טיפול נמרץ

הנחיית טיפול נוגד-קרישה על-סמך בדיקה תרומבו-אלסטוגרפית מלוות בתוצאות טובות יותר בחולי קורונה (Crit Care Expl)

טיפול אנטי-תרומבוטי מניעתי בחולים מאושפזים עם COVID-19 המותאם לחולים על-סמך ממצאי בדיקת תרומבו-אלסטוגרפיה להערכת תפקודי הקרישה מלווה בתוצאות טובות יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Critical Care Explorations.

למרות שהומלץ על טיפול נוגד-קרישה במינון מניעתי או טיפולי בחולים עם זיהום בנגיף קורונה, שימוש אמפירי בטיפולים אלו עשוי להוביל לסיבוכי דמם ואף למות החולים. יתרה מזאת, טיפול נוגדי-קרישה המכוון כנגד גורמי קרישה, אינו מסייע להתגבר על פעילות היתר של טסיות בחולים עם הזיהום הנגיפי.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את תוצאות טיפול לפי אלגוריתם המבוסס על תרומבו-אלסטוגרפיה עם מיפוי טסיות.

מדגם המחקר כלל 100 חולים עם COVID-19, בהם הושלמה בדיקת תרומבו-אלסטוגרפיה עם מיפוי טסיות בעת הקבלה לאשפוז. הרופאים המטפלים קיבלו את האפשרות להתבסס על אלגוריתם מוכן מראש למתן נוגדי-קרישה, כולל השלמת בדיקות תרומבו-אלסטוגרפיה חוזרות עם מיפוי טסיות. המחקר כלל שתי קבוצות: קבוצת התערבות (הנחיית טיפול על-סמך תרומבו-אלסטוגרפיה) וקבוצת ביקורת (מתן טיפול ללא אלגוריתם). התוצאים שנבחנו כללו סיבוכים תרומבוטיים וסיבוכי דמם, כשל ריאתי, צורך בהנשמה מלאכותית, נזק כלייתי חד, צורך בדיאליזה ותמותה.

האלגוריתם כלל מינון ספציפי של קלקסן ושקילת תוספת אספירין (או Clopidogrel או Ticagrelor) במקרים בהם תועדו סמנים מסוימים שנותרו מוגברים באופן עקבי, זאת על-בסיס ספים ספציפיים של טסיות וגורמי קרישה.

החוקרים מדווחים כי שיעורי התמותה היו גבוהים פי 7.7 בקרב חולים אשר לא קיבלו טיפול על-פי האלגוריתם המוצע (17 מבין 28 חולים, 60.7%), בהשוואה לשיעורי התמותה בקבוצת ההתערבות (4 מבין 72 חולים, 5.6%) (p<0.0001).

בדומה, תוצאים אחרים היו גם כן גרועים יותר בהשוואה לחולים שטופלו על-סמך האלגוריתם, כולל צורך בהנשמה מלאכותית (סיכון יחסי של 10.9, p<0.0001), נזק כלייתי חד (סיכון יחסי של 2.3, p=0.0017) וצורך בדיאליזה (סיכון יחסי של 7.8, p<0.0001).

מתן טיפול נוגד-טסיות בהנחיית תרומבו-אלסטוגרפיה עם מיפוי טסיות לווה בירידה של 82% בשיעורי התמותה (29% לעומת 4%), בעוד שטיפול נוגד-קרישה בהפרין או קלקסן שניתן בניגוד לאלגוריתם לווה בסיכון גבוה פי 10.3 לתמותה (43% לעומת 4%).

החוקרים כותבים כי לאור נפח החולים המאובחנים עם COVID-19, השלמת בדיקת תרומבו-אלסטוגרפיה עם מיפוי טסיות עשויה שלא להיות ישימה בכל חולה עם COVID-19. עם זאת, על-פי הממצאים המוקדמים, בחולים בסיכון גבוה עם הידרדרות נשימתית או כשל איבר מוקדם יש מקום לשקול השלמת הבדיקה להנחיית הטיפול.

Crit Care Expl 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה