המטולוגיה

פריצת הדרך בטיפול בלוקמיה מיאלואידית חריפה/מאמר אורח מאת פרופ’ ארנון נגלר

גילויים חדשים ומסעירים מביאים לעידן חדש בטיפול במחלת לוקמיה מיאלואידית חריפה AML, מהמחלות הממאירות הקשות, המסוכנות והמאתגרות ביותר מבין המחלות ההמטולוגיות.

מחלת ה-AML היא מחלה שפוגעת בשני אנשים מכל מאה אלף איש, כשגילם הממוצע של החולים הוא סביב 70. המחלה מתאפיינת בשגשוג של תאים לבנים צעירים (בלסטיים) ממאירים. תהליך זה מוביל לדיכוי של תאי דם אדומים שתפקידם להוביל את החמצן לרקמות ושל טסיות הדם האחראיות על הקרישה. זו הסיבה שהמחלה תבוא בדרך כלל לידי ביטוי בדימומים או בזיהומים. למחלה סימפטומים נוספים כלליים יותר כמו חולשה, תחושות המדמות שפעת ועוד.

לגילוי המוקדם השפעה מכרעת על תוחלת חייהם של החולים, חולה שאינו מתחיל את הטיפול תוך שעות עד יום או יומיים מהופעת התסמינים לא ישרוד יותר ממספר שבועות עד חודשים. הטיפול עצמו לא עבר שינוי רב בשלושים השנים האחרונות והוא נשען על שתי תרופות כימותרפיות. ואומנם הכימותרפיה הורגת את התאים הממאירים אך כיוון שהיא לא ספציפית היא פוגעת גם בתאים נורמליים המתחלקים מהר יותר כמו תאי קצוות השיער או תאי הריריות של מערכת העיכול, הסיבה לתופעות הלוואי המוכרות של הכימותרפיה.

בשנים האחרונות הצלחנו להשיג התקדמות בהבנת המנגנון המולקולרי הבסיסי של מחלות הלוקמיה השונות. פריצת הדרך הראשונה הייתה בטיפול בסוג אחר של מחלה, הלוקמיה המיאלואידית הכרונית, פיצוח מנגנון המחלה אפשר פיתוח תרופות שפועלות נגד המנגנון הזה והיום אפשר לרפא כ-95% מהחולים במחלה ללא צורך בכימותרפיה.

ולמרות ההתקדמות שהושגה במחלה הכרונית, מחלת הלוקמיה החריפה מסובכת בהרבה מבחינה מולקולרית וכך גם פיצוח המנגנון המולקולרי של המחלה אינו פשוט כלל וכלל. עם זאת אנו כן מכירים היום באחד  מהגורמים המולקולריים שגורמים לשגשוג היתר של התאים ומתבטא אצל כ-30% מהחולים. מדובר למעשה בקולטן בשם טירוזין קינאז (FLT3). אצל חולים בעליFLT3 חיובי מהלך המחלה נחשב לחמור יותר ולרוב מחייב כבר אחרי טיפול או שניים ראשונים בכימותרפיה השתלת מח עצם, הליך שמביא לריפוי של כשני שליש מהחולים. אך כעת נראה שיש תקווה חדשה לחולים אלו באמצעות תרופות חדשות ומהפכניות שלמעשה מעכבת וחוסמת את הקולטן FLT3. אנו בשיבא, ובעיקר ד”ר יונתן כנעני, היינו שותפים למחקרים שנעשו באחת מהתרופות המובילות בתחום ואף טיפלנו במספר חולים שהציגו תוצאות מצוינות, לא זו בלבד אלא שהיינו שותפים גם לחלק מהמאמרים שהביאו לפיתוח תרופות אלו ובין השאר לתרופה ולמחקר הקליני ADMIRAL שבחן את התרופה והוצג בכנס האחרון של האיגוד האירופאי להמטולוגיה (EHA).

במחקר זה השתתפו 371 חולים בלוקמיה חריפה בעלי FLT3 חיובי. שני שליש מהחולים, שנבחרו רנדומלית, טופלו בטיפול החדש. היתר, קבוצת הביקורת, טופלו בטיפול הכימותרפי המקובל. תוצאות הטיפול החדש היו טובות משמעותית ביחס לקבוצת הביקורת. 70% מהמטופלים שקיבלו את הטיפול החדש הגיבו לטיפול, ו-50% הגיבו באופן מלא. התמותה מהמחלה ירדה ב-27%, תוחלת חיי החולים הייתה כפולה מזו של קבוצת הביקורת ופחות חולים נזקקו להשתלת מח עצם. מתוצאות המחקר נראה כי מדובר בתרופה שצפויה להביא למהפכה בטיפול במחלת הלוקמיה החריפה הקטלנית, תרופה שלא רק תרפא יותר חולים אלא תשפר באופן משמעותי את איכות חייהם, לא עוד עירוי וזריקות אלא טיפול בכדור שנלקח דרך הפה.

אנו נמצאים כעת בתקופה מרתקת בטיפול במחלות המתולוגיות, עדים לפיצוח המנגנונים המולקולריים של מחלות ממאירות בזו אחר זו ולפיתוח תרופות המשפרות משמעותית את תוחלת חייהם של חוליAML.

הכותב הוא פרופ’ ארנון נגלר, מנהל המערך ההמטולוגי ביה”ח שיבא תל השומר וסגן יו”ר הוועדה ללוקמיה חריפה באיגוד האירופי להשתלות

·         Xospata USA PI 2019 https://xospata.com/

·         Alexander E. Perl, Giovanni Martinelli, Jorge E. Cortes et al. CT184 – Gilteritinib significantly prolongs overall survival in patients with FLT3-mutated (FLT3mut+) relapsed/refractory (R/R) acute myeloid leukemia (AML): Results from the Phase III ADMIRAL trial. https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/6812/presentation/9835

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה