רפואה דחופה

כיצד הצליחה רופאה צעירה להקים מערך מודרני ומקצועי לרפואה דחופה לילדים בפריפריה הרחוקה?

משלחת מנהלי מחלקות ורופאי רפואה דחופה לילדים מארה”ב וקנדה ערכו סיור במרכז הרפואי זיו בצפת . ד”ר אמיר כימיא, רופא בכיר לרפואה דחופה בבית החולים לילדים, בוסטון: “ד”ר דנה קרופיק מהמרכז הרפואי זיו שייכת לדור הראשון של רופאים צעירים בישראל המומחים ברפואה דחופה לילדים, אחת מ- 15 הרופאים המומחים בנושא בכל הארץ ועלינו להעלות המודעות לתחום חשוב זה”.

רופאים בכירים מתחום הרפואה הדחופה לילדים מארה”ב, קנדה ובית החולים שניידר לילדים, הגיעו לסיור מקצועי במרכז הרפואי זיו בצפת, להתרשם ממערך מקצועי ומודרני בבית חולים הממוגן לילדים הראשון בצפון, שהוקם בתוך זמן קצר על ידי ד”ר דנה קרופיק, מנהלת מחלקת רפואה דחופה לילדים. המבקרים התפעלו מהיכולת הגבוהה שלה ומהציוד המרשים והמודרני ובקשו ללמוד על תהליך בניית מחלקה כזו מאפס. מסתבר, כי רק 15 רופאים בקירוב בישראל מתמחים בתחום החשוב וד”ר קרופיק הינה אחת מהם.

בין רופאי המשלחת בביקור: ד”ר גארי פליישר, מנהל מחלקת רפואה דחופה, ביה”ח לילדים, בוסטון, ד”ר אמיר כימיא, רופא בכיר לרפואה דחופה, ביה”ח לילדים, בוסטון, ד”ר סוזן ליפסט, רופאה מומחית לרפואה דחופה, ביה”ח לילדים, בוסטון, ד”ר ירון פינקלשטיין, רופא בכיר לרפואה דחופה, ביה”ח לילדים טורונטו, ד”ר אל אוזונוף, חוקר בכיר בניהול סיכונים, מח’ רפואה דחופה, ביה”ח לילדים, בוסטון וד”ר רון ברנט, רופא בכיר במחלקה לרפואה דחופה, מרכז שניידר לילדים.

ד”ר אמיר כימיא, רופא ומומחה בכיר לרפואה דחופה, בביה”ח לילדים, בוסטון מיוזמי הביקור: “נושא הרפואה הדחופה לילדים עובד בארה”ב כבר 35 שנה. בישראל החלו להתייחס באופן ממוקד לתחום הרפואה הדחופה לילדים רק ב-20 השנים האחרונות, לאחר שרופאים מישראל שיצאו להתמחויות בארה”ב הביאו את הנושא החשוב לידיעת בתי החולים בארץ. בעבר הטיפול בילדים במקרי חירום התבצע בתוך המיון הכללי ובמידה והייתה בעיה היו מזעיקים את צוות טיפול נמרץ. כבר בשנה שעברה שוחחתי עם ד”ר דנה קרופיק והחלטנו, כי ננסה ליצור הזדמנות למפגש במרכז הרפואי זיו, על מנת לדון בסוגיות הללו. ד”ר קרופיק שייכת בעצם לדור הרופאים הצעירים הראשונים שהם מומחים ברפואה דחופה לילדים בישראל. אין הרבה מומחים כמוה בתחום ובארץ היא אחת מ- 15 איש בקירוב שמומחים בנושא”.

עוד מוסיף ד”ר אמיר כימיא, כי בבוסטון לא ערוכים כמו בישראל להתמודדות עם מצבי חירום ואירועי אר”ן (ריבוי נפגעים). אמנם מקיימים תרגולת לאירועים שכאלו, אך מבחינה תפיסתית, בשל חוסר הניסיון של בתי החולים במקרי אר”ן, התפישה נשענת בעיקרה על הפעלת כוח אדם רפואי גדול יותר במקרי אר”ן, אבל כמובן אין זה בהכרח הפתרון היעיל ביותר, בעיקר כשאירוע רב נפגעים עלול להיות גם אוטובוס שהתהפך ולא בהכרח אירוע בטחוני כמו פיגוע וכו’.

ד”ר כימיא מזכיר, כי רק לפני שנתיים היה בבוסטון אירוע אר”ן במרתון בוסטון שעבר בשלום יחסית מבחינה רפואית, אך אין מה להשוות את יכולת ההתמודדות בארץ עם פיגוע רב נפגעים למה שיקרה בבוסטון באירועים בסדר גודל דומה. “בארה”ב המערכות קורסות מיד, חסרה ההבנה והניסיון בדחיפות לשנע חולים ולטפל בהם בצורה אחרת. החשיבה הינה, כי צריך לטפל אותו הדבר, רק להביא יותר רופאים, יותר חדרים ויותר מקומות, אבל גישה זו אינה נכונה, מאחר וכמות כוח האדם והמקומות הרבים אליהם מפזרים פצועים, מורידים את יכולת הראייה הכוללת המקצועית של האירוע והשליטה בו ובמרכיביו. נניח שיש 30-40 רופאים שמגויסים מיידית לאירוע אר”ן וקיימים 30-40 חדרים עם פצועים מפוזרים ביניהם, זה יוצר מצב שאין אדם אחד המרכז את האירוע כולו ויודע מה קורה עם כלל הפצועים ועם צוותי הרפואה וההצלה. עקב אירועי טרור בשנים האחרונות בארה”ב, קיימת נטייה להתחיל להבין וללמוד את נושא התפקוד הרפואי בחירום”.

“בנוסף קיימות הדילמות המוסריות והקליניות שיש בטיפול בילדים הסורים. כיצד מטפלים בילד שעל פי החוק חייבים הסכמה לטיפול עבורו, אבל אין ממי לקבל הסכמה, כי הוא מגיע לבדו, או ההבדל בין מתן טיפול חירום הומניטארי להצלת חיים שקשה יותר לשלוט על ההמשכיות שלו בשל העובדה שמדובר בילדים שחוזרים לארץ אויב הנמצאת מעבר לגבול ועוד דילמות קשות ביותר בתחום הרפואה, שבמרכז הרפואי זיו מתמודדים איתן כבר 3 שנים, אבל בארה”ב טרם נתקלו בהן. ד”ר מייקל הררי רופא ילדים בצוות בית החולים לילדים בזיו הרצה לנו בסוגיות מאתגרות אלו,” אומר ד”ר כימיא.

עוד מוסיף ד”ר כימיא: “ד”ר קרופיק היא רופאה יוצאת מגדר הרגיל. נקיים שת”פ מקצועי ונעביר את כל הפרוטוקולים שלנו על האופן בו אנחנו מטפלים במצבי חירום. בבוסטון קיים צוות רחב של רופאים בתחום, לעומת זה הקיים בזיו ביחידה לרפואה דחופה, יש לנו למעלה מ-70 רופאים ואפשרות להחזיק רופא מומחה לכל נושא. בכוונתנו להגיע עם רופאים מתנדבים לסייע במחלקת רפואה דחופה לילדים בזיו וד”ר קרופיק תגיע אלינו לחילופי ידע בין הנעשה בארה”ב לבין מה שנעשה בארץ. נושא החלפת הידע ועדכונו הינו חשוב ומפרה לשני הצדדים.

“זהו ביקור חשוב מאוד עבורנו, הגיעו לכאן רופאים בכירים מתחום הרפואה הדחופה במטרה להבין כיצד מקימים מערך מלא של רפואה דחופה לחדר מיון ילדים. הצגנו להם את תהליך הקמת היחידה ואת האופן בו שדרגנו עם הארכיטקטים, את מבנה מיון ילדים החדש, כדי שיהפוך למבנה ייעודי, המתאים יותר לצרכי הרפואה הדחופה, בתוך התפישה הקיימת החדשנית ביותר. במהלך הביקור דנו בכל האספקטים השונים של הקמת היחידה לרפואה דחופה: המבנה, הציוד, ההכשרות לסגל ולצוותים, ניהול סיכונים וכיו”ב. כמו כן, הביקור העניק פלטפורמה נוחה להיווצרותם של קשרי עבודה ואנחנו מקווים לבסס ולהמשיך את הקשר לצורך שיתופי פעולה עתידיים, למידה הדדית והדרכה בכל התחומים שנמצאים תחת הכותרת של הרפואה הדחופה”, אומרת ד”ר קרופיק, מנהלת מחלקת רפואה דחופה לילדים במרכז הרפואי זיו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה