ילדים

אין הוכחות מספקות התומכות בבדיקות סקר לסקוליוזיס (JAMA Pediatr)

במסמך המלצות עדכני אודות בדיקות סקר שגרתיות לסקוליוזיס אסימפטומטית במתבגרים, מומחי ה-USPSTF (US Preventive Services Task Force) אינם יוצאים עוד כנגד בדיקות הסקירה, אך קובעים כי אין מספיק עדויות בכדי לקבוע את המאזן בין העלות והתועלת של גישה זו.

ההמלצה העדכנית משקפת את הממצאים שפורסמו במהלך חודש ינואר בכתב העת JAMA וכוללת עדויות חדשות המרמזות לתועלת של בדיקות סקר לסקוליוזיס.  ההצהרה בדירוג “I” מבטלת את ההמלצה הסופית של האיגוד בשנת 2004 כנגד בדיקות סקר של אוכלוסיה זו, שהתקבלה על בסיס עדויות בדירוג D (דהיינו, ודאות מתונה או גבוהה כי לשירות או הטיפול אין תועלת או כי הנזקים עולים על התועלת). המלצה בדירוג I משמעה כי חסרות עדויות בנושא, העדויות הן באיכות ירודה, או סותרות, ולכן אינן מספקות בכדי להעריך את מאזן עלות/תועלת של טיפול או שירות.

בפרט, העדויות מעידות כי תכניות סקירה על-בסיס בדיקת Adams Forward Bend Test בשילוב עם מדידות Scoliometer ו-Moire Topography הן בעלות הרגישות (93.8%) והסגוליות (99.2%) הגבוהות ביותר. משלב זה גם מוביל לערך המנבא החיובי הגבוה ביותר (81%) ועל-בסיס מחקר אחד, לשיעור התוצאות החיוביות-שגויות הנמוך ביותר (0.8%). בדיקות סקר המבוצעות באופן חד-פעמי מלוות בשיעור הגבוה ביותר של תוצאות חיוביות-שגויות.

בניגוד לסקירת העדויות בשנת 2004, שזיהתה נזקים מתונים על-רקע טיפול במתבגרים שזוהו בבדיקות סקירה ואובחנו עם סקוליוזיס אידיופטית באותה עת, כולל טיפול מיותר, הסקירה החדשה זיהתה עדויות הולמות לפיהן הטיפול עשוי להפחית התקדמות סקוליוזיס במתבגרים עם עקמת קלה או מתונה ועדויות מוגבלות בלבד לנזקים בעקבות בדיקות הסקר והטיפול.

בדומה לסקירה משנת 2004, החוקרים לא זיהו גם עתה עדות ישירה הקושרת בין בדיקות הסקר ובין תוצאות רפואיות ועדויות לא-מספקות אודות טיפול המשלב פעילות גופנית וניתוח. לכן, המומחים קובעים כי העדויות הנוכחיות אינן מספקות בכדי לקבוע את המאזן בין הסיכון והתועלת עקב בדיקות סקר של מתבגרים לזיהוי סקוליוזיס אידיופטית.

למרות העדויות הלא-מספקות, איגודים מקצועיים רבים, כולל ה-American Academy of Orthopaedic Surgeons, ה-Scoliosis Research Society, ה-Pediatric Orthopadic Society of North America וה-American Academy of Pediatrics, ממליצים על בדיקות סקר לסקוליוזיס בבנות בגיל 10-12 ובבנים בגילאי 13-14.

JAMA Pediatr. Published online January 9, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה