רדיולוגיה

הדפסת מודלים תלת-ממדיים עשויה להיות טובה מבדיקות CT או MRI למיקום גידולים בכליות (Urology)

מנתחים מנוסים מתקשים לזהות את המיקום של גידולים כלייתיים במודלים תלת-ממדיים המבוססים על מידע מבדיקות הדמיה דו-ממדיות לפני הניתוח, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Urology. החוקרים מאמינים כי מודלים תלת-ממדיים עשויים להביא לשיפור בתכנון הניתוחים.

במסגרת המחקר חולקו באקראי 20 חולים עם מסות בכליות, כולל 14 חולים עם בדיקת MRI לפני הניתוח ו-6 חולים עם בדיקת CT לפני הפרוצדורה הניתוחית. לשבעה מבין 20 חולים היו מודלים תלת-ממדיים לפני הניתוח.

שלושה מנתחים בחנו את הנתונים מבדיקות CT/MRI ובאמצעות תוכנת עיצוב בסיוע-מחשב הם מיקמו את הגידול בכליה במקביל לפענוח של בדיקת ההדמיה. החוקרים השוו את מיקום הגידול כפי שנקבע ע”י כל מנתח למיקום האמיתי של הגוש בכליה. מדד Dice Similarity Coefficient (DCS) חושב להערכת דיוק בחפיפה במרחב. גדלי ההשפעה של מדדי DSC נעו בין 0-0.19 (חלש מאוד), 0.2-0.39 (חלש), 0.4-0.59 (בינוני), 0.6-0.79 (חזק) ו-0.8-1.0 (חזק מאוד). התהליך חזר על עצמו עם מודלים תלת-ממדיים מודפסים.

החוקרים מדווחים כי מדד DSC הממוצע עמד על 0.243 בכלל המדגם (שלושה מנתחים שבחנו 20 הדמיות כל-אחד). ב-16 מבין 60 מקרים (26.67%), לא תועדה חפיפה בין המיקום של הגידול הכלייתי בפועל ובין המיקום שזוהה ע”י המנתחים. לאחר הוצאת מקרים בהם לא הייתה חפיפה, מדד DSC הממוצע השתפר ל-0.329.

באשר לשבעת המקרים אשר נבחנו שוב באמצעות מודל מודפס תלת-ממדי, מדד DSC הממוצע השתפר מ-0.277 עם הדמיה בלבד ל-0.796 עם המודל המודפס בתלת-מימד.

החוקרים כותבים כי הערכת מיקום הגידול הכלייתי על-בסיס בדיקות CT או MRI מספקת תוצאות גרועות. ממצאי המחקר מעידים כי מנתחים מנוסים אינם יכולים תמיד לתרגם בדיקות הדמיה דו-ממדיות באופן תלת-מימדי. יתרה מזאת, מודלים תלת-ממדדים עשויים לשפר את מיקום הגידול ולסייע בגישה ניתוחית מתאימה.

Urology 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה