורמות לפגיעה במנגנונים מטבוליים גם בטווח קצר לאחר ביצוע העמסת סוכר. בעיקר מדגיש ד”ר אלעד את ההפרעה במערכת הסימפטתית. מחקרים שבחנו הפרעת שינה עמוקה במעבדה מצאו שחסך בשינה עמוקה גורם לשינויים במשק הסוכר כבר לאחר מס’ ימים. הסיבה להפרעה זו נובעת משינויים באקטיבציה של המערכת הסימפטתית על רקע חסך השינה.

מצד שני, מסביר ד”ר אלעד, גם הסוכרת עצמה היא גורם המפריעה לשינה תקינה , וזאת באמצעות היווצרות נוירופתיה מכאיבה בעיקר. הפרעת השינה גורמת לירידה בסף הכאב, מה שמגביר כאב ספונטני, שגם פוגע  בתקינות השינה. 

ההתערבות יכולה להתבצע דרך טיפול ספציפי בכאב, או טיפול בשינה.

טיפול ספציפי בכאב בלבד עלול לגרום להפרעת שינה (למשל תרופות NSAIDS ). לעומת זאת, טיפול בהפרעת השינה בלבד עלול לפגוע במערכת המטבולית ולהחמיר סוכרת.

המחקרים שהציג ד”ר אלעד אף הראו שבחולי סוכרת הפרעות שינה גרמו לפגיעה גדולה עוד יותר באיזון הסוכרת.

כאן עבר ד”ר אלעד לסקירת התרופות הנמצאות בשימוש לכאב: נמצא שרובן עלולות לפגוע באיכות השינה. למעשה התרופות היחידות לכאב שמשפרות את איכות השינה והשינה העמוקה, הם הגבפנטין והפרגבלין (ליריקה).

גם ההמלצות של האיגוד הנוירולוגי האמריקאי (AAN)  תומכות על שימוש בפרגבלין לנוירופתיה סוכרתית מכאיבה כטיפול קו ראשון. גם בהמלצות של ה-EFNS מצויין הפרגבלין עם הדגשה שרק לפרגבלין וגבפנטין יש אפקט חיובי על הפרעות שינה.

ד”ר אלעד מדגיש שההשפעה המיטיבה הישירה של פרגבלין על הפרעות שינה נבחנה במחקר שנערך במטופלים עם פיברומיאלגיה ואשר מצא שעוצמת האפקט הישיר של התרופה על הפרעות השינה הייתה גדולה יותר מהאפקט העקיף באמצעות הפחתת הכאבים.

לסיכום, מציג ד”ר אלעד את ההיפותיזה לפיה טיפול בהפרעות שינה על רקע של כאבים באמצעות תרופה שמעלה את איכות השינה העמוקה ומפחיתה את הכאב, עשויה להפחית אקטיבציה סימפטתית ולשפר בנוסף גם את איזון הסוכרת.  את ההיפותיזה זו שטרם נבדקה מחקרית, ממליץ ד”ר אלעד לבחון במחקר מתאים.  

לצפייה והאזנה להרצאה המלאה 

תיעוד ההרצאה בחסות חברת פייזר

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה