רוקחות-פרמקולוגיה

הרוקחים מברכים על האישור שניתן להם על ידי משרד הבריאות לחסן נגד שפעת בעונת החורף הנוכחית ומובילים תהליכים למעורבות רוקחים בקבלת החלטות הרופאים במתן תרופות למטופלים – למניעת מינונים שגויים במתן תרופות

נתוני המועצה להשכלה גבוהה מראים: עלייה ניכרת במספר הסטודנטים לפרמקולוגיה באוניברסיטאות

המרכז הרפואי זיו בצפת מארח את הכנס הארצי לפרמולוגיה מודרנית
בשיתוף פורום מנהלי בתי המרקחת בבתי החולים וארגון הרוקחים בשירות המדינה
16-18 בנובמבר2017

המרכז הרפואי זיו בצפת מארח את הכנס הארצי לפרמקולוגיה מודרנית  16-18 בנובמבר, בשיתוף פורום מנהלי בתי המרקחת בבתי החולים וארגון הרוקחים בשירות. בכנס יועלו נושאים אקוטיים הנוגעים לשיתוף רוקח בצוות הרפואי המטפל בחולה, בבתי החולים או בקהילה, במטרה להפחית טעויות וכשלים מסכני חיים במתן תרופות, הגורמים לתמותה וחולי מיותר ולמען שיפור איכות הטיפול בחולים. כמו כן, יוצגו מחקרים חדשים, שירותים מתקדמים ומגמות עכשוויות בפרמקולוגיה מודרנית.
מחקר ישראלי שנערך בשנת 2016 מראה, כי מעל 2,000 איש מתים מדי שנה משימוש שגוי בתרופות. “מחקרים רבים מהארץ ומהעולם מוכיחים, כי טעויות הקשורות בטיפול התרופתי, בקהילה ובבתי החולים, נפוצות מאוד וכי אחוז גבוה מהן ניתנות למניעה או להפחתה משמעותית, באמצעות שיתוף הרוקחים בתהליך קבלת ההחלטות למתן תרופות למטופלים” אומר זוהיר פראג’, מנהל שירותי הרוקחות במרכז הרפואי זיו בצפת ומנהל הכנס, המבקש לעלות לסדר היום הציבורי את הדיון שיעודד מעורבות גבוהה של רוקחים במהלך הטיפול התרופתי הניתן לחולה בבתי החולים ובקופות החולים, על מנת למנוע טעויות חוזרות ונשנות, כגון: מינון שגוי, התוויה לא מטופלת, טיפול לא מתאים, כפילות טיפולית, אינטראקציה שלילית בין תרופות, תדירות מתן תרופה לא נכון ועוד. “מעורבותו של רוקח בקבלת ההחלטות של רופאים בנוגע לטיפול התרופתי, יכולה להציל חיים”, מסכם פראג’.

מסקר שערכה המועצה להשכלה גבוהה ופורסם בראשית שנת הלימודים האקדמית שנפתחה לפני שבועיים עולה, כי התחום המבוקש ביותר ללימודים אקדמיים הוא מקצועות העזר הרפואיים, בהם לימודי הפרמקולוגיה. 3,660 הציבו את המקצוע בעדיפות ראשונה ורק 1,750 מהם התקבלו למסלולי הלימוד. הדרישה הגבוהה ללימודי רוקחות הנה חלק ממגמה כוללת של התפתחות תחום הרוקחות בקצב אדיר בעשור האחרון. החוק בישראל כבר מכיר זה עשור ברוקח כמטפל. רוקחים משמשים כיום בתפקידים משמעותיים רבים במערכת הבריאות, הן כרוקחים קליניים בבתי חולים, רוקחים בכירים בקופות החולים, חוקרים בחזית המדע, חברים ומעורבים בקביעת סל התרופות של מדינת ישראל ועוד.

בין המרצים בכנס פרמקולוגיה, פרופ’ אריק שינוול, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ ביילוד במרכז הרפואי זיו, שירצה אודות ההצלחה הרבה בהצבת הרוקח, טארק חוסיין כחלק מצוות המחלקה, הצלחה הבאה לידי ביטוי בשלל מדדים המשפיעים לטובה על יכולת ההתפתחות וההישרדות של הפגים. “בשנים האחרונות, ברחבי כל העולם המערבי עובר תפקיד הרוקח שינוי משמעותי, המעצב מחדש את אופן הטיפול המוענק לחולים. הרעיון שהמטופל חייב לעבור מהרופא המומחה, לפיזיותרפיסט, לרוקח  ומשם לעובד הסוציאלי וכו’, הנו מיושן ועתידו לחלוף מהעולם. כיום הגישה השלטת היא הגישה ההוליסטית, בה החולה נמצא במרכז והצוות המטפל מגיע אליו ומנהל אינטראקציה לגביו. גופי רפואה בינלאומיים עמלים בתקופה זו על גיבוש סטנדרטים טיפוליים הכפופים לתפיסה החדשה וכן על האופן בו יש לחנך סטודנטים ולהפגישם כבר בשנת הלימוד הראשונה עם פרוייקטים המצריכים יציאה לקהילה וליווי מטופל במפגשיו עם צוותים רב תחומיים”. במספר בתי חולים בארה”ב כבר קיימת הפרקטיקה של מינוי רוקח ליועץ תרופתי בכל מחלקה, המשתתף בביקורי הרופאים, עובר על התיקים הרפואיים של החולים וממליץ לרופאים על המינון המתאים והשימוש הנכון בתרופות עבור המטופלים. אפשר לקוות שמגמה זו תאומץ במהרה גם בישראל, למען המטופלים והשמירה על שלומם וחייהם.
אתר המרכז הרפואי זיו – לחצו כאן בבקשה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה