רדיולוגיה

בדיקת MRI מקוצרת עדיפה על בדיקת Digital Breast Tomosynthesis לאבחון סרטן השד (JAMA)

בהשוואה לבדיקת Digital Breast Tomosynthesis (DBT) לאבחון סרטן השד, בדיקת MRI שד מקוצרת מלווה בשיעורים גבוהים יותר משמעותית של זיהוי סרטן שד פולשני בנשים עם רקמת שד צפופה המופנות לבדיקות סקר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA.

מטרת המחקר הייתה להשוות את תוצאות בדיקות סקר על-בסיס בדיקת MRI מקוצרת של השד ו-DBT בנשים עם רקמת שד צפופה. לצורך כך, החוקרים השלימו מחקר חתך שכלל משתתפות מ-48 מרכזים רפואיים בארצות הברית וגרמניה. מדגם המחקר כלל משתתפות בסיכון ממוצע, בגילאי 40-75 שנים, עם צפיפות שד הטרוגנית או רקמת שד צפופה באופן קיצוני, אשר השלימו בדיקות סקר שגרתיות.

כל הנשים השלימו בדיקת סקר על-בסיס DBT ובדיקת MRI שד מקוצרת, אשר בוצעו בסדר אקראי. התוצא העיקרי היה שיעורי אבחנת סרטן שד פולשני. תוצאים משניים כללו את הרגישות, סגוליות, שיעורי המלצה על בדיקות הדמיה נוספות וערך מנבא חיובי של ביופסיית שד.

מבין 1,516 נשים שלקחו חלק במחקר, 1,444 נשים (גיל חציוני של 54 שנים) השלימו את שתי הבדיקות ונכללו בניתוח הנתונים. 17 נשים אובחנו עם ממאירות פולשנית, עם או ללא DCIS ו-6 נשים אובחנו עם DCIS בלבד. לאורך תקופת המעקב לא תועדו מקרים של סרטן שד במרווח הזמן שבין בדיקות סקר.

מהנתונים עולה כי בדיקת MRI שד מקוצרת זיהתה את כל 17 הנשים עם סרטן שד פולשני ו-5 מבין 6 נשים עם DCIS. מנגד, בדיקת DBT זיהתה 7 מבין 17 נשים עם סרטן שד פולשני ו-2 מבין 6 נשים עם DCIS. לאור זאת, שיעורי אבחון סרטן שד פולשני עמדו על 11.8 לכל 1,000 נשים עם בדיקת MRI שד מקוצרת, בהשוואה ל-4.8 מקרים לכל 1,000 נשים עם בדיקת DBT (p=0.002).

החוקרים מדווחים כי רגישות בדיקת MRI מקוצרת לזיהוי סרטן שד פולשני ו-DCIS עמדה על 95.7%, בהשוואה לרגישות של 39.1% עם בדיקת DBT (p=0.001), כאשר הסגוליות עמדה על 86.7% ו-97.4%, בהתאמה (p<0.001). שיעור ההמלצות לבדיקות הדמיה נוספות עמד על 7.5% לאחר בדיקת MRI שד מקוצרת, בהשוואה ל-10.1% לאחר בדיקת DBT (p=0.02) והערך המנבא החיובי עמד על 19.6% לעומת 31.0%, בהתאמה (p=0.15).

החוקרים מסכמים וכותבים כי בנשים עם רקמת שד צפופה המופנות לבדיקות סקר לסרטן שד, בדיקת MRI מקוצרת הובילה לזיהוי שיעור הרבה יותר גבוה של מקרי סרטן שד פולשני, בהשוואה לבדיקת DBT. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את הקשר בין אמצעי הסקירה והתוצאות הקליניות.

JAMA 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה