רפואה דחופה

הנחיות מעודכנות לאבחנה וטיפול בעקיצות חרקים (J Allergy Clin Immunol)

במאמר חדש שפורסם במהדורת אפריל של כתב העת Journal of Allergy & Clinical Immunology מתפרסמות הנחיות חדשות מטעם ה-ACAAI (American College of Allergy, Asthma and Immunology) ואיגודים אחרים לאבחנה וטיפול בתגובות רגישות-יתר לעקיצות חרקים.

במרבית המקרים, עקיצת חרקים מובילה לכאב, נפיחות ואודם, המהווים תגובה תקינה וניתן לטפלה בבית. תגובה אלרגית הינה תגובה חמורה יותר ולעיתים קרובות כוללת סרפדת, גרד ונפיחות באזורים מעבר לאתר העקיצה.

להלן סיכום ההמלצות:

·         אנשים לאחר תגובה סיסטמית לעקיצת חרק מצויים בסיכון מוגבר לתגובות סיסטמיות בעקבות עקיצות נוספות בעתיד. אימונותרפיה מסוג VIT (Venom Immunotherapy) עשויה להפחית את הסיכון.

·         בתגובות חדות לעקיצות יש לטפל בהתאם לתסמינים:

o        תגובות סיסטמיות חדות לעקיצת חרקים יטופלו בדומה לכל תגובה אנאפילקטית אחרת, עם זריקת אפינפרין, טיפול תומך, והעברה לחדר מיון. התסמינים עשויים לכלול לחץ בחזה, קשיי נשימה, בצקת של הלשון, הגרון, האף והשפתיים; סחרחורות; ו/או אובדן הכרה. סיבוכים עשויים לכלול הלם ואי-ספיקת לב.

o        באנשים עם היסטוריה של תגובות סיסטמיות עוריות בלבד, נוגדי-היסטמינים ומעקב צמוד מספקים כטיפול ראשוני לתסמינים סיסטמיים עוריים.

o        עם זאת, עיכוב במתן אפינפרין עשוי להוביל לתגובות פטאליות לעקיצות חרקים.

o        באשר לתגובות מקומיות גדולות, הטיפול עשוי לכלול נוגדי-היסטמינים, קומפרסים קרים וקורס קצר של טיפול פומי בסטרואידים, במקרים חמורים. לרוב אין צורך בטיפול אנטיביוטי.

·         באנשים עם חשד לתגובה סיסטמית לעקיצת חרק, מומלצת התייעצות עם מומחה למחלות אלרגיות ואימונולוגיה. הדבר נכון בעיקר בחולים הבאים:

o        זקוקים להדרכה בנוגע לסיכון לתגובות נוספות לעקיצות, אפשרויות טיפול במקרים דחוף וטיפול מניעתי, ו/או כיצד להימנע מעקיצות חרקים.

o        חולים עם מחלות רקע, דוגמת לחץ דם גבוה או מחלת ריאות, או נוטלים תרופות באופן קבוע (דוגמת חסמי ביתא, מעכבי ACE) העשויות לסבך תגובה אפשרית לעקיצה, או

o        מבקשים הפניה למידע מפורט יותר או בדיקות ספציפיות.

·         באנשים עם היסטוריה של תגובה סיסטמית לעקיצת חרקים יש להקפיד על:

o        הדרכה בנוגע להימנעות מעקיצות ודרכים להימנע מעקיצות חרקים.

o        נשיאת אפינפרין וקבלת הדרכה אודות השימוש הנכון וההתוויות לטיפול-עצמי בעת הצורך.

o        עריכת בדיקות לאימונוגלובולינים ספציפיים מסוג E (IgE) להערכת ריגוש לעקיצות חרקים.

o        לקחת בחשבון אפשרות של אימונותרפיה

o        לשקול ענית צמיד זיהוי או שרשרת לזיהוי רפואי.

·         יש לערוך תבחינים עוריים להערכת ריגוש-יתר לעקיצות חרקים במטופלים המועמדים ל-VIT , עם האזהרות הבאות:

o        למעט בנסיבות מיוחדות, תבחינים עוריים ישמשו להערכה ראשונית של נוגדני IgE ספציפיים, במקום מבחנים מעבדתיים.

o        באנשים עם תגובה אלרגית חמורה, אך תבחינים עוריים שליליים שישה שבועות ומעלה לאחר עקיצת חרק, יישלחו לבדיקות נוספות והערכת רמות Tryptaseבדם.

o        דרגת הריגוש לפי העור ובדיקות סרולוגיות לנוגדני IgE ספציפיים אינה עומדת בקורלציה עם חומרת התגובה לעקיצה.

o        באשר לרגישות לנמלי אש מיובאות, תבחינים עוריים מבוצעים עם תמציות מכל הגוף.

·         בכל האנשים לאחר תגובה סיסטמית לעקיצת חרק ועם נוגדנים ספציפיים מסוג IgE כנגד אלרגנים מארס חרקים, מומלצת VIT, עם השיקולים הבאים:

o        לרוב אין צורך ב-VIT בילדים בגיל 16 ומטה עם תגובה סיסטמית עורית, ללא ממצאים סיסטמיים אחרים לאחר עקיצת חרק.

o        הצורך באימונותרפיה במבוגרים לאחר תגובות עוריות בלבד לעקיצת חרקים שנוי במחלוקת, אך חולים אלו לרוב נחשבים מועמדים ל-VIT.

o        VIT לרוב אינה נדרשת בחולים עם תגובות מקומיות גדולות בלבד לעקיצות חרקים, אך ניתן לשקול אפשרות זו באלו עם חשיפה תדירה ובלתי-נמנעת לעקיצות חרקים.

·         כל החולים עם תגובה סיסטמית לעקיצות חרקים מנמלי אש ותבחין עורי חיובי או תוצאות חיוביות לבדיקות סרולוגיות כנגד אלרגנים ספציפיים מיועדים לאימונותרפיה עם תמציות נמלי אש מיובאות. עם זאת, אימונותרפיה אינה נשקלת בילדים עם ביטויים עוריים בלבד המתגוררים באזורים בהם נמלי אש נפוצות, מאחר שהמהלך הטבעי של רגישות-יתר לנמלי אש בילדים אלו אינו מובן לחלוטין.

·         לרוב, יש להמשיך ב-VIT למשך 3-5 שנים לפחות לאחר התחלת הטיפול. במרבית המקרים, ניתן לאחר תקופה זו להפסיק את הטיפול בבטחה, עם זאת, לעיתים יש להמשיך בטיפול לתקופה ארוכה יותר או אף לעד, בהתאם לבאים:

o        סיכון גבוה מוגדר במקרים של תגובה כמעט-פטאלית לפני או תגובה סיסטמית במהלך VIT, אלרגיה לדבורים, רמות Tryptase גבוהות, מחלות רקע וטיפול תרופתי נלווה, וחשיפה תדירה.

o        שיקולי איכות חיים כוללים הגבלת פעילות ו/או חרדה מפני עקיצות.

o        משך טיפול אימונותרפי אופטימאלי עם תמציות נמלי אש מיובאות טרם נקבע לחלוטין.

J Allergy Clin Immunol. 2011;127:852-854.e23

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה