רדיולוגיה

בדיקת Cardiac CT עשויה לשמש כבדיקת סקר לאוסטיאופורוזיס (Radiology)

ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Radiology עולה כי בדיקת Cardiac CT עשויה לסייע גם בהערכת שברים והסיכון האפשרי לאוסטיאופורוזיס באמצעות הערכת צפיפות המינראלים של העצם בחוליות עמוד-שדרה.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין שיעור השברים ובין הערכת צפיפות העצם על-בסיס בדיקת Cardiac CT.

מחקר העוקבה הפרוספקטיבי כלל משתתפים שהופנו להשלמת בדיקת Cardiac CT להערכת מחלת לב איסכמית בין ספטמבר 2014 ועד מרץ 2016. תום המעקב היה 30 ביוני, 2018. בכלל המשתתפים הושלמה בדיקת vBMD (Volumetric Bone Mineral Density) של שלוש חוליות בעמוד-שדרה גבי באמצעות תכנת Quantitative CT (QCT). התוצא העיקרי של המחקר היה היארעות שברים והתוצא המשני היה היארעות כל שבר על-רקע אוסטיאופורוזיס.

מדגם המחקר כלל 1,487 משתתפים (גיל ממוצע של 57 שנים, 52.5% נשים), כולל 179 משתתפים (12%) עם צפיפות עצם נמוכה מאוד. במהלך חציון מעקב של 3.1 שנים, 80 מבין 1,487 המשתתפים (5.3%) אובחנו עם שבר חדש וב-31 מבין 80 משתתפים, השבר היה על-רקע אוסטיאופורוזיס.

מניתוח לא-מתוקן עלה קשר בין צפיפות עצם נמוכה מאוד ובין שיעור גבוה יותר של כל שבר (יחס סיכון של 2.6, p=0.002) וכל שבר על-רקע אוסטיאופורוזיס (יחס סיכון של 8.1, p=0.001) בהשוואה לצפיפות עצם תקינה. לאחר תקנון לגיל ומין, נותר הקשר בין צפיפות עצם נמוכה מאוד ובין היארעות כל שבר (יחס סיכון של 2.1) וכל שבר על-רקע אוסטיאופורוזיס (יחס סיכון של 4.0).

החוקרים מסכמים וכותבים כי בדיקת Cardiac CT שגרתית עשויה לסייע בהערכת צפיפות העצם בעמוד השדרה הגבי ולזהות חולים עם צפיפות עצם נמוכה וסיכון מוגבר לשברים.

Radiology. 2020 Jul 14

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה