ראומטולוגיה

אולטרה-סאונד עשוי לסייע בחיזוי נזק משנית לדלקת מפרקים שגרונית (Rheumatology)

בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) תתכן התקדמות נזק מפרקי גם במקרים של הפוגה קלינית ומנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Rheumatology עולה כי בדיקת אולטרה-סאונד בגווני אפור עשויה לסייע בניבוי התקדמות נזק זה.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את היכולת לחזות התקדמות נזק מפרקי באמצעות בדיקת אולטרה-סאונד בגווני אפור (Gray Scale US, או GSUS) ו/או PDUS (Power Doppler US Synovitis) לחיזוי התקדמות נזק מפרקי בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית.

מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגר Swiss RA וכלל את כל החולים עם צילומי כפות ידיים בעת השלמת בדיקת האולטרה-סאונד הראשונה. החוקרים בחנו את ההערכות של שורשי כפות הידיים ו-16 מפרקי אצבעות (ניקוד מקסימאלי של 54 נקודות) באמצעות בדיקת GSUS, PDUS ושילוב של שתי הבדיקות (CombUS).

לאחר חציון מעקב של 35 חודשים, התקדמות נזק מפרקי תועדה ב-69 מבין 250 חולים בהם הושלמה בדיקת CombUS (28%), 73 מבין 259 החולים בהם הושלמה בדיקת PDUS (28%) ו-75 מבין 287 החולים עם נתוני GSUS זמינים (26%). מדדי PDUS מעבר לטווח העליון של הנורמה, מדדי GSUS ו-CombUS באחוזון 50 (9 מבין 54 נקודות ו-10 מבין 54 נקודות) ואחוזון 75 (14 מבין 54 נקודות ו-15 מבין 54 נקודות) נקשרו בקשר מובהק עם התקדמות נזק מפרקי.

בניתוח לפי תתי-קבוצות, מדד GSUS של מעבר ל-14 מבין 54 נקודות ומדד CombUS של מעל 15 מבין 54 נקודות נותרו קשורים באופן מובהק סטטיסטית עם התקדמות נזק מפרקי בחולים תחת טיפול בתרופות ביולוגיות לדלקת מפרקים שגרונית, בעוד שמדדי פעילות מחלה קלינית לא הדגימו ערך פרוגנוסטי בתת-קבוצה זו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מדדים גבוהים יותר בבדיקת GSUS ו-CombUS מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות ארוזיות. נראה כי לבדיקת אולטרה-סאונד בגווני אפור חלק חשוב בהערכת סינוסיטיס והינה מנבא בלתי-תלוי של התקדמות נזק מפרקי בחולים תחת טיפול ביולוגי לדלקת מפרקים שגרונית.

Rheumatology 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה