רוקחות-פרמקולוגיה

הסיכונים האפשריים של טיפול בתכשירים ביולוגיים וגלוקוקורטיקואידים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית לאחר ניתוח החלפת מפרק (Ann Intern Med)

במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) לאחר ניתוח להחלפת מפרק ירך או ברך, אין הבדל בשיעור הזיהומים עם טיפולים ביולוגיים שונים, אך טיפול בגלוקוקורטיקואידים, בפרט במינון גבוה, מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את הסיכון לזיהומים לאחר-ניתוח בקרב חולים עם דלקת מפרקים שגרונית שטופלו בתכשירים ביולוגיים ולקבוע את הסיכון עם טיפול בגלוקוקורטיקואידים. לצורך כך, הם השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי, אשר התבסס על נתוני Medicare ו-Truven MarketScane בין ינואר 2006 ועד ספטמבר 2015.

המחקר כלל מבוגרים עם דלקת מפרקים שגרונית, אשר השלימו ניתוח אלקטיבי להחלפה מלאה של מפרק הירך או הברך, בין אם מדובר היה בניתוח ראשוני או חוזר, וקיבלו לאחרונה עירוי או מרשם לטיפול ב-Abatacept, Adalimumab, Etanercept, Infliximab, Rituximab, או Toclilizumab לפני ניתוח.

ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הסיכון לאשפוז בשל זיהום בתוך 30 ימים וזיהום מפרק תותב בתוך שנה מהניתוח בין חולים שטופלו בתכשירים ביולוגיים או עם מינונים שונים של גלוקוקורטיקואידים. ניתוח משני בחן אשפוזים בשל זיהומים פרט לזיהומים בדרכי השתן ואשפוזים חוזרים בתוך 30 ימים.

בקרב 9,911 משתתפים שטופלו בתכשירים ביולוגיים, זיהו החוקרים 10,923 פרוצדורות ניתוחיות. התוצאות היו דומות בקרב מטופלים שטופלו בתכשירים ביולוגיים שונים. בהשוואה לסיכון של 8.16% לאשפוז בשל זיהום עם Abatacept, הסיכון הצפוי במודל הסטטיסטי נע בין 6.87% עם Adalimumab ועד 8.90% עם Rituximab. בהשוואה לשיעורי היארעות מצטברים של זיהומי מפרק תותב של 2.14% לאחר שנה אחת עם Abatacept, ההיארעות הצפויה נעה בין 0.35% עם Rituximab ועד 3.67% עם Tocilizumab.

טיפול בגלוקוקורטיקואידים לווה בעליה תלוית-מינון בסיכון לאחר-ניתוח לכל התוצאים. מודל סטטיסטי מתוקן מצא כי טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון של מעל 10 מ”ג ביום (בהשוואה לאי מתן טיפול בגלוקוקורטיקואידים) לווה בסיכון צפוי לאשפוז בשל זיהום של 13.25% (בהשוואה ל-6.78%) והיארעות מצטברת צפויה לאחר שנה אחת של זיהומי מפרק תותב של 3.83% (בהשוואה ל-2.09%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי הסיכון לאשפוז בשל זיהום, זיהום מפרק תותב ואשפוזים חוזרים לאחר ניתוח החלפת מפרק היה דומה עם תכשירים ביולוגיים שונים. מנגד, טיפול בגלוקוקורטיקואידים, בפרט במינונים של מעל 10 מ”ג/יום, לווה בסיכון מוגבר לסיבוכים.

Ann Intern Med. 2019.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה