חדשות

מזון מעובד במיוחד משפיע באופן שלילי על המטבוליזם של ילדים (ECO)

17/05/2021

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר שהוצג בקונגרס האירופי להשמנת יתר (ECO) הראה כי צריכה גבוהה של מזון מעובד בילדות משפיעה על חילוף החומרים של הילד וקשורה לסיכון מוגבר להשמנת יתר. השינויים המטבוליים שנצפו נקשרו לשינויים בפרופיל של חומצות השומן שכללו רמות מופחתות של חומצות שומן מסוג אומגה 3, ושינוי בפרופיל הליפופרוטאינים שכלל הפחתה בכמות ה-HDL ועלייה בכמות ה-VLDL.

לדברי אחת מעורכי המחקר, "שינויים אלה עולים בקנה אחד עם גורמי סיכון מטבוליים ידועים להתפתחות מאוחרת יותר של מחלות לב-מטבוליות". הוא הוסיף כי הפרופילים המטבולומיים שהשתנו "מגדילים את הסיכון של הילדים להשמנת יתר או לפתח השמנת יתר, והממצאים חושפים את התפקיד המשמעותי של תזונה דלה בחומרים מזינים ושל אורח חיים לקוי בחילוף חומרים לקוי בקרב ילדים ומתבגרים".

בפרט, חומצות אמינו מסועפות (BCAA) נקשרו ביחס הפוך לצריכת מזון מעובדת במיוחד. לדברי אחד מכותבי המחקר, "רמות BCAA עשויות להשפיע על הנטייה המאוחרת למשקל עודף באמצעות מנגנונים הכוללים שליטה בצריכת המזון". כמו כן, נמצא כי פנילאלנין וטירוזין נקשרו גם כן באופן הפוך למזונות מעובדים במיוחד.  

עם זאת, מחברי המחקר סייגו בכך שציינו כי "עדיין לא ברור אם הקשרים אלה הם תוצאה ישירה של צריכת מזונות מעובדים במיוחד או תוצאה של צריכה של מזונות פחות בריאים. אנו עשויים לשער, למשל, כי מתבגרים הצורכים כמויות מאוד גבוהות של מזון מעובד נוטים פחות לצרוך מזונות עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3, כמו שיש בדגים שמנים."

לכתבה ב-Medscape

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2021 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<