ילדים

ההשפעה של זיהום בנגיף זיקה על ילדים לקראת גיל בית-ספר (מתוך Medscape)

נגיף קורונה זכה למרבית תשומת הלב בשנת 2020, אך לפני מספר שנים נגיף הזיקה היה בכותרות, עם דיווחים לפיהם ילדים לאימהות שנדבקו בנגיף במהלך ההיריון היו בסיכון למיקרוצפליה. עם זאת, מנתונים שנאספו מאוחר יותר עלה כי מיקרוצפליה, התסמין המזוהה ביותר של זיהום עוברי בנגיף זיקה, הינו רק קצה הקרחון.

תסמונת זיקה מולדת (Congenital Zika Syndrome) הינו מונח המתאר את ההשפעות החמורות של חשיפה לפני הלידה לנגיף הזיקה: מיקרוצפליה, פרכוסים, שיתוק מוחין, בעיות שמיעה וראיה, קשיי האכלה ומוגבלויות אחרות. חוקרים בתחום מסבירים כי מאות, אם לא אלפי ילדים נחשפו לנגיף זיקה במהלך החיים העובריים וברבים מהם ניתן לזהות מגוון השפעות שאינן עונות על הגדרות תסמונת זיקה מולדת.

מהערכות הנוכחיות עולה כי כשליש מהילדים שנחשפו לנגיף פיתחו בעיות נוירולוגיות או נוירו-התפתחותיות, למרות ששיעורי ההימצאות של השפעות נראות לעין הם הרבה יותר נמוכים. עם זאת, היארעות השפעות אלו השתנתה, חלק מהעיכוב ההתפתחותי והחסרים התחושתיים החלו להתבטא מאוחר יותר בילדות, בעוד שאחרים, לפחות בחלק קטן מהילדים, חלפו עם הזמן.

מחקרים שפורסמו בשנת 2018 תיארו מדגמים של ילדים לאימהות עם חשד או הוכחה לזיהום זיקה במהלך ההיריון והחוקרים סיפקו נתונים חשובים אודות היארעות מיקרוצפליה וסיבוכים אחרים ביילודים, אך ציינו את הצורך במעקב ארוך-טווח.

מאגר Zika Pregnancy and Infant Registry הינו אחד המדגמים הגדולים בארצות הברית. באוגוסט 2018, חוקרים דיווחו לראשונה על נתונים מהמאגר, כאשר בחנו את התוצאות ב-1,450 ילדים בגילאי שנה ומעלה בהם הושלמו בדיקות דימות של מערכת העצבים ו/או בדיקות סקר להערכת בעיות התפתחות, ראיה או שמיעה. לפחות מום מולד אחד נקשר עם נגיף זיקה וב-9% תועדה לפחות אבנורמליות נוירו-התפתחותית אחת.

כאשר ילדים אלו משיגים אבני דרך בהתפתחות, השפעות רבה יותר צפויות לבוא לידי ביטוי גם בילדים שנראו בריאים בלידה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה