ראומטולוגיה

חשיפה לעישון פאסיבי בילדות עשויה להביא לעליה בסיכון לדלקת מפרקים שגרונית (Rheumatology)

במאמר שפורסם בכתב העת Rheumatology מדווחים חוקרים כי עישון פעיל מלווה בסיכון מוגבר לדלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), אך מהנתונים עלה לראשונה כי גם חשיפה לעישון פאסיבי במהלך הילדות עשויה להביא לעליה בסיכון להתפתחות מחלת המפרקים בשלב מאוחר יותר.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין הרגלי עישון, כולל חשיפה פאסיבית בילדות ובבגרות, ובין הסיכון להיארעות דלקת מפרקים שגרונית. מחקר E3N מצרפת כלל 98,995 מתנדבות אשר היו במעקב פרוספקטיבי משנת 1990. שאלונים למילוי עצמי נשלחו כל 2-3 שנים ואספו מידע אודות אירועים רפואיים, מידע כללי, אורחות חיים ומאפיינים סביבתיים. אבחנות דלקת מפרקים שגרונית נאספו בשלושה שאלונים עוקבים ואושרו במקרים בהם המטופלת קיבלה טיפול תרופתי ספציפי לדלקת מפרקים שגרונית.

בקרב 71,248 נשים תועדו 371 מקרים חדשים של מחלת מפרקים שגרונית. בקרב נשים שעישנו אי-פעם בחייהן ושללו חשיפה פאסיבית לעישון תועד סיכון מוגבר לדלקת מפרקים שגרונית (יחס סיכון של 1.38, רווח בר-סמך 95% של 1.10-1.74). בקרב נשים שמעולם לא-עישנו, חשיפה פאסיבית לעישון במהלך הילדות לוותה בעליה גבולית בסיכון לדלקת מפרקים שגרונית בטווח דומה לעישון פאסיבי במבוגרים (יחס סיכון של 1.43, רווח בר-סמך 95% של 0.97-2.11).

בקרב נשים שעישנו במהלך חייהן וכן דיווחו על חשיפה פאסיבית לעישון בילדות תועד סיכון גבוה יותר לדלקת מפרקים שגרונית, בהשוואה למעשנים ללא חשיפה בילדות לעישון (יחס סיכון של 1.67, רווח בר-סמך 95% של 1.17-2.39), אך ללא הבדל מובהק סטטיסטית (p=0.30).

החוקרים מציינים עוד כי דלקת מפרקים שגרונית החלה מוקדם יותר בקרב מעשנים עם היסטוריה של חשיפה לעישון פאסיבי במהלך הילדות.

ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות הימנעות מחשיפה לעישון בילדות, בפרט בקרב אלו עם היסטוריה משפחתית של דלקת מפרקים שגרונית.

Rheumatology. 2019;58(7):1154-1162

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה