ראומטולוגיה

התועלת הקוגניטיבית של פעילות גופנית בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (ACR Open Rheumatology)

הליכה פעילות גופנית

פעילות גופנית עשויה להגן מפני התפתחות ליקויים קוגניטיביים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת ACR Open Rheumatology.

החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר Brigham & Women’s Rheumatoid Arthritis Sequential Study, מחקר עוקבה תצפיתי שהחל לגייס חולים בשנת 2003. התפקוד הקוגניטיבי נבחן על-פי שאלות להערכה עצמית אודות תדירות קשיים בשלושת התחומים הבאים: זיכרון, ריכוז ומציאת מילים. החמרה בליקוי קוגניטיבי הוגדרה כשינוי בתגובה מ”בכלל לא” ל”לעיתים”, או מ”לעיתים” ל”לעיתים קרובות” בין שני ביקורים שנתיים.

מבין 1,219 חולים שנכללו במחקר, בתחילת הדרך, 10.4% דיווחו על הופעה לעיתים קרובות של בעיות זיכרון, ריכוז ומציאת מילים; חולים אלו הוצאו מניתוח הנתונים. מבין יתר 1,092 החולים (כ-80% נשים, גיל ממוצע של 57 שנים, משך מחלה ממוצע של 13 שנים), מדד DAS28 (Disease Activity Score) עמד בממוצע על 3.6 נקודות, עדות למחלה בדרגה מתונה.

עד לתום 10 שנות המעקב, 11.4% מהחולים דיווחו על לפחות תסמין קוגניטיבי אחד שהופיע לעיתים קרובות, עם עליה משמעותית בשכיחות קשיי זיכרון מ-6.3% ל-8.8% (p=0.0047). לצד פעילות גופנית, סיכון מופחת לקשיי זיכרון נקשר עם טיפול במעכבי TNF (יחס סיכויים של 0.69, p=0.01).

החוקרים מציינים כי פעילות גופנית הינה הגורם היחיד אשר נקשר עם סיכוי נמוך יותר לעליה בקשיי מציאת מילים (יחס סיכויים של 0.45, p=0.0001), בעוד שהחמרת בעיות ריכוז הייתה נפוצה יותר בקרב נשים (יחס סיכויים של 4.88, P=0.03), אך פחות נפוצה באלו שהיו פעילים גופנית (יחס סיכויים של 0.82, P<0.0001).

לסיכום, ממצאי המחקר מעידים כי הקפדה על פעילות גופנית בהתאם להנחיות הקליניות עשויה להגן מפני החמרה בקשיים קוגניטיביים לאורך הזמן.

ACR Open Rheumatology 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה