ראומטולוגיה

חשיבות הערכת תוצאים עליהם מדווחים חולים עם דלקת מפרקים שגרונית המטופלים ב-Sarilumab (מתוך Patient Relat Outcome Meas)


בסקירה שפורסמה בכתב העת Patient Related Outcome Measures סוקרים הכותבים את חשיבות התוצאים המדווחים ע”י המטופלים (Patient-Reported Outcomes או PRO) החולים בדלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis). הם מפרטים את המנגנונים הפתוגניים הקושרים בין Interleukin-6 (IL-6) ובין כאב, עייפות ודכאון הנמדדים באמצעות דווח על ידי מטופלים. יתרה מזאת, הם מסכמים את הממצאים העיקריים ממחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת יעילות ובטיחות Sarilumab (קבזרה) עם דגש על חשיבות התרופה בטיפול ההוליסטי באוכלוסיית חולים זו.

תוצאים המדווחים מפי החולים מהווים מרכיב חשוב, הזוכה לתשומת לב הולכת וגדלה, בהערכת חולים עם דלקת מפרקים שגרונית ועשוי לשמש ככלי מבטיח להערכה הוליסטית של אוכלוסיית חולים זו. למעשה, הבנת התפיסה של החולה את מחלתו הינה מרכיב חיוני בתהליכי קבלת החלטות משותפים אודות הטיפול.

במהלך העשורים האחרונים, גישות הטיפול בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית התמקדו בבקרה מקיפה יותר של המחלה, תוך התייחסות לביטויים החוץ-מפרקיים של דלקת מפרקים שגרונית, תחלואה נלווית ותפיסות החולים את המחלה. הצורך בשיפור תהליכי קבלת החלטות המשותפת מוביל לעניין הולך וגובר בחשיבות ה- PROs, בנוסף לקריטריונים האובייקטיביים להגדרת תגובה קלינית על-בסיס מדדי פעילות מחלה.

כאב ועייפות הינם התסמינים החשובים ביותר עבור מרבית החולים עם דלקת מפרקים שגרונית, כאשר יחד עם תפקוד גופני מהווים את תוצאי PROs הנבחנים בשכיחות הגבוהה ביותר. הקשר בין PROs ובין דיכאון וחרדה מוכח היטב בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית. ל- IL-6 תפקיד מרכזי בהשראת והחמרת הפרעות במצב רוח, עקב הגברת תהליכי דלקת, פעילותו הישירה על קולטני כאב והשפעה על תהליכים נוירו-אנדוקריניים ונוירו-פסיכולוגיים. לאור זאת, ישנן עוד ועוד עדויות בנוגע ליעילות של חסימת IL-6 בשיפור PROs אצל חולים בדלקת מפרקים שגרונית.

Sarilumab הינו נוגדן חד-שבטי, הנקשר ל-IL-6 Receptor α ומוביל לעיכוב מעבר אותות בתיווך IL-6. מדובר בטיפול יעיל, בעל פרופיל בטיחות חיובי. Sarilumab נמצאה יעילה מאוד בשיפור מדדי HAQ-DI, SF-36 ו-FACIT-F בכלל תתי הקבוצות של חולים עם דלקת מפרקים שגרונית.

יתרה מזאת, במחקר MONARCH, השיפור ב PROs של טיפול מונותרפי ב- Sarilumab היה משמעותית טוב יותר, בהשוואה ל-Adalimumab (secondary endpoints ), רמז לחשיבות רבה יותר בחסימת IL-6 מאשר לחסימת TNF (Tumor Necrosis Factor) בניהול PROs הקשורים למחלה.

לפי החוקרים, יש צורך במידע נוסף ממחקרים תצפיתיים בעולם האמתי, במטרה לאמת את התפקיד הפוטנציאלי של Sarilumab בטיפול ההוליסטי והשליטה בדלקת מפרקים.

Patient Relat Outcome Meas. 2018 Aug 20;9:275-284

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה